Hur ska jag beskära äppelträdet?

Besvarad 6 mar 2010 av Cajsa Lundin
hej!
Förra året när vi flyttade in till vårt hus så frågade jag min mamma hur jag skulle göra med äppelträdet då jag inte vill att det ska växa mer, varken på höjd eller på bredd. Hon sa till mig att såga ner de stora grenarna som har skjutit ut från de mer bastanta grenarna, vilket jag också gjorde. Sommaren 2009s äppelskörd var ju inte stor direkt, vilket jag iofs inte bryr mig om så mycket. Men nu till frågan, nu har trädet flera skott som står rakt upp i skyn. Ska jag nu ta och skära ner allihopa eller mår trädet bättre utav att få ha kvar några, och vilka i så fall?

Frukten är ju kul att få men är den beroende av att få ha nya skott också eller?
 

Svar

Hejsan

Det är i princip aldrig att rekommendera att försöka hålla ner storleken på träd. (om det inte görs väldigt medvetet under uppväxten, på tunna grenar, men då har man ändå valt fel trädsort).

Många tar tyvärr bort "alla träd" när de flyttar in - för att få sol. Men sol hittar man alltid, även halvskugga är värdefullt. Så för andra som läser detta råder jag att ta det lugnt åtminstone första året innan man beskär hårt eller tar bort så avgörande växtlighet som träd.

Att kapa i stora grenar är vanskligt pga av rötrisk o ingång för svampsjukdomar. Hoppas snitten är fina, så den kan övervalla sårytorna. Trädet kompenserar nu förlusten, eftersom roten är dimensionerad för större bladmassa som kräver syre och näring. Nu gäller det för trädet att snabbt återfå mycket blad, vilket gör att fruktsättningen bortprioriteras. När balansen är åter kommer frukten tillbaka.

Vattenskott är snabbaste sättet. Ju större beskärning (särskilt i ett gammalt äppelträd) ju fler vattenskott. Därför ska man alltid ha en flerårig plan för beskärning, och noga tänka igenom målet och anledningen. Kanske är det bättre att ta bort trädet och ersätta med ett mindre direkt, istället för att förlora flera år på något som ändå inte kommer att lyckas?

Vattenskott bär frukt så småningom. De brukar dock ha dålig grensättning, som lätt går av och fläker barken när frukt tynger.

Du bör absolut spara vattenskott nu, för annars hamnar du i en ond cirkel. Ta bort ungefär en fjärdedel i år, men gör valen grundligt. Välj de som pekar inåt och korsar varandra i första hand.

En tredjedel av resten kan du även korta in, lägg snitten så ny utväxt blir utåt.

Läs gärna på i en beskärningsbok. En lärorik sida på nätet är http://www.juniper.se/tradvard/index.html

Allra helst borde du anlita en arborist eller certifierad beskärare som rådger på plats om nästa insats och visar hur du ska göra själv i framtiden.

Lycka till!

Hälsar Cajsa
 
Redigerat:

De senast besvarade frågorna

Hur gör vi med vår slänt framför dörren?

25 aug 2024
Hej, Vi har en ljus faluröd dalastuga byggt med gammalt timmer och precis utanför dörren har vi en slänt som ger en uteplats utanför dörr men sen bara ogräs och gamla trötta buskar som sitter i...

Misstänkt blom- och grentorka

9 jul 2024
Hej, jag har fått vad jag misstänker är blom- och grentorka på mitt 2 åriga surkörsbärsträd. Vad jag förstår finns ingen bot utan bara att plantera ett nytt. Så min fråga är om jag törs plantera...

Körsbärsträd

9 jul 2024
Hej Vi har en körsbärsträds lund som är ca 40 år och jag skulle vilja ta ner dem några meter på höjden så att det går för oss att plocka och njuta av dessa träds goda bär istället för att , som...
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.