Vi håller på att skruva på detaljerna för vårt kök i vårt nya hus. Där kommer att vara en köksö som vi skulle vilja ha spishällen på... MEN, det är 4 meter högt i tak där och vi vill inte ha en fläktkåpa hängande där.

Vi har hittat en upphissbar fläkt i en affär, men vill gärna ha fler alternativ. Är de med kolfilter eller hur funkar det?
Lite tips på sidor på nätet där de finns? Jag har googlat med inte hittat något, vet inte om de heter något särskilt?
Tack på förhand
 
Prova googla på downdrafted + fläkt
 
NU hittade jag ett gäng. :)
Tack för hjälpen!
 
Är det ngn som har testat detta i verkligheten? Varm luft går ju uppåt och ju varmare ju snabbare uppåt. Om man placerar en sådan fläkt bakom hällen, klarar den att fånga upp stekoset från en stekpanna som är längst fram på hällen?
 
Ni har i grund och botten 2 alternativ om ni inte vill ha något hängandes från taket:
1) En fläkt som höjs upp ur bänkskivan som tex den här: http://www.mamut.net/eknerab/sdd2.wmv

2) En fläkt som integreras i taket (fungerar kass om ni har ryggåstak) som tex. den här: http://www.thermex.se/Files/Filer/Thermex_SE/Magasin 2009/DesignLine/SV_Magasin_2009_39.pdf Men man fäller in den i taket i stället för att ha den i en nisch som på bilden.

Ni kommer att uppleva problem med vilken typ ni än väljer. Den som kommer upp ur bänken ger en sämre kapacitet och det kommer att märkas tydligt om ni använder höga kokkärl. Den i taket är det ett skönt mission att plocka ner fettfiltren från när det är dags dör rengöring...
Båda varianterna går dock att köra anslutna till spirorör så ni slipper köra kolfilter. Har ni platta på mark så kommer det dock att skita sig vad gäller den som kommer upp ur bänkskivan då det blir svårt att få ner röret i plattan...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.