I vårt hus finns ju mest undergolv av smala brädor som hade nålfiltsmatta som originalgolv. Men ett golv skiljer ut sig och har lite bredare plank och inga spikhål efter nålfiltsmattan. Vad kan detta golv ha haft för ytbehandling? Jag har alltid trott att det varit fernissat men gjorde man verkligen så med trägolv 1935?
Jag har varit sugen på att testa fernissa, men har efter övertalning av min sambo insett att det inte går pga lösningmedel, lång torktid (tänk vad många hund- och katthår som hinner torka fast) osv...

Så vårt dilemma nu är att vi inte vet (eller iallfall inte är ÖVERENS :)) vad vi ska ha för ytbehandling nu. Vi slipar golven i vardagsrum/matrum eftersom de just nu har en FUL, extremt sliten lack. Vi vill ha någon matt, len och smutstålig yta istället. Golven måste klara så väl nedslängda matrester, barnspyor och spillt rödvin :) Olja? Vilken sort i så fall? Hårdvaxolja?

Detta kanske blev mer en golvfråga än byggnadsvård....?
 
Lackat golv tycker jag det låter som ni behöver. Gjorde precis själv det hemma med tanke på litet barn, hund och vindrickande (oj vad konstigt det lät). Men det är helt klart mest hållbarast enligt mig iallafall.
 
Senast jag slipade ett golv blev det olja. Än så länge verkar det golvet matt, lent och smutståligt. Det fanns dels hårdvaxolja på en burk och dels hårdolja och hårdvax i olika burkar. Det senare innebar lite mer jobb, men man slapp lösningsmedlet. Jag saknar långvarig erfarenhet av oljade golv, men det påstods när jag köpte det att det var lika tåligt som lack. Vid en eventuell skada skall det dessutom vara möjligt att slipa och olja om en fläck med bra resultat. Detta går inte bra med lack.

Fernissa är troligen det ursprungliga, men det blir inte lika tåligt som olja eller lack. Oavsett behandling så är ett nybehandlat golv ömtåligt i ett par veckor.

Erik
 
Med 3 barn & 3 katter så har vi haft skurgolv i vårt 1929-hus i 10 år, t o m i kök & hall. Finns ingenting vackrare, skönare, varmare. Med linoljesåpan får man ganska snabbt en tålig yta om man gör en intensiv skurbehandling när golven är nylagda/nyslipade.
 
Ja jag håller med om att skurgolv är både vackert och praktiskt. Vi kommer lägga in det i hela vårt hus utom i hallen där vi kommer måla golvet istället. (vi har inga gamla golv bevarade utan bara spånskivor och plastmatta :))

Men eftersom ni har ett 1930-tals hus så skulle jag ändå vilja propagera för fernissa. Det blir jättefint. Vi fernissade golvet i våtr sovrum i förra huset och följde då Gysinges "recept" på färgblandning så vi fick ett mörkbrunt golv. Ytan slets ganska kraftigt där vår hund sov men annars höll det bra. Det är nog att rekommendera att använda i rum som inte slita alldeles för mycket. Som sovrum tillexempel.

Vi löste problemet med lukten så att vi fernissade första gången en kväll och sen stängde vi dörren, ventilerade ordentligt och lät rummet stå orört tills det var torrt. Andra strykningen gjorde vi likadant med. Sen till tredje som tar längst tid på sig att torka såg vi till att vi skulle iväg på semester så huset stod tomt i 4 dagar och då kunde det torka och lukta bäst det ville. :) Problemet med att det fastnar saker i fernissan upplevde vi aldrig. Håller man rummet stängt så luktar det helelr inte så mycket.Vädra för fullt bara. Men det innebär ju då att man inte bör göra det under vintern utan när det är varmt och torrt ute.

Annan golvbehandling jag rekommenderar annars är olja. Inte lack. Det pratas så mycket om matt lack och att det blir samma yta som oljat men tåligare men det håller jag verkligen inte med om. Några vi känner la in helt nytt golv för ett par år sedan som en golvläggare lackade med matt lack efter konstens alla regler. Det blev jättefint då... nu ser det precis lika trist ut som vilket lackat golv som helst fast lite mattare. Det har blivit massor av mindre repor på precis hela golvet och det är helt platt och livlöst. Förutom reporna ser det ut som ett laminatgolv ungefär. Golvet har inte blivit hårdare alls utan väldigt mjukt.

Ett alternativ är ju att antingen prova såpskurning först och skulle ni inte gilla det alls så går det bra att olja ovanpå. Man kan också göra tvärtom att olja först och sen börja skura men det tar längre tid då eftersom man måste skura bort oljan innan golvet börjar se ut och bete sig som ett skurgolv.
 
Lack går nog bort av alla möjliga anledningar men framförallt att det inte går att bättre på fläckvis utan kräver omslipning. Såå roligt är det inte att slipa golv även om min pappa kommer hit och "leker" proffs:) Jag kan tänka mig att golvet efter några års slitage av både barn och djur kanske behövs bättras lite här och var...

Såpskurning har jag egentligen inte riktigt funderat på. Kanske för mamma alltid tjatar om att det är så jobbigt och att man borde flytta möblerna, men inte orkar:) (Mina föräldrar bor i en fd prästgård á la 1700-tal, så det är lite mer tidstypiskt där).
Man kanske kan ha såpskurade, smala trägolv fast det inte är tidstypiskt. Jag gillar ju den där ganska ljusa ytan som blir....
 
Ja det är ytterligare en otrevlig sak med lacken, att man måste slipa om allt när det blir repigt...för repigt blir det. :D

Men du kan absolut ha smala skurgolv tycker jag. Vi la in helt nya golv för ett år sedan och dem skurar vi "bara". Nu efter ett år och ca 20 skurningar, varav ca 10 innan vi började använda golven, är det inte arbetsamt alls längre. Första 10 gångerna skurade jag varje dag hela golvet. Sen möblerade vi och eftersom ett av rummen är sovrum så tas mesta ytan upp av en säng. Den flyttar vi inte på utan vi skurar där vi kommer åt och lyfter upp småmöblerna i sängen. Det fungerar hur bra som helst och vi har redan fått en smutsavvisande yta och ett ljust och lent golv. Första halvåret krävdes minst en skurning per månad för golvet blev smutsigt men nu har jag inte skurat sedan i höstas utan bara våttorkat och dammsugit. Golvet har även hunnit hårdna en hel del redan och vi trivs verkligen bra med det. Jag kan sannerligen rekommendera skurgolv.
 
20 skurningar på ett år Sophie! Nu vet jag att vi valde rätt när vi oljade. Det hade aldrig blivit så många skurningar här. Förmodligen en. När golvet var nytt. Sånt är vi för lata för. VIll man olja kan jag förresten rekommendera Färgriket.
 
Ja men det var ju bara första halvåret Asta, och dessutom tio av dem på två veckor ungefär....nu är det ju minimalt med underhåll faktiskt. Det var jobbigt då men är värt det nu.

Färgriket kan jag också rekommendera. Vi använde deras olja både till köksgolvet och ekparketten i förra huset med fantastiskt bra resultat. Förutom att vi valde bärnstensfärgad olja till köksgolvet som slets ojämnt och eftersom den var pigmenterad kunde man inte laga i. Det misstaget gör jag aldrig om. Ofärgad olja däremot då är deras riktigt bra.

Men som sagt...hädanefter blir det bara skurgolv för vår del! :D
 
Jag tror nog ändå vi avstår från skurgolv för vår del. Jag har undrat lite över hur mycket skurande det är. Vi hade helt enkelt inte gjort det ser jag direkt. Är man lite mer försigkommen än vad vi är så tror jag skurgolv är ett bra val.
 
Olja, helt klart. Det blir mjukt och lent och mycket lättskött, och smutståligt.

Här:

http://www.timberex.com/natural.html

http://www.welinoco.com/?mcf=produc...ssion=nestor:43C4766559A65B8534794775E8AC7CDD

Dock är den lite bökig att lägga på, men väl värt besväret. Maskinen hyr du där du köper oljan. Där ska dom också kunna ge noggranna instruktioner. Fråga, fråga fråga :)

Några små tips: Lägg på flödigt, snåla inte! Arbeta in oljan med skurmaskinen, diagonalt över plankorna. Torka bort allt oljespill som ev. kommer på golvlister, etc. Och torka sen överflödig olja på golvet.

Ta några glas vin, sov på saken och polera sedan upp golvet med VIT rondell dagen efter. Noggrant :)

Kan låta avskräckande om man är ovan, men det blir ett fantastiskt fint golv som bara blir vackrare med åren. Man går på med förnyelseolja ibland för att underhålla. Känslan mot foten blir också varm, till skillnad från lack som brukar upplevas som sval.

Och ja, det är smutståligt. Barnen geggade ner med färska blåbär, men efter avtorkning var det inte ett spår!
 
Jag har smala plank i mitt hus från 1930 någon gång, och det är behandlat med någon matt cellulosalack och det ser ganska trevligt ut, i alla fall nu när det är nygjort. Men jag gillar iden med skurgolv och det är egentligen det jag VILL ha....har i min enfald (eller om man ska kalla det trångsynthet) inte ens tänkt tanken skurgolv i detta hus.

Nu är tanken väckt:D (tack!) och det är klart att man kan ha ett smalt skurgolv om man vill! Jag ska bara vänta tills lacken är riktigt ful och sliten och slipa bort den då och voilá...äntligen! Nu har jag något att se fram emot istället för att våndas över varje repa som blir i lacken:wow:.

Någon som har en idé om springor mellan planken som blir, ska man låta dem vara eller göra som min pappa, skjuta ihop dem? Jag tycker det är ganska praktiskt med springor, men kanske inte helt hygieniskt...vill inte gärna granska dem närmare.
 
Efter att idag ha skurat mina golv för första gången på flera månader är jag bara ännu mer övertygad om hur fantastiskt trevligt det är med skurgolv. Inte just när jag skurar för då är det ganska trist men nu efteråt när det luktar underbart gott av såpa i hela huset och golven är rena och lena och ljusa. Då är det verkligen värt det!!! :)
 
Själv tycker jag att lack dödar den levande känslan i träet. Dessutom så får man ju i princip plocka fram varmluftspistolen och skrapan om man ångrar sig eftersom det sätter igen slippapper så fort du börjat slipa.
Men å andra sidan så ska man ju helst inte slipa utan hyvla för att få en så hård yta som möjligt. Till hyvlade golv passar ju såpa bäst. Men det kan ju vara lite jobbigt att vänta ett par år för att få den otroligt vackra lystern som gamla såpaskurade golv får. Kanske inte orginal, men förmodligen bättre...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.