61
Poäng
0
Inlägg
2 år
Medlem i
0
Startade trådar
26 sep 2022
Blev medlem
sep '22
Senast aktiv
Hej!
Helt ny, inte bara här på forumet i skrivande stund, utan även inom allt vad snickeri över grundkunskaperna och enklare saker innebär.

Däremot har jag haft lyxen att komma iväg upp till Hudiksvall från Stockholm ett tag och ska jobba här med folk inom byggbranchen och gå bredvid min bäste vän och rumskamrat som är en Riktigt duktig snickare med över 20+ års erfarenhet i branchen bakom sig och en norrländsk arbetsmoral jag som "08" nog aldrig stött på. Han ger sig Inte förens jobbet är klart, så är det bara..

Bättre mentor att jobba med och på så vis lära sig mer om det han och många andra som jobbat länge inom det här, slagit upp mer hus än de kan minnas osv. kan jag inte tänka mig.

Vi går väldigt bra ihop, känt varandra X antal år nu och bor tillsammans i en stuga nära tomten som förhoppningsvis snart är våran!

Vårat upplägg eller uppdelning om man så vill blir att jag kommer stå mer som finansiär till en början, och gå bredvid och snappa upp så mycket jag kan och se vart jag kan vara till nytta och han visar på och gör de svårare momenten. Han har även licens att dra vatten/våtrum och EL, så där känns det safe.

Så ja! En tomt på ca. 1800/Kvm (även om det blir en av de 2 andra vi kikat på ligger samtliga tomters storlek däromkring och samma gångavstånd ner till vattnet, som man för övrigt lyxigt nog tydligt ser ut över från det färdiga huset sen (100-150m längre ner).

Haft ett första samtal med mäklaren på "Hemnet" idag och allt lät faktiskt bättre än vi vågat hoppas på! Saker som inte stod med i annonsen, t.ex att föreningen / villaägarna i området redan betalt för att vatten ska dras inom väldigt snar framtid även till vår mark. Fiber är dragen och klar och detsamma gäller elen.

Hon kunde även meddela att som själv är någon som är uppvuxen i närområdet och lång bakgrund som mäklare var Högst tvivelaktig till att vi skulle stöta på problem med berg och sten i behov av sprängning efter att varit där många gånger och kikat och även med vetskapen om att inte långt ifrån vår "blivande tomt", längst med vattnat ligger ett flertal andra villor, byggda på mer eller mindre precis samma mark, natur och förhållande och Ingen av dessa har någonsin behövt spränga, så jag tror vi skulle ha en jäkla otur om det skulle va så på Just våran bit mark ärr i behov av det..Men vi kontaktar ett proffs inom området och säkerställer detta, får titta med 2 objektiva ögon innan något köp klubbas.

Här ska vi alltså slå upp vår drömvilla!
För min del blir detta mitt första projekt inom mer avancerat "bygg" på långa vägar, då jag jobbat med andra saker, men dragits till att få jobba fysiskt och använda kroppen!
Så inte suttit vid ett skrivbord exakt utan snarare jobbat med byggställningar, burit material upp till nybyggda lägenheter, mycket rivning på olika firmor, flyttgubbe länge etc. Men saknat utbildnng inom snickeri
(och självförtroendet att våga testa gissar jag..) för att "hoppa upp ett snäpp" både i lön och ansvar/uppgifter som t.ex lärling bland erfarna snickare och lära mig där. Men får ju en ypperlig chans till det nu ist!

Min kollega och vän kommer nu börja skissa på ett ungefär för att få ut en lika ungefärlig siffra på material vi behöver & sen räkna på den första kostnaden (efter tomtköp och grävning). Här behöver vi lite hjälp om möjligt - tips på Bra men billigt virke! Begagnat? sågbonde i Hälsingland? Polen? ..Mer om det längst ner, men tvivla inte att dra iväg ett meddelande om du har någon kontakt, idé eller själv sitter på virke du vill få hämtat mot en billigare slant än byggvaruhusens priser..
(Då har du iaf 2 väldigt tacksamma killar som kanske kan hjälpa dig med något i gentjänst dirfekt eller nån dag i famtiden!)

Hittade hit då jag googlade efter ett bra forum att lära sig ifrån och möjligen komma med någon enklare fråga då & då. Hoppas även vi som inte sitter på all kunskap inom området men ett brinnande intresse är välkomna att lägga upp ngn tråd, självklart enl. forumets riktlinjer och regler, då & då som sagt även om det är en annan nivå och jag inte kan all "lingo" möjligen, Men det tvivlar jag inte en sekund på att det ska vara okey! Håller mig på nybörjar avdelningen till en bötjan, jag lovar ;)

Tack för att ni läste såhär långt..Lite om mig, min kollega ocg bäste vän och vår dröm som närmar sig med stormsteg nu!

Nu blev detta mer än "Tråd" än en kort presentation kan jag tycka, men det blir bra för morgondagen då jag klipper och klistrar ihop det till precis det, för vi funderar vart vi ska vända oss gällande material och här finns ju en guldgruva med kunskap!

Fråga:
Har du tips på hur vi kan komma öve bra men billigt virke för en envåningsvilla som byggs från grunden?
Hör gärna av dig om du har idéer här och vill hjälpa 2 Hudiksvallsbor komma lite billigare undan med sitt första, av förhoppningsvis många kommande, gemensamma byggprojekt med lite stram budget.
Samtidigt som vi inte vill tumma på kvalité eller utséende, utan de ska va nytt och fräsht.

Ps. Har ni läst allt detta så Tack och bock!
Har ni möjligen funderingar, idéer, tips eller råd så uppskattas all typ av input oerhört och svarar med glädje på ev. frågor!

Vetskap om annat än virket vi kan komma undan billigare men med god kvalité? Även här, hör gärna av er isf så blir vi glada! Ds.

Ha en fin dag allesammans och Hoppas vi hörs!

Hälsningar,
"Nybörjar-Jocke"
Se mer

Aktivitet

  • Senast online

Allmän info

Från
Stockholm
Kön
Man
Sysselsättning
Student
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.