Jag gick förbi en byggarbetsplats där någon obetänksam person tydligen tyckte det var en bra person att slänga ut ett jättefint stjärnparkettgolv med massa intarsia och annat fint. För att göra en lång historia kort har jag nu en hög med tämligen aggressivt uppriven parkett.

Som tur är har jag ett litet utrymme i min lägenhet där det ligger ett gammalt jättefult linoleumgolv. Antagligen, och det baserar jag på höjden av golvet relativt köksgolvet bredvid och vad jag såg i en klädkammare med likadant golv, ligger det golvspån direkt under linoleumet, och spånet ligger i sin tur på ett klassiskt gran-undergolv.

IMG_20130512_212242.372.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Som sagt är golvet upptaget ganska burdust. Min tanke var att jag skulle såga ner ramen runt stjärnan så att all skada försvinner, och sedan fräsa ny not. Jag har tillgång till ganska komplett verkstad för att göra jobbet, men jag funderar på om inte lamellfräsen är det bästa verktyget för nya noter?

Hursomhelst, har ni några tips vad man borde göra här för att få till det? Ett problem som jag ser det är hur man gör på sidorna när det inte går jämnt upp med stjärnorna. Man kanske får nöja sig med halva stjärnor... Jag kommer ta in en golvslipare efteråt då vi har andra golv som behöver fräschas upp, så det borde ju underlätta lite.

Några bilder på hur mitt byte ser ut:
IMG_20130512_205735.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
IMG_20130512_205745.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
IMG_20130512_205754.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
IMG_20130512_210058.103.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
kan du inte lägga stjänor i mitten och sen göra en fris runt om?
 
Problemet är att jag inte har något material att göra frisen av. Eller kan man använda plattorna på något smart sätt för att göra en fris?
 
  • Gilla
arkTecko
  • Laddar…
mät och se hur det stämmer först.
går kanske att köpa några vanliga 3stavsekparkett att göra fris av om det ändå ska slipas
 
Verkar som att jag kommer kunna lägga in ganska exakt 3x3 stjärnor, och lägga lite extra på sidorna för att fylla ut helt.

Undrar dock fortfarande hur jag ska göra noten på bästa sätt. Jag tänkte att jag om jag kör på lamellfräsen kan använda kex som lös fjäder, eller vad man nu kallar det i golvsammanhang.
 
Hur mycket not du behöver beror väl på hur stadigt underlaget är. Att fräsa ur ett spår längs båda sidorna ur mellanskiktet och limma i en ny "dubbel" not runt om blir väl stadigast. I det lilla utrymmet får du kanske bygga ihop hela golvet på annan plats för det kan lätt bli bökigt att passa i noter nära väggar.
 
Jag hade tänkt slita bort listerna och sätta dit nya snyggare och framförallt tidsenliga istället. Därför borde det nog inte vara några problem att lägga golvet på plats, med lös fjäder som du föreslår. Jag har en kraftig bordsfräs jag kan använda för att fräsa noterna, så det ska nog gå bra.

Jag hade tänkt lägga lumppapp på undergolvet för att minska knarr, och sedan som sagt limma en lös fjäder (för det heter väl så, det man lägger i notspåren?) i noterna. Bör jag fästa golvet i underlaget genom att t.ex. skråspika det, eller ska jag lägga det flytande? Vilket lim ska jag använda för att limma fjädern?
 
Av bilden framgår att golvet tidigare varit spikat. En fundering man kan ha med tunna golv är att golvet måste klara att spikas, och det beror dels på underlaget och samtidigt hur styvt golvet är.

Du kan alltid testa att lägga dit golvet utan att limma eller spika och titta hur det fungerar. Detta är också ett bra sätt att få rätt fukthalt i ett halvår eller så innan man sätter fast det slutligt.
 
Tack för input. Jag testar nog att lägga utan varken lim eller spik först för att kolla hur det blir, och sedan fixera. Jag antar att det blir spikning i någon form. Kanske lim om jag är på det humöret, men bara i noten då känns det som.

Har inte hunnit jobba med golvet på ett tag, men i helgen började jag dra ut lite spik. Ett skitjobb, helt klart...

spik.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Anledningen till att man lägger flytande golv är väl till dels att man vill ha rörelserna längs väggarna och ett tätare golv i mitten. Spikade golv får gliporna mellan varje bräda.
 
Grattis till golvet.
Jag har lagt ett sånt golv en gång i tiden. Jag vill minnas att vi inte limmade någonstans utan bara spikade. Golvet hade en lös fjäder. Och det lades en fris runt om.
Jag rekommenderar dig att lägga en fris av riktiga massiva parkettstavar. Det blir inte många buntar parkettstav, och det kommer bli otroligt fint. Men man kan ju åka på att shimsa upp under parkettstavarna med en plywood eller dylikt då stjärnparketten nog är tjockare än stavarna.
 
  • Gilla
jonmo
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.