Trädgård på betongunderlag (parkeringshus)?

Besvarad 17 aug 2011 av Cajsa Lundin
Hej,
Vi har en 100 kvm stor tomt/"trädgård" som befinner sig på taket på ett parkeringshus. Dvs ovanpå betong.
Idag är det bara en plan gräsyta.
Jag drömmer om en lummig trädgår med flera mysiga "rum". Undrar därför om man kan skulle kunna skapa en trädgård (som även innehåller träd och buskar mm) genom att bygga upp olika höga fyrkanter av "murar" (tex av tegel) som man sen fyller med jord ? Och sen planterar i?
Kan det funka eller verkar det tokigt?
Hoppas du förstår vad jag menar.
Jag tänker mig i olika nivåer där murarna blir lägre och lägre ju närmare gången man går i. Och sen kanske marktäckare, typ murgröna, som kan skymma murarna lite?

Har du i såfall tips på stora växter som kan klara relativt lite jord? Träd, buskar, stora perenner, bambu.. ?

Tack på förhand,
Hälsningar
Diana
 

Svar

Hejsan Diana!

Fler takterrasser behövs för att få bra miljö i städerna. Värdet på huset (kontor eller lägenheter) ökar också genom trivselfaktorn som grönytor faktiskt skänker.

Takterrasser innebär många försvårande faktorer, som anläggning, tekniska lösningar av avrinning och tyngd (beräkn av vikt), fukt, materialtransport, avfallshantering med mera. Det går definitivt inte att rådge specifikt utan att ockulärbesiktat platsen.

En takträdgård innebär extrema förhållanden, med stora påfrestningar.

Ju större växtlighet ju mer resurser krävs för bevattning, gödning och underhåll. Och ju noggrannare genomtänkt jordbäddsuppbyggnad (inkl bevattning/avrinning).

Är det blåsigt krävs extra åtgärder, förutom gott jorddjup, för träd och buskar. Även om växten i naturen klarar tunt jordlager är det inte jämförbart med ståndorten på en takträdgård. Lägre växter kräver mindre jorddjup och passar bättre på tak.

Vanliga problem (för både anläggning, skötsel och växterna) är torka på sommaren och översvämning i bäddarna inför vintern. Även vinterkylan är strängare, varför växter härdiga för några zoner högre är att rekommendera. Svårighet under sommaren är framför allt att ingen kontakt med grundvattnet finns.

Det finns företag som specialiserat sig på området som www.vegtech.se och http://se.byggros.com/Grona_tak och företag med särskilda tätskikt för anläggning på tak som t ex www.isover.se (produkter - Takisolering - Isolering av takträdgårdar med bra illustration), isodran.se och pordran.se

Rent allmänt brukar man rekommendera lätta anläggningsmaterial, då ofta tyngden är en av de största problemen på tak, därav bör dina "murar" göras av leca eller trä, hellre än tegel till exempel.

Rätt jordsammansättning är väldigt viktig på en takträdgård. Det finns särskild lättviktsjord som exempelvis VegTech använder för gröna tak. Men det ska övervägas mot att stora porer fortare spolar undan näringsämnen.

Om jag ska ge några busk- och trädförslag som klarar översvämning blir det: Ribes alpinum, Syringa josikaea, Malus sargentii, Cornus mas, Cercidiphyllum japnoicum. Och några som som klarar sol och torrt: Pyrus salicifolia, Eleagnus angustifolia, Cotinus coggygria och Syringa vulgaris. (obs, växtzon varierar.)

Jorddjup som krävs är minimum 50 cm, men det är bredden som är desto viktigare för fortsatt utveckling. (Ett träd har aktivast rötter i kronans ytterkant brukar man säga.)

Jag har ingen egen erfarenhet av sådana här projekt.

Mitt bästa tips är att försöka kontakta andra ägare av takträdgårdar, dvs lära av andras erfarenhet, eller ta hjälp av proffs.

Lycka till med ett spännande projekt. Ge inte upp!
 

Kommentarer

O
Overifierad gäst ·
Hej,

såg ditt svar på phuset och det är lite förvirrat. För det första är det skillnad på gröna tak och takträdgårdar. Om det är gräsmatta idag är det lämpligt att kontrollera med handlingar hur underlaget är utfört, rimligen har entreprenören utfört det med lämpliga tätskikt mot betongen och avrinningssystem. Sedan borde det finnas rekommendationer för vad som får planteras, främst med hänsyn till rötter. Denna information bör finnas i stadsarkiven med bygglovet alt hos brf. För det tredje finns det mängder med inspiration, tex conrans bok som annonseras på denna sida.
Mvh
Louise
Projektledare mark
 
Cajsa Lundin ·
Fick kommentar av kunnig inom p-hus/mark, som jag gärna vill dela. Detta är inte mitt arbetsområde, som sagt. Tack Louise för klargöranden!
 

De senast besvarade frågorna

Hur gör vi med vår slänt framför dörren?

25 aug 2024
Hej, Vi har en ljus faluröd dalastuga byggt med gammalt timmer och precis utanför dörren har vi en slänt som ger en uteplats utanför dörr men sen bara ogräs och gamla trötta buskar som sitter i...

Misstänkt blom- och grentorka

9 jul 2024
Hej, jag har fått vad jag misstänker är blom- och grentorka på mitt 2 åriga surkörsbärsträd. Vad jag förstår finns ingen bot utan bara att plantera ett nytt. Så min fråga är om jag törs plantera...

Körsbärsträd

9 jul 2024
Hej Vi har en körsbärsträds lund som är ca 40 år och jag skulle vilja ta ner dem några meter på höjden så att det går för oss att plocka och njuta av dessa träds goda bär istället för att , som...
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.