Hej

Vi är i valet och kvalet om att köpa ett hus i rejält renoveringsbehov. Huset är taxerat till 347000 vilket vi helst vill bjuda under. Huset har legat ute minst 6 månader och har ganska liten trädgård. Vi vill bygga om det för att öka på några kvadrat, sätta på ett tornrum över utbyggnaden samt renovera kök och badrum. Vi ska kolla på huset på fredag. Samt att vi vill byta ut eternitplattorna (alt. sätta över dem) med träpanel. Även fönster behövs bytas!

Enligt annonsen är det god stomme och ett tillfälle för den som vill skapa sitt eget boende. Frågan är dock hur vi ska veta vad det kommer gå på. Kan man ta in offerter och göra förfrågningar innan man köpt huset. Vi behöver ju veta vad det kommer gå på. Efter vad jag kan läsa här på sidan så blir det alltid dyrare än man tänkt sig?!

Tacksam för tips
L + H
 
Välkommen till forumet!

Visst kan du ta in offerter och kostnadsförslag fast du inte äger huset. I ditt fall låter det till och med som om det vore klokt att göra det.
På annonstexten låter det som om huset är ganska risigt. Att bygga till kostar sådär 10-20000 kr/m², en genomgripande renovering kan kosta ungefär lika mycket.
 
Redigerat:
Leta upp en bra besiktningsman först som får titta på det och berätta vad som behöver göras. Det kan ju vara att det finns saker som behöver göras som ni inte tänker på.

Han eller hon kan säkert också tipsa om en bra ordningsföljd på de olika åtgärderna, om det är något som måste göras akut.

Det är bra att dela upp åtgärderna i "måste göras" "vill vi göra" och vad ni skulle kunna avstå ifrån om tid och/eller pengar inte finns.

Uppskatta ett ungefärligt pris för varje åtgärd. Saker kan ju kosta hur mycket som helst, eller mycket mindre om man försöker pressa kostnaderna.

Börja med att lista åtgärderna en och en, sedan kan du fråga forumet vad olika saker kostar när du kan ge lite mer detaljerad information.

T ex
Hurdana fönster ska ni ha?
Vilket fasadmaterial tänkte ni byta till?
Gör ni något jobb själva?
Byta kök. Vilket fabrikat? Hur många skåp? Vilka material?

Vi har gjort sådär, köpt ett gammalt hus där i princip allt behövde bytas ut. Vi har dränerat, bytt tak, målat om fasaden, bytt fönster, tagit upp ett hål i väggen och satt in en dörr till baksidan, bytt alla golv och ytmaterial invändigt, renoverat ett kök och två badrum. Och nu håller vi på att bygga till.
 
Tack för båda era svar.

Marlene: Verkar som ni behövt göra samma som oss. Hur mycket har ni kunnat göra själv och hade ni naturlig fördel som att en av er var snickare/Byggare? Känns som man måste va det för att klara av å göra så mycket själv.. Hur mycket har ni lagt ut på huset nu? Hur lång tid har det tagit?

Mvh Lissandra
 
Vi har egentligen bara målat och gjort byggstädning själva, allt annat har vi köpt in. Om man klarar av att göra mycket själv eller inte handlar väl om hur händig man är och hur mycket tid man har. Det gäller kanske att ha ett jobb som tillåter antingen att man köper in alla tjänster, eller att man kan ta ledigt och jobba med huset eller har ork kvar efter arbetet att renovera huset. Har ni barn så tar ju de sin beskärda del av tiden. Synd att missa deras uppväxt genom ständig renovering.

Vi började med insidan och gjorde den helt klar innan vi flyttade in. Sedan har vi bott här och gjort en sak i taget. Kanske ett projekt per år i genomsnitt sedan 2001.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.