Hallaj!

Vi har en trevlig vedspis i köket, av modernt snitt, fabrikat Lohberger. Benämns även kökspanna ibland. Tror att den enligt specen leverar någonstans mellan 8 och 12 kW. Tillverkaren rekommenderar att man ska elda med ved som torkat i minst 3 år. Den har primärluftspjäll (genom vedluckan) som vi normalt har stängt. Sekundärluften går in genom asklådeluckan och blir lite förvärmd på sin väg upp genom rostret. Normalt reglerar vi "brasan" med sekundärluftspjället, graderat från 0-6 där 6 släpper in mest luft.

Men till saken: när man eldar så blir det väldigt varmt i köket - så långt ok. Säg 10 kW i ett vanligt lantkök, klart det blir varmt. Så vi drar ner på sekundärluften, till kanske läge 2. Och då brinner brasan lite mindre häftigt, temperaturen blir något mindre bastulik. Men är inte detta lite kass miljömässigt? Att inte ge brasan det syre den vill ha borde resultera i sot och oförbrända kolväten?!

Så vad är "tricket" med vedspiseldning? Lagom lite ved i spisen, lagom lite tilluft (hur vet man det?) eller lagom våt (verkar dumt att koka vatten på det viset) ved?

Mvh Thomas - nybörjare på vedspisar...
 
Ett enkelt sätt att kontrollera miljövänligheten är att gå ut och titta och lukta på röken. Om röken varken syns eller känns så är det bra. Vit rök innebär att veden innehåller för mycket luft.

Om du inte vill ha för hög effekt i köket, så lägg i små ilägg. Det är bättre att tända flera gånger än att snålelda länge.
 
Smart, att jag inte tänkte på röken, oohps. Det är ju lite samma som med bilar, luktar det inte pyton och bolmar våldsamt så är det hygglig status i motorn och avgassystem.

Finns det andra "röksignaler" som man ska lära sig att tyda? Svart rök = ?

/Thomas-uppvuxen-i-70-tals-hus-med-minst-en-elradiator-i-varje-rum
 
Svart rök = sot => inte bra ;D ;D

Svart rök innebär ju att det är mycket sot med, sot som också har fastnat i skorstenen och kan medverka till skorstensbrand om tillräckligt hör temperatur medverkar.

Gråblå rök är vanligt förekommande från snåleldare. Ungefär som en lägereld (som också lider av dålig förbränning). Och det vet vi ju hur det luktar från den...
 
Förslag.

Använd en gashäll på sommaren. Den är snabb att reglera. Utmärkt att laga mat på (alla krogar har gas). Man slipper överskottsvärme. Miljöpåverkan är dock negativ (Co2) . På vintern slår inget vedspisen.
 
Fick senaste Clas O-katalogen och snubblade över "värmeflyttare" för 695 bagis. Visserligen en elektrisk fläkt som drar en smula ström, men jag tror att den med lätthet flyttar ut den (alltför) varma luften från köket till vardagsrummet. Därmed skulle man kunna elda med någorlunda "drag under galoscherna". Eller om man skulle ta upp ett rejält hål mellan kök och vardagsrum högt uppe under taket och hoppas på självdrag. Fast inte blir det snyggt, och inte så bra när man steker fläskkotletter heller... Får väl åka till Classe och klämma och känna på fläkten, och kolla storlek och så.

/Thomas
 
Tänk på att oftas är det bättre att blåsa den kalla luften till det varma stället istf tvärtom.
 
Det finns en anledning till att tillverkare av bra vedpannor inte gärna vill göra dem med effekter under 20 kW.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.