Hej!

Jag behöver alla råd och tips jag kan få ang. bänkskivor...
Jag väljer mellan laminat eller massiv ek, jag vill absolut helst ha ek men försöker vara lite "praktisk" och realisitisk.... Hur mycket jobb är det egentligen med äkta trä ???
Jag "orkar inte med att vara "nojjig" och springa efter barnen som en galning för att passa så att dom inte spiller....... Till saken hör att vi kommer att ha en ganska stor köksö som man ska kunna sitta och äta vid så skivan kommer att utsättas för en del slitage. Men det är ju absolut snyggare i trä....eller..??
Fram med synpunkter alla ni som har det ena eller det andra!!

Tack, Tack!! :-/ :-/
 
ehh japp jag tycker träskiva slår laminat med hästlängder, men det får nog bli när barnen blir lite större.. ska sätta vårt nya ikea-kök på lördag, vi köpte bänkskiva på bauhaus men både av ekonomiska skäl och lite praktiska..

jag hade kapat armen för en stenskiva=)

Nån som vill sponsra med 12m granit??
 
Hade köpt träskiva.
Tror den klarar sig bra med
hyfsad inoljning med jämna mellanrum.
Och en tur med scotchbrite.
Bara passa den för varma kastruller.

Mvh Putte

 
en söndersliten repig träskiva är ändå en bättre syn än en söndrig perstorpskiva, tycker jag. Kök är för resten en arbetsplats och jag räknar i förväg med större slitage på bänkskivor än på finbordet ;). Mina bänkskivor köptes biligt på Bauhaus ( stavek för 700kr/3m) och jag räknar kallt att dom kommer att bytas före köksmöbler ;).
Det gäller att inte vara hysterisk och använda kök i stället för att övervaka den ;).
Efter att dom första repor och skavanker är gjorda blir man rätt immun och kallar det rustikt ytfinish ;D.
Värst av allt är dock fuktig förzinkat plåt = Coca-cola/öl och andra burkar  lämnar svarta ringar på noltid när dom står i blött mot träskivan. Hanteras det mycket sånt i huset skulle jag välja Perstorp för dom svarta ringar är svåra att ta bort och det ser hemskt ut.
Annars är trä en behaglig och tyst material och inoljat står bra emot  vatten och fläckar, tycker jag.
gaia ( utan barn)
 
JennieL skrev:
Hej!

Jag behöver alla råd och tips jag kan få ang. bänkskivor...
Jag väljer mellan laminat eller massiv ek, jag vill absolut helst ha ek men försöker vara lite "praktisk" och realisitisk.... Hur mycket jobb är det egentligen med äkta trä ???
Jag "orkar inte med att vara "nojjig" och springa efter barnen som en galning för att passa så att dom inte spiller....... Till saken hör att vi kommer att ha en ganska stor köksö som man ska kunna sitta och äta vid så skivan kommer att utsättas för en del slitage. Men det är ju absolut snyggare i trä....eller..??
Fram med synpunkter alla ni som har det ena eller det andra!!

Tack, Tack!! :-/ :-/
Det var nån här på köksforumet  för en tid sedan som hade en fråga om hur hon skulle göra med den långa repan i köksskivan. Hade det varit ek, så vore det snabbt fixat. Fram med slipen och 2-3 olika slippapper av olika finhetsgrader, slipa bort repan, olja in och klart. Vi pratar en halvtimme och så är repan är borta och inget som visar att det nånsin har funnits en där.  

Nu råkade hon ha laminatskiva. Dessa är inte lättreparerade. Är det riktigt illa så måste man byta hela laminat skivan.

Poänget är att med en massiv ekskiva så kan du med enkla medel få den att se helt ny ut igen med jämna mellanrum. Med laminat går det inte utan där samlas reporna.

Skulle säga att det är samma sak med trägolv vs laminatgolv (jag råkade nämligen tappa en borrmaskin med borr i på laminatgolvet, nu är det ett märke där som inte går att fixa och det fukttätande skiktet är förstörd just där).

 
T
Martin_Blomberg: Lite jobbigt att slipa om hela golvet bara för att du tappade borrmaskinen på det :cool:
 
  • Gilla
luddelove
  • Laddar…
Men att göra märke i en laminatskiva är typ helt omöjligt.
Men de beror väl på hur man hanterar den. Man ska ju inte skära på den eller sådana saker. Det är just därför man har skärbrädor. Eller?

//J
 
Vi har både ekbänkskivor och små barn som gärna hjälper till :). Jag har en dubbel diskho med avställningsyta till där jag ställer det värsta på. Men på våran halvö där äter, ritar och bakar barnen. Det har hänt att jag fått slipat bort tuschpenne linjer, men sen har jag oljat in bänkskivan så är den som ny igen. ;D Jag tycker absolut att du ska ta träskivor om du vill ha det. Och tar du inte de allra dyraste går det faktiskt att byta ut dem när barnen blivit större.
 
Vi var på villamässan i älvsjö och pratade med en försäljare av myresjökök...vi pratade just repor i massiva träskivor.

Han sa att om du får en repa så kan du värma ytan med ett strykjärn och ha en fuktig handduk i mellan...? någon som har erfarenhet?

Bänkskivan som var på visningsköket (valnöt) var "hårdvaxad" en behandling som bara behövde göras en gång per år... ytan var ganska glatt, inte riktigt som laminat men något åt det hållet... men däremot BRA mycket snyggare och med mer känsla...
Någon som har erfarenhet av hårdvaxbehandling?
 
carlsson_pa_taket skrev:
Han sa att om du får en repa så kan du värma ytan med ett strykjärn och ha en fuktig handduk i mellan...? någon som har erfarenhet?
Har ej provat .... det kan funka på intryckta märken men ej på riktiga repor där träfibrer är sönderslitna :(
gaia
 
tank77 skrev:
Martin_Blomberg: Lite jobbigt att slipa om hela golvet bara för att du tappade borrmaskinen på det :cool:
Du får gärna slipa om hela ditt trägolv om du tappar ett borr eller annat på det. Jag nöjer mig med att slipa runtomkring märket efter borren för att få bort repan....

 
Kommer göra en hårdvaxoljebehandling på våra ekskivor, resultatet redovisas i vår kökstrådi den kommande veckan......
 
När vi gjorde "mini renovering" av köket i somras valde vi att kasta ut dem massiva skivorna och köpte laminatskiva i stället. Vi ångrar oss inte en sekund!

Notera att det är en stor skillnad i kvalitén på olika laminatskivor. Vi kollade runt på dem flesta byggvaruhusen i sthlm trakten och nästan samtliga både såg och kändes som kattskit, Så det slutade med att vi måttbeställde skivor från Marbodal med 40mm massiv ek i framkant och aluminiumkant i bak samt sidor.


 
Sant detdär om att det är en faslig skillnad mellan olika sorters laminat.
Kan väl lungt säga att allt som kostar under 200.-/m är ren skit.
De dyrare sorterna är Högtryckslaminat vilket huvudsakligen märks på skivornas hållbarhet mot varma kastruller etc.

Anyways, själv skulle jag aldrig lägga in laminatskivor..
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.