Arkitektur

Huset där man lever med årstiderna

Arkitekt Zoltan Kiss idé om det perfekta huset har mognat fram under 20 års tid. Det skulle vara ett naturnära, flexibelt, vackert och funktionellt hus som kan anpassas efter årstidernas skiftningar. Resultatet blev ett sinnrikt konstruerat hus i huset.

Zoltan Kiss energieffektiva hus i Malmö.

Zoltan Kiss energieffektiva hus i Malmö. Foto: Marlén Eskilsson

När man närmar sig Zoltan Kiss hus första gången ser man att det är något speciellt. Det rundade taket och den gråbruna träfasaden smälter in väl mot den intilliggande parken.
Att leva nära naturen var också ett av Zoltans syften när han ritade huset.
– Jag gillar naturen och ville ha den nära kopplad till boendet, säger arkitekt Zoltan Kiss.
– I det här huset drar vi oss utåt och sitter i det yttre ljusa skalet sommartid, medan man myser i den inre kärnan på vintern. Det är ett roligt boende.

Zoltan kallar sitt hus på Backåkersvägen 14 i Malmö för ett ”hus i huset”. Det fiffiga med konstruktionen är att huset har två ytterväggar med ett mellanrum emellan. Det är egentligen två hus, först en tung inre stomme som är uppvärmd och sedan ett yttre skal som saknar konventionellt värmesystem.

Idén att bygga så här är egentligen inte ny. Vi har alla gamla bostäder på landet där bara ett rum värmdes av eldstaden, sedan två ouppvärmda rum längre bort som bara nyttjades sommartid. Zoltan har också varit inspirerad av en Romersk villa i Pompeji där det finns ett atrium som man levde i sommartid och några små kammare som man drog sig tillbaka i på vintern.
– Den här flexibiliteten tilltalar mig väldigt mycket, att kunna ha sex, sju eller åtta ställen att välja mellan när jag ska sitta ner för en kopp kaffe, säger Zoltan.
Andra kriterier Zoltan ställde upp för sitt boende var att det skulle vara estetiskt tilltalande, energieffektivt och ekonomiskt.

Den inre stommen är murad av lättbetongväggar med platsgjutna betongbjälklag. Det är bara det inre utrymmet på ca 110 kvm som värms upp. Här ryms kök, sovrum, ett vardagsrum, badrum och tvättstuga. Det yttre skalet på ytterligare 110 kvm saknar system för uppvärmning och tar istället tillvara passiv solvärme genom de generösa fönsterytorna och värmen som avges från det inre huset. På de här kvadratmetrarna har Zoltan en hall och ytterligare ett vardagsrum på bottenplan, ett extra kontor utanför dotterns sovrum på andra våningen samt ett generöst kontor åt sig själv på ett tredje vindsplan.

Det yttre skalet har en lättare karaktär och består av isolerade träregelväggar, zinkplåtsbeklätt tak och stora fönsterytor. Fönstren har en båge av aluminium och två isolerglas med argongas emellan, där U-värdet är fullt jämförbart med 3-glasfönster. På fasaden sitter enkel gråmålad panel. För att konceptet med ett hus i huset ska vara energieffektivt är det en förutsättning med en kubform på den inre kärnan, det yttre skalet kan dock utformas mera fritt.

Ventilationen är speciellt utformad för huset av VVS-konsult Göran Peterson. För att tillfredsställa stadsbyggnadskontoret satte man en viss återvinning av frånluften, även om både Göran och Zoltan föredrar naturliga klimatiseringsmodeller.
– Det sitter ingen tilluft någonstans i huset, men frånluften sugs ut från bad och tvättstuga i den inre kärnan. Värmen i luften återvinns och blåses ut i det yttre skalet via det tredje våningsplanet, säger Göran Peterson.
Tilluften till den inre kärnan transporteras via självdrag i kanaler från det yttre skalet. Det inre skalet avger vintertid värme till det yttre skalet, som i sin tur skickar vidare solvärme som man samlat på sig via de stora söderorienterade fönstren.

Inne i husets kärna finns det vattenburen golvvärme som värms av en elpanna.
– Med den låga energiförbrukningen vi skulle få vore det inte lönsamt att investera i t ex en värmepump, säger Zoltan.

Enligt Malmö kommuns miljöförvaltning drar huset ca 50 % mindre energi för uppvärmning än en normal villa. Huset kostade drygt 17 000 kr per kvm boarea att bygga år 2000, exklusive kostnader för projektering som Zoltan gjorde själv.

En finess som Zoltan inte hade räknat med är att det bara är den uppvärmda boytan som räknas när man räknar fram taxeringsvärdet, dvs bara 110 kvm istället för de 220 kvm som huset egentligen består av.
Ännu en anledning för Zoltan att vara nöjd med sin skapelse.

Huset där man lever med årstiderna bild 4
Huset där man lever med årstiderna bild 6
Huset där man lever med årstiderna bild 8