Bergvärmepump

Besvarad 22 dec 2023 av Robin Toneby
Är det någon nackdel med en för stor bergvärmepump?
 

Svar

Hej!
Ja
Några nackdelar kan vara:
1- Husets värmesystem blir för litet, vilket medför att man får korta driftcykler.
2- Driftströmmen till kompressorn blir hög.
3- Du behöver vanligen borra djupare
4- Även om det är en varvtalsstyrd värmepump kan den övergå till on/off drift vid för låga effektbehov.
5- Det riskerar att leda till olika typer av larm p.g.a korta drifttider.
6- Det är dyrare produkter och installation vilket leder till att återbetalningstiden kommer att bli längre.
7- Troligtvis försämrad livslängd på anläggningen.
 

Kommentarer

Appendix ·
Precis.

Man ska varken över eller underdimensionera värmepumpssystem.

Rätt storlek är det som ger alla fördelar med systemen
 
C
cpalm ·
Bra svar!

Samtidigt måste man inse att pumpen alltid är "för stor" de dagar det inte är -20 ute, eller vad nu dimensionerande vinterutetemperatur är på orten. Vilket så klart gäller den överlägsna majoriteten av uppvärmingssäsongen. Dessutom väldigt mycket "för stor" de flesta dagar.

Så rent logiskt borde en mindre överdimensionering vara obetydlig i det stora hela(?)
 
Maxwells demon ·
Eller så installerar man en arbetstank.
 
MagHam ·
1,4,5 & 7 löser man med en arbetstank som redan föreslagits.
Och anläggningskostnaden ska ställas i relation till de extremt höga elpriser vi ofta har när tillskottsvärme behövs.
 
Hazelberg ·
Vad är då lagom i dagens landskap med extrema elpriser de kallaste dagarna? 80, 90, 100 procent av maximalt effektbehov?
 
Skyscraper ·
Jag har en snart 20 år gammal Nibe 8kw pump, d.v.s det som nu räknas som 7kw. Den värmer ~100 m2 bostadsplan och lika mycket källare.

Huset är ett orört inte allt för välisolerat elementhus från 66-67 i Östergötland så energibehovet kan väl gissas till runt 10-11? kilowatt när det är minus 20?

Trots underdimensioneringen kör jag med elpatronerna blockerade och jag hjälper inte bergvärmen med annan typ av uppvärmning alls. När det var som kallast förra veckan (dygnsnitt minus 20) så sjönk innetemperaturen någon grad till mellan 17 och 18 och stannade där över helgen.

I mitt fall med mitt grunda 130m (120+m aktivt) borrhål tror jag inte en större pump skulle vara en förbättring. Jag tror inte heller att ett nytt djupare borrhål skulle betala sig under min livstid. Nu vet jag inte hur varmt eller kallt mitt borrhål är för i princip alla icke kritiska temperaturgivare i hela anläggningen är ur funktion och har så varit sedan jag flyttade in. Det är i alla fall ingen synlig frost på brine-rören.
 
S.Areng ·
"Trots underdimensioneringen kör jag med elpatronerna blockerade" smart....

Mvh Värmepumpsteknikern
 
Simsgrodan ·
När vi installerade för 10-15 år sedan sa leverantören att optimal drift är att man behöver tillskottsvärme ca 10% av tiden (på vintern). Ett motargument vi hörde var att när fler och fler i omgivningen skaffar bergvärme kommer marken att bli kallare och nan behöver ett djupare hål. Vi installerade efter leverantörens förslag. kollade första åren och noterade att, ja då och då gick elpatronerna in. De senast 10 åren har jag inte funderat på saken, finns så mycket annat att lägga tiden på. Att få bra värme när det är riktigt kallt (vi har ett gammalt hus) beror mer på kapaciteten hos elementen än hos pumpen.
 
Bromma1927 ·
"Att få bra värme när det är riktigt kallt (vi har ett gammalt hus) beror mer på kapaciteten hos elementen än hos pumpen."
Se också till att radiatorflödet är rättvist fördelat på de olika radiatorerna och ev. golvvärme. Jag har varit och mätt och justerat flera returventiler, fördelare och golvvärmeshuntar för alla element skall få så mycket flöde som de behöver men inte mer (för då får någon annan för lite).
 
C
cpalm ·
Det är ju inte så att större radiatoreffekt löser ett problem med en underdimensionerad värmepump. Under köldknäppen här fick t.ex. vår pump knappt upp framledningstemperaturen till 30°. Måttligt kul.
 
MagHam ·
De där 10% är en ganska gammal tumregel som jag vill påstå kan behöva omvärderas.
Annars stämmer det att radiatorer med hög effekt ökar COP eftersom framledningstemperaturen kan hållas låg.
 
Bert19 ·
Naturligtvis är det bättre med större radiatorer, dvs stor skillnad om de är dimensionerade för tex 50 eller 70 grader vid minus 20.. En värmepump som får arbeta med en lägre temperatur har bättre verkningsgrad och kan ge en högre effekt ut med samma effekt in och kan också täcka en större andel av värmebehovet innan elpatron behöver kopplas in.
 
C
cpalm ·
Självklart är det bättre med större radiatorer, men det gör inte att t.ex. en 9kW pump helt plötsligt kan leverera 11kW.
 
Playboy ·
För er som även har solvärme kan man avlasta ev borrhål och få lite "gratis" förvärme. Om man låter bergvärmen ta vattnet från solfångartanken. som oftast inte kan ersätta bergvärmepumpen under vintern. Men hos mig ger solen 20-40 grader även under de kalla/mörka månaderna. Tar jag direkt från det kommunala vattnet så är det bara runt 2-4 grader så det blir ju en stor skillnad. Har man en modern snålpump för att cirkulera vatten i solfångarna så är det försumbar energi som den drar (5-8watt den stund den går). Det är nog mitt mest lyckade "energi-hack"
 
Imin Rudenlöv ·
Viktigt att inte snåla och köpa en on-off-pump. Den blir endera överdimensionerad med de nackdelar som beskrivs ovan eller så blir den underdimensionerad och kräver dyrt stöd från elpatron.

En varvtalsstyrd pump med intervallet 3-12 kW funkar bra för de flesta.
 
Simsgrodan ·
En aspekt att ta med i kalkylen är priset för installationen mot priset per kwh. siffrorna här är bara ett exempel, men antag att borrhål och pump blir 50 000 kr dyrare med en mer kraftfull pump. Det räcker till ca 2000 kwh. Med 5% ränta på de 50 000 blir det ytterligare 100 kwh/år. Sätt pengarna i en fond och det räcker i snitt till 150 kwh elpatron. Vanlig siffra på tillskottsvärme verkar vara under 100 kwh/år (värmepumpsforum) Var och en får räkna på sin situation, vill bara säga att man inte bara ska titta på antalet timmar elpatronerna är igång.
 
matswalker ·
Har en värmepump från Thermia versionen Calibra 6 KW. Huset med vattenburen elvärme innan drog en kall vinterdag max 4 KW i snitt. Så den ger mer än vad som behövs. Borrhålet här är från 2004 och den första värmepumpen en Thermia Classic också på 6 KW. Värmepatronen var bara igång och värmde varmvattnet till 60 grader någon gång var 14:e dag. Den nya är bättre. Gått ner från första pumpen från 24.500 KWh med ren elpanna till 8.000 KWh som efter 17 år var 10.000 KWh. Nu med Calibra nere i 7.700 KWh. Samma yta 110 kvadratmeter enplans blåbetonghus. Byggare visste inget om radon 1958! Så ventilationen går dygnet runt. Bara den drar 1400 KWh per år.
 
igelkotten82 ·
Är själv i stadiet att försöka välja vilken storlek jag ska välja på en luft/vatten värmepump till mitt nya hus. Tycker det är svårt att få fram siffror på minsta effekt på exempelvis Nibes varvtalsstyrda värmepumpar då jag försöker få fram vid vilken utomhustemperatur som värmepumpen levererar för mycket för husets behov.
 
R
Ryzen ·
IVT 6kw, insatt 2006. 380 meter jordvärmeslang, 90 cm djup.
100 kvm hus byggt 1952. Västra Götaland.
Totalförbrukning c:a 10 000 kwh / år.
24500 driftstimmar, 108 timmar tillskott.
Tänker det är en precis lagom pump till husets behov.
 
Imin Rudenlöv ·
Till Matswalker: Med så stort ventilationsbehov bör du fundera på en frånluftsvärmepump. Inte istället utan också.
 
Simsgrodan ·
Har en bekant med radonproblem. De satte en värmeväxlare på ventilationen. Gör en del i alla fall.
 
Skyscraper ·
"
"Trots underdimensioneringen kör jag med elpatronerna blockerade" smart....

Mvh Värmepumpsteknikern

"

Pumpen orkar få upp framledningstemperaturen till 53 grader även när det är -20 grader ute, det är inte bara pumpen som är aningen underdimensionerad.

Skulle jag känna att jag inte står ut med 17 grader inne de få dygn medeltemperaturen är så låg att värmesystemet inte räcker till så skulle jag värma sovrum och vardagsrum med mina elradiatorer som jag har som backup i fall det skulle bli något akut strul med det vattenburna systemet. Jag känner inte att jag vill värma 100 kvadrat källare med elpatron för att få ett par grader varmare på bostadsplanet när det är minus 20.
 
MagHam ·
Angående att blocka tillsatsen så kan ju nån välja att frysa istället för komfort (även om jag inte delar den uppfattningen).
MEN det har en annan baksida och det är att de gradminuter som blir skuld (ligger ofta en gräns på kanske -600) betalas tillbaka långt senare, när vädret slår om, solen lyser och det inte behövs. Blir en reglerteknisk översvängning.
 
Skyscraper ·
Som svar till ovan.

Detta är sant och jag har gränsen betydligt högre än en värmeskuld på 600 gradminuter.

Jag löser detta genom att vid behov manuellt vrida ner börvärdet för framlednings temperatur tillfälligt så att det mest är värmeskulden som arbetas av. Lite extra värme efter en riktig köldknäpp tror jag dock bara är bra för att få upp temperaturen på själva huskonstruktionen igen.
 
C
cpalm ·
@MagHam : Vi upplever precis motsatt fenomen - det tar flera dagar innan rumstemperaturen är återställd efter en köldknäpp. Har inte kollat hur gränsen är satt för max antal gradminuter, men uppenbarligen är den långtifrån tillräcklig för att kompensera för att pumpen inte orkar med under en period. Och det är ju inte heller syftet.
 
B
Boan ·
Jag håller inte med om de flesta punkter, för självklart ska en stor pump installeras på rätt sätt. Det måste till en ack-tank för att få bra gångtider, att sen köra on-off gör absolut inget.

Borrhålet är inte så kritiskt, det spelar mer roll på ditt energiuttag över säsong.

Fördelen med större är att du kan få upp temp fortare om det blivit kallt, du kan styra mer så du sänker när värmen inte behövs.

Så nej, det blir jättebra med för stor pump, för görs det rätt är den inte för stor…
 
Imin Rudenlöv ·
Större pump och ackumulatortank kostar pengar. Om inte pengar spelar någon roll så går det ju utmärkt med direkt-el. Väldigt lättskött.

Har jobbat inom VP-branschen och aldrig hört någon som som förespråkat överdimensionering. Frågan har i stort sett dött ut efter att varvtalsstyrning blivit tillgängligt.

Jag har dock i andra sammanhang mött människor som gör det till en hederssak att vara motvalls kärring. Vad det nu har med saken att göra...

För övrigt är även borrhålet viktigt, men det kanske finns andra åsikter även om det?
 
nb. ·
Vad är överdimensionerat? Jag bytte en 25 år gammal pump på 6 kW till en 12 kW. 1998 skulle man tyckt att 12 kW pumpen hade varit enormt överdimensionerad, idag är den "väl tilltagen".

Förr dimensionerade man för kanske 90 % energitäckning vilket ger kanske 50 % effekttäckning. Idag dimensionerar man vanligtvis för i alla fall 99 % effekttäckning.

Ja, den är betydligt större än vad borrhålet klarar, men den håller kb in till -4 och kb ut till -7 vilket gör att den aldrig går på mer än kanske 2/3 effekt, annat än kortvarigt och tar inte mer energi ur hålet. Kanske kompletteringsborrar jag någon gång.

Den är varvtalsstyrd och har mycket få start och stopp, det är på sommaren, men det skulle varje pump ha. Driftströmmen på kompresson blir inte högre efterson den styrs av kompressorns belastning, inte dess storlek. Ja, det kan vara några W i större förluster.

Ja, anläggningen blir dyrare, men prisskillnaden är inte så stor, samtidigt blir det då betydligt billigare att tex kompletteringsborra när man vill öka effekten.

Så jag tycker svaret är onyanserat innan man resonerar kring "för stor" och att enda nackdelen egentligen är ekonomin så länge man med för stor inte menar en 20 kW pump i stället för 12 kW. Med på/av pumpar blir nackdelen också de många starterna vilket pumpen inte mår bra av.
 
Simsgrodan ·
Tycker att resonemangen runt hur stor pump man "ska" ha liknar de om hur många hästkrafter bilen ska ha. En del värdesätter att ha 400 hk och kunna accelerera 0-100 på 4 sekunder, andra tycker att 100 hk räcker för deras behov. Vill man kunna skryta med att accelerera snabbt eller aldrig behöva tillskottsvärme så är det helt ok. Men ska man ge råd till andra vad de ska välja så tycker jag att det är två saker som ska styra:
Vilken totalkostnad räknar man med att få under typ 10 år eller 20 år?
Hur mycket är det värt att inte behöva sätta på sig en tröja inne då det är -15 ute?

Själva har vi valt att dimensionera ganska snålt, och att ta tofflor och tröja kanske 10-15 dagar per år mot att vi hjälper miljön och har mer pengar över till annat känns helt ok.
 
MagHam ·
Pengar över till annat betyder ofta konsumtion av annat slag och det mesta vi köper, eller gör, är inte bra för miljön.
Om man nu värdesätter att inte frysa (en av dom få saker jag själv sätter högt på listan) så kan man konstatera att en väl tilltagen pump sällan använder tillskott vilket också kan vändas till ett miljöargument.
 
C
cpalm ·
Precis. Resonemanget håller bara om man blockerar eltillskottet.
Sen är det också (rätt stor) skillnad på att ställa ner temperaturen för att man vill snåla vs. för att man inte har något val. Vill man snåla drar man med fördel ner temperaturen generellt, inte bara de kallaste dagarna. Det tjänar man absolut mest på.
 
MrDizzy ·
Sen är frågan vad är "för stor"?
Skiljer det sig bara några tusen i total kostnad för att få en modell större och därmed slippa köra på elpatron öht ... varför skulle man inte göra det då?
Pumpen är ju som sagt alltid överdimensionerad vid tex -5C
 
Simsgrodan ·
Jag hade ingen kommentar om vad som är optimal dimensionering, bara att är kostnaden viktig ska man titta på helheten inte bara antal timmar med tillskottsvärme.
intressant kommentar om att spara pengar leder till mer konsumtion. Vårt sätt att bidra är att då vi konsumerar välja sådant som är producerat på ett hållbart sätt, och de är ofta dyrare än de billigaste alternativen. Men det är utanför tråden.
 
Imin Rudenlöv ·
Det behövs inte en för "stor" pump för att slippa elpatron ifall det är en varvtalsstyrd. Det räcker med en som är korrekt dimensionerad.
 
MrDizzy ·
Imin: Vad är korrekt dimensionerad? DVUT enl SMHI ?? fat-chance that will work! Boverket har DVUT till -16C där jag bor ... var ca -20 -21 här ett tag.
DVUT hos min far är -25C ... de hade -36.5 som kallat med snitt på kallare än -30C över 3dar.
Så ... vad är då korrekt dimensionerad om man inte vill köra på elpatron a 350öre/kWh oskattat omomsat etc ??
Med elpriserna som är nu och kommer att pga industristatsningar att vara så betalar sig en "överdimensionerad" värmpepump som ALDRIG behöver extratillskott via elpatron löjligt snabbt
 
Simsgrodan ·
Då tror jag att TS har fått svar på sin fråga, är det någon nackdel med en för stor bergvärmepump? :)
Men som vanligt är det nog så att om svaret är enkelt och entydigt så blir det inte ens aktuellt att ställa frågan.
 

De senast besvarade frågorna

Var kan man hitta en frånluftsvärmepump Nibe fighter 310P

7 maj 2024
Hej Robin, Vi har en frånluftsvärmepump Nibe fighter 310P som är 12 år gamal, den har blivit konstig på sistone och fungerar inte så bra. Går att renovera det eller var kan man köp en ny ? Tacksam...

Vilken luft/vatten värmepump i ett gammalt hus

7 maj 2024
Hej! Vi håller på att renovera ett hus byggt 1934. Det är ett trähus med stående plank på ca 160 kvm. Huset finns i sydvästra delen av Sverige, mitt emellan Borås och Falkenberg. Det gamla...

Markvärmepump inställning och låg köldbärarvätska?

7 maj 2024
Hej! Vi har köpt en villa från 30-talet, Vi har en markvärmepump Thermia villa classic 75, i källaren. Vi har vattenelement, golvvärme och även i källaren finns golvvärme med element. ibland har...

Fråga experten

Robin Toneby

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.