Tjärning av nylagt spåntak

Besvarad 16 jun 2011 av Stockholms läns museum
Håller precis på att lägga ett nytt spåntak på min gamla fiskebod. Har hört att man första året endast skall behandla det med tjärvatten för att sedan år 2 behandla det med tjära. Är det rätt metod enligt er och hur ofta bör man sedan tjära om det för att det skall hålla? Har även hört att man efter ett antal år kan lägga ca. 3 nya lager spån ovanpå dom ca. 3 lager man lägger nu...??
 

Svar

Hej Anders!
Kul att du bestämt dig för att lägga nytt spåntak.
Enkelt svar på din fråga om ytbehandling. Förr var det i princip endast kyrktak som tjärades då tjära var dyrbart. Enklare hustak fick klara sig obehandlade eller ströks med rödfärg, ibland uppblandad med tjära.
Men idag så är ju oftast inte själva materialet dyrt utan tidsåtgången så tjära är en utmärkt ytbehandling om du vill använda det. Kom ihåg att du då inte får den grå patinerade ytan som obehandlat trä får om det är det uttrycket som du eftersträvar.
Vad gäller tjärvatten så är det benämningen på den första tunna vätskan som kommer ut när man bränner tjära och användes mycket riktigt till att stryka tak med. Jag tror dock inte att det finns några egentliga fördelar med att använda tjärvatten istället för tjäran. Det handlar mycket om utseende och hur lättarbetat det är.
Det finns en del litteratur i ämnet och ett flertal hantverkare i landet som specialiserat sig på spåntak som du kan kontakta om du har specifika detaljfrågor. Frågan om lager på lager är en sådan fråga. Jag tror inte att flera lager spån är att rekommendera då underlagsytan för de nya spånen blir väldigt ojämn och då ökar risken för att de nya spånen spricker vid nyläggning.
Hoppas du har blivit lite klokare.En bok som behandlar spåntak utförligt är ”Stickspån” av Stina Wedman. Den är utgiven av Riksantikvarieämbetet och kan köpas i deras bokhandel.
Hälsningar
Albin Uller
 
Redigerat:

De senast besvarade frågorna

När ska servicelucka byggas för rör?

27 aug 2024
Har precis fått mitt badrum renoverat och den anlitade byggfirman "råkade" bygga in fjärrvärmerör med två kopplingar utan servicelucka. Byggfirman menar nu att de kan skriva en avvikelse på...

Byta fönster mot dörr

21 maj 2024
Måste man avväxla om man vill byta ut ett befintligt fönster mot en dörr? Ytterväggarna består av lättbetong.

Tryckimpregnerade takstolar från 1976

7 jun 2024
Hej! Vi precis köpt ett hus från 1976 som har tryckimpregnerade takstolar. Besiktningsmannen skrev in det som en "gul risk" och att eftersom det inte har hänt något nu så kanske det inte kommer...
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.