Då har det blivit dags att redovisa årets trädäcksprojekt vid sommarstugan. Ett gammalt risigt uterum med tillhörande uteplats behövde en "uppfräschning". Tanken är att det istället ska bli ett trädäck på ca 6x7,2 m2. Troligen kommer vi när vi får ork och andan faller på även försöka få upp ett fristående uterum ovanpå ungefär halva däcket. Men det får bli en annan tråd vid ett senare tillfälle, vi börjar med trädäcket...
Tanken är att det ska bli ungefär som så här:

planlösning.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Det mörkgrå är alltså själva huset med några av fönsterna utmärkta (vita rektanglar). Den gula rektangeln är entrédörren och utanför det en betongtrappa (ljusgrå). Trädäcket är således tänkt att ligga delvis längs med husväggen men kommer ändå att vara fristående från huset. Ovanför trädäcket på bilden är det en stenmur och där bakom skog. Den utgråade delen av däcket är där vi planerar att i framtiden bygga ett oisolerat uterum, men vi bygger hela däcket som en enhet nu. Grusgång och häck är också markerade.
 
Redigerat:
Efter mycket grunnande om dimensionering och utformning under vårvintern (har aldrig byggt trädäck innan) landade vi till slut i en stomme som skulle se ut ungefär så här:

ritning.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


- De grå cirklarna är plintar (50 cm, två järn för 45 mm regel) och de oranga är upplagspunkter på trädgårdsplatta. Vi valde att sätta plintar på de upplagspunkter som senare ska bära uterummet (blå rektangel).
- Bruna reglar är bärlina, 45x195. Eftersom de skulle vara 6 m behövde de skarvas. Detta gjordes fritt kant i kant vid ca 1/3 mellan upplagspunkterna. Skarvningen gjordes med en regelbit skruvad med några 6x90 skruv på vardera sida om själva skarven (i de yttre bärlinorna satte vi bara regelbit på insidan).
- Röda reglar är bjälklaget, cc 60 cm. Eftersom vi ville hålla nere höjden på trädäcket monterades hela bjälklaget nedsänkt och vi valde att fortsätta med samma dimension (45x195) som till bärlinan. Overkill, jag vet men det gör väl inget om det blir lite extra stabilt? Bjälklagsreglarna fästes genom bärlinan in i ändträt med tre 6x90 skruv i varje ände. För de reglar som skulle fästas i bärlinans skarvar var det för tjockt att skruva så där fick det bli balkskor i stället. På den del av däcket som inte kommer ha uterum på sig ville vi ha en fris och vi fällde därför in ett par extra reglar+kortlingar för detta (kortlingarna är inte med på ritningen ovan).
- Ovanpå denna väl tilltagna stomme skulle vi sen lägga 28x120 trall
 
Redigerat:
Innan vi kunde börja bygga var vi tvungna att rensa undan lite...
Så här såg det ut innan vi började

DSC_0089.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

De förra ägarnas vackra masonitgardin i uterummet hade gjort sitt, och tyvärr även vårt fina chokladhjul som vi snickrade ihop till en midsommarfest för några år sen :(. Den färgglada dörren till vänster sitter i en tunn vägg som en slags "kuliss" och skymmer sinnrikt den bortglömda tomtremsan bakom huset, det får vi se hur vi ska lösa senare.

DSC_0091.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Uteplatsen avgränsades från resten av tomten av en föråldrad oxelhäck, den försvinner också snart.
 
Själva uterummet och kulissen var ganska snabbt nermejade och bortforslade. Mellan uterummet och stenmuren hade några körsbärsträd fått växa ostört de senaste tretti åren eller så. De var lite värre att bli av med, men till slut gav de med sig...

DSC_0102.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Eftersom det tidigare varit plattsatt mark och ett gammalt uterum på ytan vi ska bygga på tyckte vi inte vi behövde gräva undan särskilt mycket. Längst bak vid stenmuren hade det dock lagrats en hel del mull under alla år utan underhåll. Där grävde vi bort några dm (och svor varje gång vi satte spaden i jorden, varannan gång träffade man en körsbärsrot och varannan gång en sten...
Trädäcket skall vara fristående från huset och eftersom vi redan nu planerar för att i ett senare skede få ett uterum på plats ville vi börja med att mäta ut för den bärlina som även ska bära uterummets främre vägg. Vi hade inte några avancerade mätinstrument till vår hjälp (tumstock och ett 10 m måttband) så det var en del pyssel för att få denna första friliggande bärlina på rätt plats och i rät vinkel mot huset men till slut hade vi fått ett snöre uppspänt och kunde börja gräva. Det visade sig att de gamla ägarna gjort ett gediget jobb med underlaget. Under ett övre lager grus var det grundat med en rejäl omgång större sten som bärlager.
Till slut (och efter ytterligare några svordomar) fick vi de fyra första plintarna på plats i någorlunda rät linje och rimligt rätt höjd och kunde äntligen skruva fast vår första bärlina, pust!

DSC_0245.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


De yttre plintarna placerades med ett par dm indrag för att dölja dem under däcket. Till vår hjälp för invägning hade vi ett långpass och en 4m rätskiva i aluminium, vilket kändes tillräckligt för våra ändamål. Rätskivan, som var en ny bekantskap för mig hade vi verkligen mycket glädje av under hela bygget.
Bärlinan skruvades i plintarna med 2 st 8x45 fransk skruv från vardera sidan. Höjden på bärlinans ovansida bestämdes av underkanten på husets fasad vilken låg en bit bort. Även här kom rätskivan väl till pass.
Efter invägning hänger bärlinan i luften endast i skruvarna den är fäst med. Jag tyckte det kändes lite för klent, särskilt om man senare ska sätta ett uterum ovanpå. För att få en mer stabil konstruktion mätte vi avstånden mellan bärlina och plint och klöv till bitar av regel med motsvarande tjocklek som vi knackade på plats med lite syllpapp under. Om nu skruvarna skulle ge vika så vilar hela bärlinan ändå direkt på plinten, det känns tryggt (bild från senare del av bygget):

DSC_0377.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
Om du är orolig för skruvarna, varför inte köra med en genomgående bult istället för fransk skruv?

Lycka till med bygget :) kommer följa det.
 
Det hade säkert också funkat fint med genomgående, hade alla möjliga funderingar om infästning innan vi drog igång. Det var mycket grubblande i vintras som sagt. När man inte är van byggare så har man dålig känsla för vad som är tillräckligt hållbart och vad som bara är overkill... Nåja av någon anledning blev det i alla fall fransk skruv till slut, och då kändes det bra med det extra stödet under.
Vid riktigt stora belastningar (vilket väl i och för sig kanske inte blir fallet här) så tror jag nog ändå man vill ha ett direkt stöd mot plinten även om man har genomgående bult? Eller vad tror du? Om den genomgående ligger för nära regelns kant kan det väl finnas risk att regeln spricker där?

Tack för pepp! Fortsätter uppdatera i morgon...
 
Jag hade också gjort som du med stöd under regeln mot plinten.

Ser för övrigt mycket bra ut med en genomtänkt konstruktion. Fortsätt med bilder och kommentarer om hur du har tänkt, det är alltid till hjälp för andra :)
 
Ser bra ut, kör på!
 
Som nämndes ovan var vi tvungna att skarva bärlinorna. Det gjorde vi med en bit regel skruvad på vardera sidan om själva bärlinan. På bilden nedan hade vi bara hunnit fästa regeln på den ena sidan. Den kompletterades med en motsvarande bit regel på andra sidan. Skarven satte vi ca på ca 1/3 av avståndet mellan plintarna/upplagspunkterna

DSC_0247.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Plintarna satte vi på plats genom att först gräva lite djupare än vi behövde, bottna med lite 0/18 grus (bergkross) som stampades med hjälp av plinten. Vi fyllde på lite grus i taget och packade mellan varven tills vi tyckte plinten stod på rätt djup. När vi var nöjda fyllde vi runt plinten med mer 0/18 grus. som packades så gott det gick.
 
Med den första bärlinan på plats fortsatte vi med den del av trädäcket som låg närmast huset. Eftersom denna del inte skulle bära någon last mer än sig själv och eventuella nyttjare av däcket så valde vi att skippa plintarna här och bara lägga bärlinorna på trädgårdsplattor. Vi mätte ut var vi ville ha våra fyra upplagspunkter för nästa bärlina. Därefter grävde vi ut lite grann och bottnade med 0/18 grus som packades till lämplig höjd och la sen tillbaka en platta på dessa fyra punkter. Vi tyckte inte vi behövde göra något djupare grundarbete här eftersom den gamla plattsättningen legat här i säkert tretti år innan vi köpte huset och verkade vara rejält grundlagd med grus och bärlager.
Den gamla plattsättningen tog vi bort efterhand som vi inte behövde den längre.På bilden ligger bärlinan tillfälligt på plats och vi har bara gjort i ordning den yttersta upplagspunkten.

DSC_0250.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
När vi var nöjda med våra fyra upplagspunkter sågade vi till bjälklagsreglarna i rätt längd.
Vi mätte ut var de skulle fästas i respektive bärlina och fäste några stycken i bärlinorna innan vi riktade in och vägde av den nya bärlinan.

DSC_0252.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Inriktningen gjordes enkelt med det långa måttbandet (bara att mäta diagonalerna) och höjdjusteringen fixade vi med rätskiva, långpass och lite tillfälliga höjdjusteringshjälpmedel (sten och regelstumpar i olika storlekar hade vi gott om)...

DSC_0251.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


När allt var i rätt höjd såg vi till att bärlinan fick stöd mot plattan genom att fästa en regelbit som stod på plattan med en bit syllpapp mellan

DSC_0258.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Och när alla upplagspunkter hade stöd mot plattan komletterade vi till sist med en avkapad bit regel i rätt höjd under själva bärlinan så att den inte bara skulle hänga i skruvarna till stödregeln utan vila direkt på plattan.

DSC_0260.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Nu kunde vi skruva i de resterande bjälklagsreglarna.
Som synes på bilderna ovan fäste vi dem när så var möjligt med tre skruv i varje ände, genom bärlinan in i ändträt. Några reglar hamnade oundvikligen mitt för skarvarna där det var lite för tjockt att skruva. Där fick vi unna oss balkskor i stället

DSC_0253.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
Den här tråden kan man hänvisa till om folk undrar hur man gör när man bygger en altan. Mycket bra och utförligt beskrivet :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.