Hej,
vi har fått några istappar på ett par ställen under fasaden. Det är en gammal fasad som är tilläggsisolerad på 80-talet. Kryp-vind.
Normalt så här års?
istappfasad.jpg
 
alltså ytterfasaden är ifrån 80-talet, men den är ditsatt på en gammal fasad från 40-talet.
 
Spontant så är det dåligt. Det brukar betyda att det läcker värme eller vatten någonstans. Försök spåra varifrån det kommer och se om du kan åtgärda problemet.
 
H
Garanterat dålig isolering. Titta runt på grannhusen och se vilka som har snö kvar samt vilka som inte har det. Dålig isolering ingen snö samt en massa istappar.
 
I år verkar ju alla ha istapapr överallt, men det där kommer ju inifrån på nåt vis, ser väldigt mysko ut.

Vi har några sådana på garagetaket, men där är det inte alls förvånande, för vi byggde nytt, lutande plåttak ovanpå det gamla platta papptaket och det har säkert blåst in en del snö som smält och runnit fram.

Men på en fasad ska det ju inte rinns på insidan på ett ställe sådär? Hade det varit hela vägen hade jag sagt kondens.
 
taket sjunger nog på sista versen eftersom det inte är bytt sedan 40-talet. Borde kunna läcka in i fasaden därifrån? Behöver man då byta delar av fasaden när man då byter tak?

Alla i kvarteret har snö kvar, både på taken och runt husen.

Enligt energibesiktningen så har huset en normal energiförbrukning.
 
samma problem hemma hos mig..
dåligt isolerinad vind, snön smälter, fryser i hängrännorna och vips vattnet har ingen stans att ta vägen.
vattnet tar vägen in i takfoten och ner mellan putsfasad och trästommen i huset..
 
Vi har inte en enda istapp eller tillstymmelse till smältande snö. Detta trots att den enda isolering som finns är 15 cm spån på vinden. Betyder det att spånet trots allt isolerar bra eller beror det på att all värme blåser tvärs igenom vinden eftersom den är välventilerad?
 
BiFuel skrev:
Vi har inte en enda istapp eller tillstymmelse till smältande snö. Detta trots att den enda isolering som finns är 15 cm spån på vinden. Betyder det att spånet trots allt isolerar bra eller beror det på att all värme blåser tvärs igenom vinden eftersom den är välventilerad?
Ja, ventilation i takfoten motverkar istappar mycket effektivt :). Den kyler takfoten så bra att snön får ingen chans att smälta. Det är det enda tillfälle som en ventilation i takfoten gör någon nytta :). Att den också blåser ut en massa värme ur vindsutrymme och ökar värmeförbrukningen i onödan är en annan femma.

Läste om att man medvetet byggde gatuhustak i städer på det sätt så att inga istappar bildas och faller ner på dom som går på gatorna. Nu när man omvandlar vindar till vindsvåningar så detta funktion bortrationaliserat på många ställen.
gaia
 
Redigerat av moderator:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.