Hej!

Håller på att bygga tvåplans trähus i Dalarna, har hört att det inte längre kommer att vara godkänt med gips mot yttervägg i badrum, pga mögelrisk. Snickaren säger att det är godkänt och att de "mögelfria" plattorna är ännu sämre. Har någon en uppfattning om det är ok att sätta gips mot ytterväggen i badrummet, vilket material skall man välja annars? (kommer att kakla badrummet, lägger elektrisk golvvärme.)

Tacksam för svar!
 
Jag har hört några rykten om att gipsskivor inte får användas innan för ångspärren i yttervägg... Stämmer detta? iisåfall vad göra då?

från en frågvis lite vetande person...
 
I den klistrade tråden "Innan du frågar..." finns det bra sammanfattat vad som gäller. (Snickaren kan ta sina gipsskivor och använda dessa någon annanstans...)
 
Vad ska man då använda mot yttervägg av trä?
 
Det finns olika "fuktokänsliga" skivor. Ex Minerit, masterboard, aquapanel
 
Vi har diskuterat med plattsättaren också, som läst på och kom fram till ungefär samma sak som snickaren. Minerit etc. har sämre hållfasthet, så han menade på att man nog ändå bör ha en gipsskiva under i så fall, och då har man ju gipsen där i alla fall. Han föreslog ett godkänt system som de använder med extra duk utanpå fuktskiktet och denna är ångbeständig, men var samtidigt öppen för att göra som vi ville om vi fortfarande vill ha minerit, så han har gett ett väldigt bra och trovärdigt intryck.
 
Koholmen, det finns en ny typ av gipsskivor utan kartong tillgängliga på marknaden idag så dubbla lager av olika skivor på det sättet verkar helt bortkastat...se Glasroc-tråden.
Du kan ju tipsa snickaren om dessa nya skivor istället.
Det är inte själva gipset utan den organiska cellulosan i kartongen hos de gamla skivorna som är problemet och ska man tro BKR m fl så är kombinationen yttervägg (med plast) samt kartonggips i ett nytt trähus nog det mest olämpliga stället att ha såna skivor på även om det finns övergångsregler ett tag till..
Jag tror dessvärre att dina hantverkare trots trovärdighetsintrycket inte riktigt läst de nya branschreglerna.
Bygger man helt nytt så är ju dessutom prisskillnaden med glasroc-gipsskivor en minimal faktor i det totala sammanhanget.

Ha det bra / Bo
 
Vad gäller om ytterväggen inte utsätts för vatten? Om dusch etc. är mot innerväggar kan ju inte fuktbelastningen mot ytterväggen bli speciellt stor. Är det då OK att endast ha kartonggips i väggen?
 
Kartongbeklädd gips skall under inga omständigheter användas i våtutrymme.
 
Nja, inte riktigt så enkelt. Om man ska keramikbeklädnad så ska de, enligt BBV, inte användas någonstans i rummet. Ska man däremot ha matta finns det inga sådana regler eller rekommendationer. Dessutom är det ju fortfarande tillåtet även under keramik, fram till 1/7 2008. Fram tills dess ser jag absolut inget skäl att ha någon annan skiva än gips på de ställen som inte alls utsätts för vattenbegjutning, eller i yttervägg med diffusionsspärr. Det är fullständigt riskfritt att ha gips i de delarna av rummet, och vettigt så länge det är tillåtet.
 
Om det finns diffusionsplast i väggen, är det väl inte tillåtet att använda kartonggips på ytterväggar redan nu, sedan 1 juli 2007?
Innerväggar = ok fram till 1 juli 2008.
 
Nej, det finns ingen sådan åtskillnad. Så var det i ett första utkast till branschreglerna, men det blev inte så i slutändan. Gipset är tillåtet i hela badrummet fram tills dess, men det är som sagt vettigt att skippa den om det är diffusionsspärr eller där det vattenbegjuts.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.