Såg att parketten i köket inte är lagd ända in till väggen, utan slutar precis där den slutar synas underköksskåpen. Är det någon som vet varför, skall det vara så, eller har snickrarna sparat till nästa bygge?
 
Sparat troligen. Vi har plastmatta i köket och har lagt den ända in till väggen.
 
Det är samma hos oss, men å andra sidan så kan man fundera på om det spelar någon roll. När man väl har kommit så långt att man ska flytta köksskåpen är det förmodligen dags att lägga om golvet ändå. Om inte annat därför att det golv som legat under skåpen i tio år har en annan nyans än det som legat framme i dagsljuset!
 
Fast det kan bli ett problem om man vill senare lägga t.ex sockellådor.
Jag blir sååååå ledsen när jag märker att hustillverkaren gör sådana saker utan att informera utan gömmer sig bakom ursäkter typ "ingen annan har klagat".
Du bör kanske kolla på vilken yta dem har debiterat material och arbete, så du inte också betalar för dem!
 
Husföretaget är kanske konsekvent när det gäller golvläggning oavsett material?  ;) När det gäller parkett (flytande, som klickparkett), är rekommendationen att inte lägga under köksskåpen för att underlätta för golvet att kunna röra på sig. Undantaget är under vitvaror för att man lätt skall kunna skjuta in och ut vid städning.

EDIT: Såg just nu att det var fråga om parkett. Fick för mig det gällde klinkers..  ;D
 
Många gånger så struntar snickare att göra detta om de lägger ett nytt golv i ett befintligt kök. De river inte ut det gamla köket o lägger golv för att sedan sätta tillbaka det gamla köket igen.
 
Om inte jag har missförstått frågan så har vi en lite annan erfarenhet...

Vi hade slutbesiktning igår. I vårt kök ligger parketten ända in till väggen och köksskåpen står ovanpå.

Våra snickare fick backning på det!!!

Besiktningsmannen menade så gör man inte för då kan inte parketten röra på sig. Vi har click-parkett, men enligt besiktningsmannen så spelar det ingen roll om det är limmat eller click.

/Berit




 
  • Gilla
Vive888 och 1 till
  • Laddar…
Som skrivits ovan kan det ses som en nackdel att ha parkett under köksskåpen p.g.a. att det förhindrar rörelser.
Sen kan man ju undra varför man skall ha dyrt golv därinne där inte en människa ser det? Varför har man inte våtrumsmatta och golvbrunn under skåpen! Då kan ju diskblandare/diskmaskin läcka ur mycket som helst. Jag menar avloppet finns ju redan på plats...
 
  • Gilla
Gerd61
  • Laddar…
Klart man ska lägga golv i hela köket, dvs även under köksskåpen!

Att byggare fuskar med detta för att spara pengar kan man förstå, men att en besiktningsman ger "backning" för att en snickare gjort sitt jobb är högst märkligt.

I Göteborg pågår en process där hela 27 felaktigheter upptäcktes efter en lägenhetsrenovering. Bland annat var golvet så dåligt lagt att det måste göras om helt. Den auktoriserade besiktningsmannen från Handelskammaren påtalade (bland mycket annat vad det gäller golvet) att "nytt golv inte inlagt vid plats för kyl och frys".

Och vem vill ha en nivåskillnad på kanske 15mm, för att byggarna ska tjäna pengar på att inte lägga golv vid plats för ex kyl och frys?

Jag har lagt nytt golv i hela köket och inte har jag märkt att vare sig köksskåp eller golv "mått dåligt" av det.

 
Torig: Man kan inte generellt säga att golv SKA ligga under skåpen. Har man flytande parkett (klick eller lim)så måste den kunna röra på sej - då kan du inte lägga golv under skåpen. Så är det bara. Det säger kährs, pergo, tarkett, siljan och alla andra golvtillverkare.

När du däremot skruvar/spikar golvet planka för planka eller lägger plastmatta, linoleum eller klinkers så skall golvet läggas i hela rummet, för det rör sej inte.

Däremot SKALL man lägga alla golv under kyl och frys, vilket mer är en praktisk fråga så man kan dra ut dessa när de pajar eller ska städas bakom.
 
  • Gilla
Laijsa och 2 till
  • Laddar…
Självklart att ett parkett-/laminatgolv ska ha möjlighet att röra på sig. Den möjligheten har dock golvet om bänk-/högskåp ställs på benstativ (vilka de flesta idag görs).

Många benstativ är dessutom "öppna", dvs utan sockel och man kan därmed se golvet och/eller är anpassade för sockellådor. Det skulle ju se "knasigt ut" om del av golvet saknades vid slik köksinredning.

Av de läggningsanvisningar jag läst från Kährs, Forbo och Pergo, har jag för övrigt inte kunnat se att de särskilt framhållit eller rekommenderat något särskillt vad beträffar lägga trägolv i kök. Däremot rekommenderar exempelvis Kährs att man inte bör lägga golv av bok, där mycket vattenspill kan förekomma ety detta träslag är känsligt för vatten.

Dock skulle jag - naturligtvis - bara lägga golv i hela köket, när jag förvrigt skulle byta köksskåp, etc.
 
  • Gilla
Kenson99
  • Laddar…
Är det inte så att även om köksskåpen står på ben, så skruvas underskåpen fast i baksidans överkant?? Detta innebär att även om du lastar fullt i skåpet så tar upphängningen i bakkant upp relativt mycket av tyngden av skåpet. Så då borde det inte vara några problem att lägga golv ända in till väggen.

Eller skall man även strunta att lägga golv under pianot??

I vår beskrivning av läggning av golv (Forbo) så står det att man inte skall sätta MYCKET tunga möbler på golvet, men ett piano/flygel går bra!
 
  • Gilla
Gusten_Gnuk
  • Laddar…
Denna fråga höll på att göra mig knäpp när vi skaffade nytt kök. Detta är vad jag kom fram till:

Golvtillverkare generellt tycker att man INTE ska lägga parkett under köksskåp. Jag kollade med bland andra Kährs. Ringde dit.

Hantverkare föredrar att lägga golvet först och under alla skåp. Det är lättare för dom!

Personligen tycker jag, efter många och långa funderingar, att det är SJÄLVKLART att golvet INTE ska vara under köksskåp (i synnerhet) om det är klassiska socklar på köket, men naturligtvis ska det vara under vitvarorna.

Risken för sprickor i golvet är oerhört mycket större och framförallt kan det bli makalöst svårt att byta golv om man skulle behöva det om golvet är under köksskåpen.

En annan nackdel är att golvet kan skadas under monteringen av köket, vilket inte är ovanligt, dock kan köket skadas vid läggning av golvet omvänt, så det är en avvägning, men man knäpper av luckorna när man lägger golvet och då är risken inte så stor.

Jag sågade till spånskivor i samma tjocklek som golvet och skruvade fast dom där socklarna skulle vara. Eftersom dessa skivor hade exakt samma mått som socklarna, så blev monteringen av socklarna väldigt enkel.

Vanliga kvartslister sitter sedan över gliporna och det ramar in köket på ett mycket vackrare sätt än om köket stått på golvet.

Kostnadsmässigt går det nog på ett ut. Det man sparar i golv förlorar man kanske i en något försvårad läggning, men det beror ju på hur köket ser ut.

För mig är det självklart nu, men det tog ett tag att komma dit.
 
  • Gilla
Renhorn och 2 till
  • Laddar…
Hur gjorde du under diskmaskinen då?
 
Ms_IT-Nisse skrev:
Hur gjorde du under diskmaskinen då?
Spis, kyl, frys och diskmaskin står på parketten, men jag köpte ett "plastunderlägg" anpassat till diskmaskinen så att den inte står direkt på golvet. Finns att köpa lite här & var.

Lyckades trycka en bit sockel fast framför diskmaskinen. Ser hur bra ut som helst. Lite svårt att förklara.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.