Va och pratade med handläggare nys då vi fick en ide för att göra våra källare mer tillgänglig genom att bygga till en entre på markplan och då få raka halvtrappor upp till boyta och källare. Men det verkar vara helt stopp om jag inte har trappen på 7 steg utanför entredörren. Verkar ju helt snurrigt.
Huset är i grunden ett enplanshus med källare från -50. För att idag ta sig in i huset ska man ta sig upp för en utetrapp och sedan in i en smal hall. Vill man ner i källaren där badrum finns behöver man ta sig ner för en brant trapp som är ca 70-80 cm bred med svängande första 2 steg.
Efter min plan skulle istället det finnas en lätt rak trapp både ner i källaren och en rejäl trapp upp till bo ytan.
Handläggaren rynkade direkt på näsan och ville inte höra på mina argument att det idag nästan inte att handikappanpassa huset och det efter tillbyggnaden skulle vara lättare. Men tydligen va det bättre att trappan va utomhus än inomhus.
Finns det några argument som man kan använd till min fördel för att få göra enligt min plan?


Ps. Hittade lite andra trådar om detta men de spårade ur ang hur det bör se ut i sammhället. Vill bara ha svar på hur jag får det som jag vill. Kanske kan tänka mig att redan nu investera i trapphiss för att få till detta.
 
Det är riktigt att trappan måste vara på utsidan. Detta för att det är lättare att ordna en ramp ute än inne om du hamnar i rullstol. (7 trappsteg blir en ramp på ungefär 16 meter.)

Vad du kan försöka med (om det stämmer) är att påpeka att huset inte är tillgängligt i dag. Kanske köper handläggaren det, kanske inte. Läs om ändring av byggnader i BBR's läsanvisningar. Står på s. 20 i min bok.

Installerar du trapphiss från dag 1 skall det inte vara något problem.
 
2 § Hur kraven uppfylls
Om inte annat följer av detta kapitel eller av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 § ska kraven i 1 § uppfyllas på så sätt att de,
1. vid nybyggnad uppfylls för hela byggnaden,
2. vid ombyggnad uppfylls för hela byggnaden eller, om detta inte är rimligt, den betydande och avgränsbara del av byggnaden som påtagligt förnyas genom ombyggnaden, och
3. vid annan ändring av en byggnad än ombyggnad uppfylls i fråga om ändringen.

När det gäller kravet i 1 § 3 ska hinder mot tillgänglighet till eller användbarhet av lokaler dit allmänheten har tillträde trots första stycket alltid avhjälpas, om hindret med hänsyn till de praktiska och ekonomiska förutsättningarna är enkelt att avhjälpa.

6 § Undantag
Kraven på tillgänglighet och användbarhet i 1 § 3 och 4 § första stycket 8 gäller inte i fråga om
1. en arbetslokal, om kraven är obefogade med hänsyn till arten av den verksamhet som lokalen är avsedd för,
2. ett fritidshus med högst två bostäder, och
3. tillgänglighet till ett en- eller tvåbostadshus, om det med hänsyn till terrängen inte är rimligt att uppfylla kraven.



Så jo, det ska göras rätt om det ska göras. Tyvärr.
 
Tack för era svar. Får fundera lite mer och se om jag kan komma runt detta.
Den rampen får man ju inte plats med inom tomten. ;) Så att ha trappen på utsidan hjälper ju inte och fortfarande så kommer man ju då bara till entreplan och inte till badrum i källaren.
Jag får helt enkelt skissa på både min tanke och handläggarens tanke och ev kunna visa att handläggarens förslag inte kommer att fungera varken i praktiken eller att göra huset mer tillgängligt än idag. Och min inte heller ändra på tillgängligheten till det sämre.
Trapphiss borde ju gå att få dit som man sedan ställer undan för framtida behov. Mycke pengar i sjön bara.
 
snuttjulle skrev:
Den rampen får man ju inte plats med inom tomten. ;) Så att ha trappen på utsidan hjälper ju inte och fortfarande så kommer man ju då bara till entreplan och inte till badrum i källaren..
En ramp går att bygga i sicksack, Den tar ju upp en rejäl bit av tomten och blir skitful, men det går. Det går säkert också att bygga om något annat rum, eller en del av något annat rum på bv till badrum. Att man förstör huset skiter lagen i...
 
Har kollat runt lite vad en trapphiss skulle kosta och det är ju inte några jätte pengar i sammanhanget.
Vet någon om ett sådant förslag kan gå igenom?
 
Jag anser att din handläggare kanske inte är den vassaste kniven i lådan, Tillgängligheten är viktig men man skall inte hålla på och tjafsa då det rör sig om bef hus som men bef förutsättningar inte är lämpligt bet tillgänglighet. Som det är nu är det omöjligt att göra badrummet tillgängligt pga den branta trappan, jag misstänker att det efter ombyggnad skulle vara enklara att förse de båda halvtrapporna men trapphiss/lyftbord.
Du kan alltid kontakta ansvarig på bygglovsenheten om handläggaren är obstinat för att försöka få till en vettigare dialog.
 
Du har ingen skylldighet att instalera trapphiss i huset.
 
Villa vista skrev:
Du har ingen skylldighet att instalera trapphiss i huset.
Kanske ingen skyldighet men om jag på detta viset kan "komma runt" deras regler om att huset ska uppfylla dagens normer om jag bygger till.
 
Tillgängligheten gäller för badrumet också, skall du installera en trapphiss även där? Du får givetvis försöka med vad du anser lämpligast.
JAg skulle begära ett möte med ansvarig på SBK och sakligt visa på orimligheten bet:
2. vid ombyggnad uppfylls för hela byggnaden eller, om detta inte är rimligt, den betydande och avgränsbara del av byggnaden som påtagligt förnyas genom ombyggnaden, och
3. vid annan ändring av en byggnad än ombyggnad uppfylls i fråga om ändringen.

6 § Undantag
Kraven på tillgänglighet och användbarhet i 1 § 3 och 4 § första stycket 8 gäller inte i fråga om

3. tillgänglighet till ett en- eller tvåbostadshus, om det med hänsyn till terrängen inte är rimligt att uppfylla kraven.

Befintliga förutsättningar är ju att bygga en ramp på 1:12 med en steghöjd på strax över 1 meter, det ger en gigantisk ramp för att komma upp till huset samt är inte källaren tillgänglig. Om du bygger om borde förutsättningarna bli bättre bet tillgänglighet till både entréplan och källare.
 
Tack för din tid.
Nu va jag ju bara och pratade med dem på deras "öppet hus" tid men känslan jag fick att det kommer inte släppa igenom ett bygglov med trappa inomhus. Men att bygga ut och fortfarande ha trappa utomhus va helt OK.
Ska försöka rita upp mina alternativ och sända ett mail till dem och fråga igen.
Man vill ju inte lägga ner för mycke tid/pengar på något som de stoppar direkt. Men å andra sidan kommer man då inte få ett riktigt NEJ på ansökan och kan då inte gå vidare med överklagan.
 
Tur att vi har viktiga kontrollfunktioner så att man inte på ett enkelt sätt kan göra en bef lösning något bättre.....
 
Försöker få liv i denna tråd då det nya förslaget med 15 kvm bygglovsfri utbyggnad dök upp. Ställde frågan i den tråden men inga svar.
Om dett förslag nu går igenom så kommer en tillbyggnad på under 15kvm bara kräva bygganmälan om jag fattat detta rätt. Vid bygganmälan registreras bara att det byggs till och hur men kan inte underkännas eller?
Självklart kan man inte säga nått säkert i dagsläget men finns detta som förhoppning så kan man ju rita och hoppas ett tag till.
 
Du är oavset tvungen att bygga så att du följer lagstiftningen.
 
Villa vista skrev:
Du är oavset tvungen att bygga så att du följer lagstiftningen.
Men är inte en anmälan till för att kontrollera att bygget håller snötyngder mm och inte rasar ihop. Inte utseende mm. Men detta är ju bara min känsla och inget mer.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.