Så var valet gjort, blir första valet för 270.000. Dealade med 20 meter extra till foderrörsdelen(ca 20.000 extra skulle det varit). Några i området har borrat tidigare och är 25-30 meter till berg. Kommer också att använda samma företag till att göra vissa arbeten i badrummen. 222.000 efter rot avdrag, sedan söker vi även konverteringsidrag för kostnaderna för konverteringen till vattenburet.
 
Jag konverterade för 4 år sen, det gick på 250 000:- med nya rör, 17 radiatorer, 2x200 meter borrhål och en IVT greenline 14kW med extern 300L varmvattenenhet. Dock gjorde jag all eldemontering själv, monterade elementkonsollerna samt håltagningen själv. Vilket resulterade i ett sönderborrat avloppsrör i golvet. Installatören drog 20´s rör efter kökstaket och sen bockade rör som fan läst bibeln, resultatet är en ful installation med en värmepump som går förvånansvärt mycket på el!
 
Mr Ola: Hur farao kan din värmepump gå mycket på el med 400 meters borra på 14kW ? Har du inget vatten i hålen?
 
B
surt att det inte blev bra MrOla.....

vi hade ju luftburen värme som kom i taken, vilket har lett till att de 100000 som själva elementinstallationen gick på har gjort att vi får ett mycket bättre inne-klimat.

så lätt att många hänger upp sig på att "det ska löna sig, det ska betala sig" osv...

men tänk vad kåken stiger i värde. om inte annat kan det vara så att några fler hänger med i en budgivning vid eventuell försäljning. inte för att man normalt vill sälja, men i alla fall.

dessutom kan man ju se det som att en konvertering är nåt som snålades med när huset byggdes, och inte fel att "komplettera" med. dessutom går det göra väldigt effektivt nu, istället för att sitta med massa små radiatorer som kräver hög temp.
 
Redigerat:
Hej,
Vi bor i ett hus från 74. Har direktverkade el och ska nu konvertera till vattenburet system. Huset är på 116kvm på två plan. Först tänkte vi luft vatten men tänker nu bergvärme pga att man får konverteringsbidrag och ROTen gäller på borrningen. Eftersom vi inte är så insatta i detta undrar vi vad ni tycker om pumpförslag och prisskillnader.

Har fått in en offert på 145 000 :- fast pris exkl foderrör (ROT och konverteringsbidrag avdraget i pris).
I offerten igår:
1 IVT Greenline C9 60 graders bergvärmepump
160 meters borrhål (vi bor i Skövde strax nedanför billingeberget)
Container för borrax inkl. tömningsavgifter
Komplett rörinstallation i pannrum
13st radiatorer och dess rörkostnad
Komplett elinstallation
Och lite annat smått och gott. Vi tyckte direkt att det lät som ett bra pris (nästan för bra) då vi fick in ett pris på 205 000 inkl allt med ROT avdragen, pumpen: en luft/vatten pump Nibe fighter 2025-8kw inkl. De hade räknat med 17st radiatorer.

Hur kan det komma sig att det skiljer sig så i pris frågar vi oss? Offerten från företaget med bergvärmen är ett nytt företag i Skövde, men som finns på flera andra orter i regionen. De tog 550kr inkl. moms för foderrör och jag ringde och frågade företaget jag tagit in luft-vatten priset från (för skoj skull) och de tog hela 600kr exkl. moms!

Vi inväntar tre offerter till. Ska bli spännande och se vart i pris de lägger sig. Men vi är tacksamma för samtliga synpunkter! Det är verkligen en djungel!
 
B
hej, låter väl inte så dumt, det kan ju hänga på vad de har för radiatorer,du behöver nästan få det specat så du ser att du får riktigt stora radiatorer, du vill dimensionera så att du max behöver köra ut 45 grader vid -20 i utetemp, då kommer du får ett riktigt bra system och grym verkningsgrad.

såna saker som vad de har tänkt använda för rör spelar ju också roll, och om de isolerar matarrören.. (kanske inte nödvändigt om de går inne.. vi har våra i krypgrunden så vi har 50 mm rör-skålar.
 
Foderrörsborrning inkl. kollektorslang går på ca 1000,- / meter. Så kolla upp hur mycket det är till berg i eran omgivning. Finns kartor på nätet om det. Kommer ej ihåg länken....
Vi slutade totalt på 216.000 efter rot avdragen, 15 radiatorer. skall ännu söka konverteringsbidraget som blir ca 30.000. Vi hade 31,5 meter till berg, hade med 20 m i offetern för foderrörsdelen. Nämnas kan att grannen som nu borrat efter oss hade 41 m till berg bara 30 meter från oss...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.