Hej!

Vi har ett timmerhus som vi byggt på en våning på.

Nu ska vi lägga mellanbjälklag och litar inte helt på de befintliga (gammaldags) balkarna så vi ska lägga på limträbalk för att bära det hela. - Problemet är att vi inte vill att det ska bygga för mycket så helst vill vi fräsa ur ett drygt 5 cm spår horisontellt i timret och lägga in de nya balkarna där. Fiinns det stora fräsar som kan ta (åtminstone) 5 cm djupt och 280 mm (bredden på balkarna) brett? Lär väl få lägga in bitar emellan för att behålla stabiliteten sen.

Är det förresten lagom bredd på balkarna? Det är 5 meters spännvidd.

Tacksam för all hjälp!
Anna
 
Redigerat:
Motorsåg? Lägg gärna in en bild så hänger jag med bättre. 280 mm brett säger du? Höjden då? Dom ska väl helst stå för bästa styvhet.
 
Tack för svaret! Jag menade att balken var 280 bred - den är 50 djup och 5 meter lång. Den ska vara stående, alldeles strax ovan det gamla golvet (undervåningens tak)

Foto kan fixas, men det blir inte förrän i helgen. Men bidrar det nåt att se vårt golv där den ska sitta?

Borde kanske rita en bild istället?

/Anna
 
apotekarnes
Motorsåg som sagt. Sen kan man fixa till den sista sugpassningen med yxa och stämjärn. Det gäller dock att ta det försiktigt med motorsågen vid såna här ingrepp då det är lätt att ta bort "lite" för mycket vid den allra sista sågningen. Det kan också vara bra att ha en kloss motsvarande balken att testa med när man håller på.

...och se för fan till att använda en elsåg om du inte vill bli förgiftad.
 
ja motorsåg är det som gäller, rita gärna upp noga innan försök såga längs strecken. Lätt att ta för mycket annars :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.