Hej!

Håller på att bli knasig - hur mäter man tapetåtgång i en trappa? Tacksam för svar!
 
De som säljer tapeterna kan svara på detta, det beror på många faktorer ex om det är mönsterpassning, bredd på tapet m.m.
Är man osäker kan man kolla om överblivna rullar kan lämnas tillbaks.
Normalt är en tapet rulle ca 10m, är det mönsterpassning så räkna med väggens höjd + ca 25-50 cm beroende på mönster.
 
Problemet är alla vinklar och vrår, att det är vinklat vid såväl tak som golv. Räknar man ut våd för våd (dvs. mäter hur högt det är mellan golv och tak 53 cm i taget), och vid varje våd mäter man där det är som störst avstånd golv-tak? (Hoppas så ni förstår vad jag menar...)
 
C
Ja, det är klart, du måste ju veta hur stor hela våden blir. Är det en jättedyr tapet du ska köpa? Annars kan du ju bara uppskatta grovt, och ta med lite extra. I bästa fall får du som sagt kanske lämna tillbaka tillochmed.
 
Loda en vågrätt streck på väggen ex.2 m från taklisten,sen utifrån var den första våden skall sitta(mönsterpass?)är det bara att mäta våd för våd nedtill och plussa på överdelen,brukar vara enklast att utgå från den längsta våden,lycka till.
 
Redigerat:
Självklart måste du räkna våd för våd och mäta hur långa våderna blir på dess högsta ställe om höjden faller eller stiger.

Sen när det gäller mönsterpass så får du ju räkna hur många mönster du måste använda för att täcka en våd, dvs är mönsterpasset 53cm (rak passning) och takhöjden är 2.45 så blir varje våd 2.65(53x5) spillet blir då 20cm.

Har man en stor trappa kan det i vissa fall även löna sig att numrera våderna och räkna mer exakt på hur du kan använda dina tapeter för att få ut maximalt med väggyta på varje rulle. Börjar du med en väggbit som är 4m hög och nästa 3.5 så kanske resten utav tapeten inte räcker till nästa våd utan går att använda senare när takhöjden blir lägre. Men det blir ett väldigt pussel och man måste tänka rätt mycket.

Lycka till.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.