Hej.

Har en granne ( Bondgård ) som köpt en gammal fastighet som angränsar till vår tomt, dvs det är vi, den gamla fastigheten och bortanför deras bondgård. Grannfastigheten var utan vatten och avlopp, elen sas upp och kopplades bort av nätägare.

Så lång frid o fröjd,

Gamla fastigheten skulle rustas och användas till sommarbostad men detta är gissar jag är oviktigt.

Nu har dom dragit el och vatten från bondgården till denna fastighet över sin åker, dvs matas från bondgården,

Det ska nu bli permanent boende.

Nu har dom dikat av mot vår tomt utan att tillfråga oss , dom kan antagligen inte dika åt andra hållet pga el o vatten dom lagt ner , detta har vi dock inte konfronterat dom med, dom vill nu fortsätta dikningen över vår ägo med motiveringen att dom har rätt till detta.

Ytterliggare skruv på frågan är nu alltså eftersom dom dragit in vatten, finns inget avlopp och vi misstänker dom kommer släppa gråvatten mot avdikningen som då löper mot vår tomt.

Frågan nu är vad gäller el ! får dom mata en fastighet från en annan ?, Får man dika på eget bevåg ( vi vart aldrig tillfrågade, dom bara gjorde det och hade fortsatt om inte vi sagt stopp, )

Det är således en komplicerad frågeställning och vill ta reda på fakta när vi sätter oss med dom. Dom har även på eget iniativ dragit ny väg från vår infart trots att överenskommelsen var att den skulle gå från deras gård över åker, detta menar dom att inte är gällande men det är en separat fråga.

Så trökigt när man inte kan prata med folk som tar saken i egna händer :surprised:(, hoppas på tips o råd.
 
Man får inte dra el från andra fastigheter, och dikning kräver tillstånd från Länsstyrelsen.

Ring elbolaget och Lst.
 
Jag tror att det kanske saknas en del information här. Man får som mycke_nu sagt inte dra el från en fastighet till en annan, dvs de får inte gå på samma abbonemang. Men man kan väl inte vara säker på att det är det de avser att göra? Det skulle ju kunna vara så att det av någon anledning är en enklare väg till en inkopplingspunkt mot elnätet?

Grannen har ingen rätt att göra intrång på er mark såvida han inte har ett servitut, eller ledningsrätt som är ungefär samma sak.

Och diket på deras tomt lär kräva tillstånd, om det inte bara är en grävning för att dra en ledning som skall fyllas igen sedan.

Jag funderar lite över om det kan finnas någon hake här. Är det möjligen så att det redan tidigare gått ledningar över er tomt till den här fastigheten?

Vad gäller infarten så tolkar jag att de kopplat på sig på er infart utanför er tomt, att er infart går över deras eller annans mark? I så fall kan ni troligen inte motsätta er det. Jag antar att ni har servitut för infarten?
 
Tråden flyttad från el.
 
Förvisso sant att vi inte vet ang matningen av el, men dom valde att inte koppla in den uppsagda matningen som sitter 5 meter från fastigheten utan valt att dra ny från gården 400 meter bort.

Återinkoppling av uppsagda skulle kosta 20 tusen, svårt att se vad som skulle bli billigare såvida man inte har för avsikt att plocka elen från lantgårdsrörelsen.

Grannen har inte servitut, Fanns ett gammalt servitut för väg över vår gård till gamla fastigheten som nämns här vilket skulle tas bort i och med att dom skulle dra väg från sin gård, där har dom nu helt sonika påbörjat vägbygge utanför och ansluter mot "vår" väg , förvisso utanför vår tom men ändock vi som kostat på vägen även om den i sig är del av ett annat servitut över 3 parts mark.

Principiellt har det väl inte så stor betydelse för oss avseende väg annat än att dom inte följer ursprunglig överenskommelse, vi får helt enkelt upprätta en vägsamfällighet så vi får delat underhåll. Det handlar mest om att vi har djur o annat på gården och vill slippa trafik i direkt anslutning vilket nu är ofrånkomligt. Trist

Det är allstå inte grävning för el , vatten som dom vill dika för eftersom den går åt andra hållet utan för avrinning av deras egna ägor som dom nu antagligen inte kan göra eftersom dom lagt el och vatten som hindrar avdikning på deras egna ägor, så då försöker dom gå över vår i stället.

Det trista är att dom bara gör utan att fråga,
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.