Jag och tjejen är i färd, snarare eventuellt, med att köpa hus. Vi har hittat ett med byggår -58 och det vi undrar över vad det rent generellt finns för fällor med de husen så att säga? Försökt leta upp trådar angående hus från den "epoken" men inte hittat något matnyttigt.

Angående vårt objekt så är det väl lika bra att klippa och klistra från mäklarannonsen.
Grund: Krypgrund samt ett mindre källarutrymme.
Stomme: Trä.
Bjälklag: Trä.
Fasad: Stående träpanel.
Takbeklädnad: Betongpannor.
Fönster: 3-glas isolerfönster.
Ventilation: Självdrag.
Vatten: Kommunalt vatten.
Avlopp: 3-kammarbrunn med infiltration.
Uppvärmning: Direktverkande el och luft-luftvärmepump.

Saker som att vvs är på sista versen är vi varse om, att vara uppmärksam med dräneringen och liknande. Tänkte mer på byggtekniska "misstag" som finns på det husen därkring och specifikt med det byggnadssättet vårt hus har.
 
Elen kan vara kul i gamla hus. Röd jordtråd, många påkopplingar efterhand, gamla elcentraler och klena ledningar
 
Hus byggda -58 har oftast "moderna" ledningar. Dvs ledningar vars isolering ofta är OK fortfarande.
 
Vad för sorts trähus är det?
Regelhus, plank eller timmer?
 
Det är ett "vanligt" plankhus med vita knutar och rödmålat:). Visningen är imorgon och förhoppningsvis är där en kunnig mäklare som det går att grilla ordentligt.

Vad jag kan se på bilderna står huset på ett "berg", inte rakt av men det är nog bara någon meter eller två ner till solitt berg. Det ser i alla fall ut så på bilderna när man spanar in området från eniro. Huset ligger bara något stenkast från havet i alla fall.....
 
Redigerat:
En risk med ett hus från 50-talet är att det antingen är:

1. Dåligt isolerat och därmed dyrt att värma

eller

2. Isolerat och tilltätat i efterhand utan att man anpassat ventilation, vind och krypgrund till det faktum att huset nu är mycket tätare, vilket kan ge fuktproblem.

Att man har självdragsventialtion och 3-glasfönster skulle man möjligen kunna tolka som att det finns en risk för i varje fall det andra alternativet, men det behöver förstås inte vara så.
 
Hej
Byggår 58 är det väl förmodligen ett regelhus eller ? Plankhus byggdes väl mest på 30-40 tal. Kan ju kanske vara läge att kolla om det är lättbetong i grunden och isåfall vilket fabrikat. (helst inte Durox el. Ytong om jag fattat rätt, Siporex lite säkrare).
/ LOB
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.