Vi är i startgroparna för att bygga vårt nya hus. Granntomten, som ännu inte är bebyggd, är uppvuxen och det står en rad träd precis vid tomtgränsen fast på grannens sida.

Nu till dilemmat.

Vi kommer att bygga ett garage intill dessa träd. Dock inom avståndet som är tillåtet från tomtgränsen.
Det här innebär att berörda träds rotsystem kommer att förstöras och enligt byggkillarna kommer de här träden att ev utgöra fara och ev falla.

Vi har pratat med ägaren till tomten att för säkerhetens skull vore det bästa att träden höggs ner. Men grannen vill inte göra det här. Vi har då påpekat att det kan vara fara för närliggande hus eller ännu värre människor och Barn omkring och vad vi förstått så är ansvaret hos tomtägaren. Men inget gensvar annat än att han inte vill lägga ut pengar på detta. Vi får dock ta ner träden själva har han påpekat men av princip nu så vill vi att rätt ska vara rätt och vi har redan lagt ut en väldans massa pengar på att rensa upp på VÅR tomt inför bygget.

Känns ju som det kan bli en betydligt dyrare historia för honom, än att ta kostnaden för träden, om det händer något...

Har sökt info om det här vad som egentligen gäller, men hittar bara luddig info.

Vad ska vi göra? Vem har ansvaret om något händer med närliggande hus?
 
Rent juridiskt kan du nog bygga ditt garage och låta grannen ta smällen senare. Är du orolig att träden ska falla på ditt och de dina får du vara vaksam och anmäla till miljökontoret när det börjar bli dax. Då kan kommunen tvinga fastighetsägaren att avlägsna träden gissar jag.

Är du en god människa som värnar om grannsämjan tar du ner träden på egen ' bekostnad innan du börjar bygga, betydligt enklare då, och så får du eller grannen en fin vedhög. Om du inte är totalt handikappad bör du kunna ta ner träden själv, då får du ett par timmars motion. Dessutom har du en god anledning att skaffa en motorsåg, det behöber varje fastighetsägare iaf.

Vad hade du sagt om grannen ville bygga ett garage som riskerade att ta död på dina träd? Hade du då med glädje ombesörjt nedtagning av träden på egen bekostnad för att grannen vill bygga?
 
  • Gilla
Muhrman och 5 till
  • Laddar…
Ta ner träden själv och tacka grannen för att denne gick med på det utan knot innan grannen får för sig att överklaga bygglovet på ditt garage med hänvisning till att träden blir förstörda.
 
  • Gilla
Huzzbutt och 14 till
  • Laddar…
Andreas_H skrev:
Om du inte är totalt handikappad bör du kunna ta ner träden själv
Fast om träden har lite storlek, och TS aldrig använt en motorsåg, är det risk att TS blir totalt handikappad... :(

Har man kunskap och erfarenhet av trädfällning är det säkert en baggis att fixa det hela. Om inte kan det vara ett rätt farligt experiment.
 
  • Gilla
vcx och 3 till
  • Laddar…
I och med att grannen gett dig tillåtelse att ta ner träden är det inte alls lika självklart längre att skador av omkullfallande träd blir grannens ansvar.

Att göra en principsak av detta när du i princip kan ha fel själv är ganska dumt.
 
Redigerat:
  • Gilla
xdigger
  • Laddar…
Jag tror att det rätta är att ta ner träden på egen bekostnad, grannen har väl inte bett er att bygga garaget?
 
  • Gilla
Muhrman och 3 till
  • Laddar…
Vad gäller ansvar för träden om de faller så är det normalt inte tomtägarens ansvar. Utan ett fallande träd är en olycka som ingen bär ansvar för, dvs. den drabbade får stå för sina egna skador.

OM det kan bevisas att tomtägaren varit försumlig som inte tagit ner träden, ex. murkna träd som man kan bevisa att ägaren visste att de var dåliga. Då kan han bli skadeståndsskyldig.

I det här fallet har ni påtalat att trädens rötter blir skadade, det kanske eventuellt skulle kunna vara ett bevis på att grannen varit försumlig om han inte tar ned träden. Men jag misstänker att skulle trädet krossa ert garage så blir det du själv som får stå för skadan.
 
M
Träden utgör ingen fara idag.

Det är byggare som hävdar att träden eventuellt kan ta skada av ert arbete. Hur kunniga är de om träd?

Står träden på tomtgränsen så kommer ju minst 50% av trädens rötter var opåverkade, och antagligen mer därtill då ni väl inte bygger precis intill tomtgränsen.

Så innan träden har blivit dåliga så kan ni på intet sätt hävda att grannen måste ta ner dessa.

Du har däremot (generöst) erbjudits att göra det redan nu och får väl fundera på om det är ngt du vill göra. Kanske finns fördelar för dig i form av mindre barr/löv /skymd sol eller liknande.
För övrigt, att fälla ett träd på två obebyggda tomter kan ju inte vara speciellt komplicerat, och om grannen inte vill ha veden så kan ni kanske hitta ngn som fäller gratis mot att de får veden.

Men du har ingenting att komma med idag som kan tvinga grannen att göra något.
 
Redigerat:
  • Gilla
turnipfaldt och 1 till
  • Laddar…
Utan att veta exakt vilken typ av träd, storlek och avstånd till garaget skulle jag nog säga att det inte är någon fara.
Om ni är oroliga för trädens rötter så planera arbetet så att inga maskiner behöver köra i "rotzonen".
Träd gillar inte att få fötterna överkörda men jag har svårt att tro att de dör av det.
Hittar ni stora rötter när ni gräver ska dom huggas/klippas. Att beskära rötter på ett träd är ungefär lika skadligt som att beskära grenar.

Är du ändå orolig för trädens hälsa, kontakta en arborist. Hen borde kunna ge dej ett bra svar utifrån några bilder och en ritning.
 
Tycker det verkar småsnålt att inte ta kostnaden för trädfällning på det egna kontot. Som många har påpekat så har ju grannen medgivit att du kan fälla träden. Tänk på grannsämjan kommande år. Träden kan ev överleva om du tar bort rötterna på din mark men tänk också på att träd, barrar eller avlövas. Inte så roligt för garagets tak eller dina hängrännor. Inte roligt för dig heller när du ska ta bort all skit som träden bidrar med.
 
TS bygger hus i Stockholm. Tomten kostar minst 1 mkr. Hus minst 2.5 mkr. Hur kan man då tjafsa om trädfällning som kanske kostar 5-600kr per träd om man tar hand om träden själv efter fällning.
 
  • Gilla
xdigger och 1 till
  • Laddar…
jenka80 skrev:
Vi får dock ta ner träden själva har han påpekat men av princip nu så vill vi att rätt ska vara rätt och vi har redan lagt ut en väldans massa pengar på att rensa upp på VÅR tomt inför bygget.

Känns ju som det kan bli en betydligt dyrare historia för honom, än att ta kostnaden för träden, om det händer något...
Det juridiska ansvaret vågar jag inte uttala mig om, men ärligt talat, det är moraliskt sett inget snack om att ansvaret för attta ned träden är ert (om det så krävs i slutänden) . Det är ju inte grannen som bygger garaget. Dessutom är han tillmötesgående och låter er fälla träden.
 
D09
Kolla efter luftburna elledningar

Isåfall kanske nätägaren tar ner gratis
 
Sjysst granne ni har som ändå är tillmötesgående och låter er fälla träden på hans mark. Tycker ni skall acceptera det och ta kostnaden själva så ni kan bygga ert fina garage.

Att ens tänka tanken att grannen skall stå för den kostnaden är rent av fräckt.

Antagligen är detta bara en av många kommande extrakostnader ni kommer åka på i samband med husbygget.
 
  • Gilla
Muhrman och 7 till
  • Laddar…
...var glada att ni inte har en granne som vår som säger prompt : nej.
 
  • Gilla
Huzzbutt
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.