Vilka rättigheter har jag i konstruktionsfel och nonchalant ingenjör?

Besvarad 27 sep 2019 av Claes Blåe
Hejsan! Har ett par frågor angående ett byggfel efter en försäkringsskada där jag fick betala en summa själv också.
Försäkringsbolaget vill inte betala för hantverkarnas felkonstruktion de menar på att det är jag som är beställare och själv skall stå för kostnaderna för att rätta till byggfelet eftersom hantverkarna inte rättar till felet. Så min fråga då är ju stämmer detta?
Anlitade en byggingenjör för att besiktiga då det var skadereglerare som konstatera byggfelet genom bilder som jag visade honom.
Besiktningen blev utförd vilket kostade 4000kr men byggfelet är inte med i besiktningsprotokollet fast att jag klart och tydligt förklarat och även skickade över bilder där man ser att det är felkonstruerat. Anlitade byggingenjören just för att konstatera byggfelet samt få det på ett besiktningsprotokoll då hantverkarna påstår att det är rätt byggt.Har försökt nå byggingenjören också.Men hon svarar inte eller ringer upp mig. Vilket ansvar har byggingenjören i detta? Tacksam för svar i en ansvarslös och nonchalant bygg värld
 

Svar

Ju fler kockar ju sämre soppa brukar man ju säga. Det förefaller vara fyra parter inblandade här. Du, försäkringbolaget, en byggare samt en besiktningsman.

a. Försäkringsbolaget: Du har ett avtal med försäkringsbolaget. Det verkar ha tagit på sig försäkringsfallet och har troligen betalt sin del enligt försäkringsavtalet med dig. Har du beställtbyggtjänsten så har du avtalsförhållandet med Byggaren, och inte försäkringbolaget. Försäkringsbolaget har då uppfyllt sin del.

b. Byggaren: Du har ingått avtal om en byggtjänst, som konsument, med byggaren som är näringsidkare. Konsumenttjänstlagen (KTjL) är tillämplig, och om tjänsten kan visas felaktig, kan du med stöd av den lagen kräva ersättning av byggaren för den ekonomiska skada du drabbats av. Reklamera omgående skriftligen till byggaren. Tvisten handläggs i så fall av tingsrätt.

c. Besiktningsmannen: Du har avtalat med en besiktningsman om en skadebesiktning. Det rör sig om ett konsultuppdrag, en s k immateriell tjänst, och KTjL är inte direkt tillämplig, utan tjänsten bedöms utifrån allmänna kontraktsrättsliga principer. Ett besiktning skall utföras fackmässigt och är den inte fackmässigt utförd, så anses den felaktig, och besiktningsmannen skall ersätta den ekonomiska skada som drabbat dig. Du kan också kräva tillbaka det du betalt för besiktningen. Ansvaret kan möjligen även omfatta den ekonomiska skada som uppkommit om byggaren följt besiktningsmannens felaktiga utlåtande, och inte byggt som avsetts. Det måste föreligga ett kausalsamband mellan den felaktiga besiktningen och den uppkomna ekonomiska skadan. (Ett påvisbart orsakssamband; orsak - verkan). Reklamera omgående skriftligen till besiktningsmannen. Tvisten handläggs i så fall av tingsrätt.

Jag kan inte utifrån din fråga bedöma om du skall vända dig mot byggaren och/eller besiktningsmannen, utan då krävs en närmare granskning av ditt avtal med byggaren, ditt avtal med besiktningsmannen och omständigheterna i övrigt.

Med vänlig hälsning

Claes Blåe
 

De senast besvarade frågorna

Grannens björk skapar olägenhet

3 sep 2024
Hej, Vi har en granne där en väldigt hög och bred björk står vid tomtgränsen mellan oss. Men björken är grannens. Där vi får all björk frön in till oss, i ventilation, på vår altan vilket gör att...

Vad förstås med fullvärdesförsäkring

6 jul 2024
Hej Det är så att vi nyligen har sålt vårt hus med Fastighetsbyråns mäklare, och enligt köpekontraktet så står det: "Säljaren garanterar att fastigheten fram till tillträdesdagen är...

Vad är oskäligt lågt vite i kontrakt?

14 aug 2024
Hej. Ett oskäligt högt vite kan jämkas, men kan ett tillika oskäligt lågt vite jämkas? Vi är förstagångsbyggare och har skrivit under ett entreprenadavtal (ABS18) som vi blev sagt skulle vara...

Fråga experten

Claes Blåe

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.