Hur göra med björken när jag höjer marknivån?

Besvarad 29 nov 2011 av Cajsa Lundin
I samband med ett av vårens projekt kommer jag höja marknivån cirka 60cm på en del av tomten. På denna del av tomten står bland annat en fin björk som jag inte vill förlora.

Någon permanent sluttning runt björken till nuvarande marknivå är inte aktuellt så jag funderar på hur jag skapar bäst förutsättningar för trädet att överleva.

På ett eller annat sätt antar jag att man behöver dränera området närmast trädet, tex med större sten (typ enkel fraktion 32 eller större) så att barken inte ruttnar. Kanske funns det tillochmed produkter avsedda för just detta?

Ett annat alternativ jag funderat på är att bygga en bänk runt trädet och då passa på att bygga en balja i trä runt trädet så man får ett par decimeter luft runt om...
 

Svar

Det är väldigt vanskligt att höja marken 60 cm på en och samma gång.

Det är dock riktigt att man måste skydda barken, som är anpassad för liv "ovan mark". Stora stenar är lämpligt, syftet är att vatten inte får stanna kvar. Om barken ruttnar av jord/väta kapas näringsbanorna och trädet dör. (samma metod som används vid ringbarkning).

På ett äldre träd är förmodligen rötterna minst 4 meter runt trädet, upp mot 6 meter är inte ovanligt. Rötterna är aktivast utanför trädkronans ytterkant.

På det djup de nu valt att ligga har de en perfekt balans för att förse sig med syre, vatten och näring – alla lika viktiga. De flesta rötter ligger på ca 15-40 cm djup. Om ni fyller upp 60 cm runt, får trädet först och främst syrebrist, men sannolikt även vatten- och näringsbrist. Detta syns inte direkt, det kan ta 2-3 år innan effekterna blir tydliga.

Om man fyller upp "pö om pö", max 5-10 cm per år, ger man rötterna en chans att följa efter, leta sig uppåt och anpassa sig successivt till det nya jorddjupet.

Om marken tvunget måste fyllas upp och du vill ha en björk rekommenderar jag att ta ned befintlig och plantera en ny. Det är absolut enklast och då vet du att det lyckas. Det finns många kanonfina björkar – titta på kamtjatkabjörk och himalajabjörk som har fantastisk vacker bark, utan svarta fält, och flagar väldigt dekorativt.

Och innan alla fyller upp sina tomter i oeftertänksam strävan efter att plan mark, tycker jag man ska försöka tänka en extra gång, för tomter blir oftast mycket mysigare och funktionellare med nivåer som kan användas som naturliga "rumsbildningar". Platta trädgårdar är rätt trista... ;) Detta gäller kanske inte din tomt.

Lycka till!

Hälsar Cajsa
 
Redigerat:

Kommentarer

Mightyjochen ·
Hej Läste om detta med att fylla upp runt ett träd. Vi behöver fylla upp runt ett stort träd som vi tror är en lind. Skulle det funka med att fylla upp med leka närmast trädet och 2m i diamer? Trädet är ca 20m högt. för att sedan bygga en bänk runt trädet
 
Cajsa Lundin ·
Hej!

Jag avråder!

Ja, man ska undvika att fylla upp mot bark (stam) eftersom den kommer att förmultna, och då bryts alla närings- och vattenbanor upp/ner till kronan. Så tanken med "dränerande material" är logiskt, dock är det bättre med ett grovt makadam, som inte i sig håller någon som helst fukt. En del gör en hög en hög ring och låter marken vara ursprunglig låg nivå innanför.

MEN, man måste betänka att träd har rötter som sträcker sig förbi kronan, och det är i rotändorna som all aktivitet sker. Rötterna ligger på ett djup (och plats) där det finns lagom med syre, fukt och näring. (ofta kring 20-30 cm). Rotsystemet är motsvarande storlek som kronan brukar man säga.

Om du höjer marken (mer 5-10 cm) blir det alltså tufft för rötterna. Det kommer att avspegla sig i kronan. Man kan höja successivt så rötterna hinner med. Träd "vissnar" inte direkt, så att säga, det kan ett par år innan man ser resultatet. Syrebrist är inte helt ovanligt i fall med upphöjd marknivå ovanpå. Tyngd kan också göra att kapillärsystemet (syreaggregaten) i jorden kollapsar.
 

De senast besvarade frågorna

Misstänkt blom- och grentorka

9 jul 2024
Hej, jag har fått vad jag misstänker är blom- och grentorka på mitt 2 åriga surkörsbärsträd. Vad jag förstår finns ingen bot utan bara att plantera ett nytt. Så min fråga är om jag törs plantera...

Körsbärsträd

9 jul 2024
Hej Vi har en körsbärsträds lund som är ca 40 år och jag skulle vilja ta ner dem några meter på höjden så att det går för oss att plocka och njuta av dessa träds goda bär istället för att , som...

Taktik mot en parkslide

11 jul 2024
Jag bor i en radhusförening och vi har en buske Parkslide på vår mark. Den står precis bakom ett uteförråd som i sin tur ligger vägg i vägg med ett av radhusen. Det är väl cirka 2 meter från...
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.