Hej har köpt Jolly micro converter och 4 st led dioder.

Ska styra dessa ifrån 2 ställen med återfjädrande trapp brytare.
Gör jag då så här?
Fas och nolla till båda brytarna och fas och nolla till converter. Sen mellantråd ifrån båda brytarna till en av dom lediga polerna på convertern och sen ifrån den andra lediga anslutningen på convertern tillbaka till båda brytarna. Sen självklart + och - ifrån converter till dioderna.

Är detta rätt?
 
DSC00208.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Nej, blanda inte in 230V till brytarna!
Impuls/push-funktionen på jolly micro ska vara helt separerad från primärsidan då det är 24V, får inte ligga i samma rör som 230V om du använder grundisolerad kopplingstråd.
Alltså en tråd från resp - & + till resp. anslutning på varje (återfjädrande)brytare.
 
så 230 volt ska bara anslutas till jolly mirco och inte alls till brytare? brytarna ska inte ha fas alls?
sen bara + ifrån jolly till båda brytarna och samma med - ifrån jolly till båda brytarna.
F uttaget på brytarna ska vara tomma då?
 
Studera bruksanvisningen lite närmare så förstår du http://www.elbutik.se/dokument/E7452663-1.pdf

F uttaget? Det enda du behöver bry dig om är att du använder brytarnas slutande funktion. T.ex. om du använder vanliga trappbrytare så använder du L och en av "Pilarna"
 
Menar L hehe.

Står b på brytarna så är väl dom pilarna då du menar står 2 st b.
Men då ska brytarna gå ifrån L till + på jolly och - på jolly till en av b symbolerna på trapp brytarna.
Då blir det bara konstant fas på jolly och inte på brytarna.
 
Nej, läs bruxet igen och återkom med ett nytt förslag.
Håll fas/nolla borta ifrån "+"/"-" - de ska inte kopplas ihop på något sätt.
Symbolen "B" på brytare brukar avse blindplintar som inte har någon funktion i brytaren utan bara används för att skarva ledare.
 
Är inte heller helt säker på att TS tänker rätt än, men detta modifierade kopplingsschema från brukset borde illustrera hur det ska kopplas:

led.GIF
 
  • Gilla
el_richard och 1 till
  • Laddar…
Jag kopplade in det och det fungerade perfekt igår kväll. Kopplade in fas och nolla i jolly bara. Sen 2 trådar mellan jolly och brytare. Alltså inte 230 mellan jolly o brytare. Tack för all hjälp.
Idag ska jag koppla samma sak på annat ställe men ska vara trapp där så då gör jag väl samma sak fast blir 4 kablar sammanlagt mellan brytare och jolly?
 
O
Och svaret på frågan är: Ja det kan bli fyra trådar ifrån Jollyn till dina brytare. En utgående tråd med +24 volt till den ena brytaren, en +24 volt till den andra brytaren och sedan två trådar tillbaks. Själv skulle jag bara koppla in två trådar i själva trafon och sedan dela dem i dosan hos första brytaren och koppla vidare därifrån.
 
Redigerat:
Ja, TS kan ha menat så, men när ordet "trapp" nämdes så lät det inte så :|
 
O
Nu har jag läst igenom tråden en gång till och tänkt efter lite. Det finns två saker som inte framgått eller berörts som kan vara värt att nämna:

1. Jolly Micro har en inbyggd dimmer. Om vill använda den så kan man antingen använda en potentimeter för 0..1V eller tryckknapp med 24V impulsingång. Det vi diskuterat hittils är det sistnämnda alternativet. Vad som inte sagt är att man då måste ha en återfjädrande brytare. På bra märken som t.ex Eljo eller Elko är det helt vanlig brytare där man pillar en en liten fjäder bakom knappen.

2. Vill man inte använda dimmerfunktionen utan bara tända och släcka lamporna kan man betrakta sin Jolly Micro som en helt vanlig lampa och använda en helt vanlig trappkoppling. Då kopplar man inte in någonting till push-ingången och bryter istället matningen till trafon.

Hoppas jag inte krånglade till det i onödan nu, men i så fall är det bara att fortsätta fråga!
 
Jo, återfjädrande brytare har nämnts i minst två tidigare inlägg annars hade nog inte TS fått igång det hela till slut ;)
 
O
*gäsp*
Hörde jag någon föreslå en kopp starkt kaffe? :surprised:
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.