Hej.
Har precis skickat in bygglov på ett nybygge av 1plans villa.
Hur noga är det att tex plac. av toastolar och dusch/badkar stämmer överens med ritningen kontra verklighet?
Det är ju inget vi har lagt energi på och i detalj bestämt i nuläget.
Är ju sånt som får "växa fram" tycker jag.
Nån som vet?
 
Rent formellt kan det vara viktigt att du följer handikappnormer, i minst ett badrum på bottenplanet. I praktiekn verkar man kunna göra lite som man vill, men det beror säkert på vad KA säger, det är ju han som skall intyga att normerna följts.
 
OK.
Men vad säger handikapreeglerna?
Finns dom att läsa nånstans här på Bygga hus?
 
I vårt fall var det viktigt med handikappreglerna däremot lade var de inte intresserade av det inre för övrigt. Toaletten däremot skall ha en dörr där en rullstol (finns varianter som klarar 80 cm, tror jag) kan komma in men att man tar bort tröskelns samt att man kan duscha (snurra runt och komma in i en dusch). Du skall alltså som rullstolsbunden klara av att nå och komma in i dusch, till toalett och nå handfat samt självklart komma in genom dörren. Badkar kan finnas till en början men det skall vara lätt att handikappanpassa (alltså egen bekostnad) i det fall det behövs, mao ta bort det. Det är ju inte heller så att de kommer ut på plats och kontrollerar men ett badrum enl dagens normer är ganska lätt att anpassa
 
I ett hus med 2 toaletter, räcker det då att den ena är "handikappvänlig"?
 
Hemmakatten
Ja, men det måste vara den där det finns möjlighet att duscha. (Och självklart den toa som finns på entrevåningen om det är så att man har mer än ett plan.)
 
I bygglovsansökan kontrollerar men endast att utvändigt utseende och placering är i enlighet med detaljplanen.
Senare, vid bygganmälan, har man ett samråd på kommunen tillsammans med sin kvalitetsansvarige. Vid detta mötet tittar man bla. på handikappkraven, tekniska egenskapskrav, barnsäkerhet etc. Om det vid detta mötet upptäcks att något i interiören inte uppfyller kraven så får man rita om det hela. Man kan även göra invändiga förändringar omman bara meddelar myndigheten och får lova att genomföra ändringen.
Det är m.a.o inte kört när det gäller badrumsinredningar och liknande.
 
Tack för dom orden "volvo".
 
Mikael_L
I svensk standard SS 91 42 21 "Byggnadsutformning - Bostäder - Invändiga mått" så kan man hitta de mått som krävs för ett godkänt badrum.
Eller egentligen kanske man inte behöver stödja sig mot standarden, om man vill jobba i en extrem uppförsbacke...:)
Bygger man enligt 91 42 21 så är det inget snack sen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.