Köpt hus med mögel i badrummet

Besvarad 29 jan 2024 av Claes Blåe
Hejsan,

Har en fråga om vad man som säljare kan göra om man har köpt ett hus där badrummet upptäcks att vara helt mögelskadat . Men uppvisas och inga symtom på besiktningen och husvisningen.

Huset är ett dödsbo med friskrivningsklausul och dolda fel via Anticimex.

Hade ett påpekande om att det var en kakelplatta som var trasig vid toaletten.

Efter 2 veckor vid inflytt märkte vi att dörren inte gick att stänga då karmen hade svällt. Öppnade vid list och märker att hela väggen är möglig på insidan.

Mitt försäkringsbolag dömde ut badrummet och ingen hjälp gavs. Dolda fel hänvisade till den kakelplattan och vår fördjupade undersökningsplikt. Säljaren struntar i det och blånekar.

Har även information att de hyrde ut huset och även de har hört sig om vad en badrumsrenovering kostar då det är mögel.

Finns det något mera man kan göra än det jag redan har gjort. Har bekostat ett nytt badrum själv.

Mvh Rickard Ljungholm
 
Redigerat av moderator:

Svar

Er fråga gäller mögel i ert badrum. Åldern på badrummet nämns inte i frågan.

Friskrivningsklausul
En friskrivningsklausul är ett sätt för säljaren att skydda sig mot eventuellt kommande ekonomiska krav från köparen. Klausulen kan vara generell, det vill säga täcka alla delar av fastigheten, eller partiell; till exempel bara avse dricksvattnet. Dödsbon använder vanligtvis en generell friskrivning, eftersom dödsbodelägarna ofta inte bebott fastigheten och inte känner till eventuella fel i denna. Med en sådan klausul är säljaren helt skyddad mot fel av art det vara månde. Det är inte möjligt att med framgång friskriva sig från fel hen känt till. Det är en svår bevisfråga. En generell friskrivning är alltså ofta ett svårt hinder för en köpare att passera.

Dolda felförsäkring
En sådan försäkring avtalas mellan säljaren och ett försäkringsbolag, som bekant. Med en generell friskrivning, som ju även täcker dolda fel, kan det tyckas onödigt med en sådan försäkring. Här har tydligen försäkringsgivaren ansett att ni borde ha företagit en fördjupad undersökning och troligen även att det ju finns en friskrivningsklausul.

Trasig kakelplatta
Plattan behöver inte innebära några problem, i vart fall inte om badrummet är yngre än från år 2007 då folietätskikt föreskrevs. Det kan då vara möjligt att försiktigt lossa plattan och limma dit en hel motsvarande. Om det rör sig om ett rollat tätskikt på betongunderlag bör samma förfaringssätt vara möjligt. Vid rollat tätskikt på en vägg med träreglar skulle jag inte rekommendera att försöka ta bort plattan, med risk för att tätskiktet bryts. Kakelplattorna har egentligen två uppgifter, nämligen att skydda tätskiktet mot yttre skadlig påverkan och i bästa fall göra att väggen ser snygg ut. Om man är osäker på badrummets ålder och tätskikt är ett alternativ att låta plattan sida kvar och på lämpligt sätt försöka fylla i sprickan.

Åldersavdrag
Som nämnts är badrummets ålder okänd i frågan. Det finns tabeller för åldersavdrag, och bland annat Länsförsäkringar anger för tätskikt bakom kakel och klinker en ålder på maximalt 25 - 30 år. Därefter är badrummet alltså för gammalt för att det skall vara möjligt att utfå ersättning för reparationer eller liknande. Ett annat sätt att uttrycka saken på att badrummet därefter är värdemässigt avskrivet.

Eget försäkringsbolag
Jag känner inte till orsaken till att ert eget försäkringsbolag inte vill utge ersättning, men det kan som sagt vara så badrummet faller på åldersstrecket. Med detta sagt bedömer jag sammantaget att era möjligheter för att utfå ersättning för badrummet som små. Jag noterar att ni redan renoverat badrummet.

Med vänlig hälsning

Claes Blåe
 

Kommentarer

olomar ·
Att ens kontakta arvingarna efter köpet och söka ersättning för dolt fel när man köpt med friskrivningsklausul samt en dolda fel försäkring, då har man inte förstått något.
 
Utsättaren ·
Nja. Arvingarna hade ju tydligen hyrt ut till någon som också klagat på badrummet. Då låter det ju mer som att säljaren mörkat och man kan ju inte friskriva sig när felet är känt.
 
Bananskalare ·
För min del är det enkelt. Det fanns säkerligen tecken på att något inte stod rätt till. Om det nu är fullt med mögel bakom dörrfodret. känns det konstigt att inga andra tecken fanns?
 
LoTiX ·
Riktigt ser framför mig det sunkiga badrummet från 98 som man nu är chockade över inte var helt fräscht och felfritt.
 
Crore ·
Frågan är ju helt sjukt illa skriven. Men som svar, glöm allt vad ”dolda fel” heter.
 
Kirre2 ·
Om tidigare hyresgäster klagat på badrummet måste det ju varit fel som kunde upptäckas vid en besiktning. Eller tyckte dom bara att det var fult?
 
Snigla ·
Skulle inte få för mig att gå ”tillbaka” till tidigare ägare om jag köpt ett hus med friskrivningsklausul.

Vi har köpt två ”döds-bo-hus”.

….och ja, det har kostat oss flera hundra tusen i ”renoveringskostnader’, men inget konstigt (om än jäkla irriterande).. man både vet och ser om ett badrum är nytt el gammalt! Är det mer än 10 år.. ska man budgetera för ett framtida nytt iaf (innan man köper).

Nu inte sagt att mitt sätt är rätt, men tänk till en gång extra innan du börjar ödsla energi på allt.. fullgjorde du din undersökningsplikt? Förstod du vad en friskrivningsklausul innebar/betyder? Var/är huset/badrummet äldre? (Osv)
 
Crore ·
Dagens jävla personer vill köpa ett dödsbo till reapris och sen kunna hävda ”dolda fel”…
Dolda fel är väl curlinggenerationens svar på ”noll koll”
 
Bananskalare ·
Alla vet att man inte behöver ta ansvar för sitt köp. Hittar man något fel så är det bara att säga dolt fel så wips öppnar det sig en plånbok
 

De senast besvarade frågorna

Vad förstås med fullvärdesförsäkring

17 jun 2024
Hej Det är så att vi nyligen har sålt vårt hus med Fastighetsbyråns mäklare, och enligt köpekontraktet så står det: "Säljaren garanterar att fastigheten fram till tillträdesdagen är...

Huset har högre radonvärden än visat på mätning

10 apr 2024
Hej, Vi har köpt ett hus som på en mätning visade 250 bq/m3. Efter vi flyttade in har vi mätt i flera rum och värdet visar betydligt högre. Nära 600 bq/m3 i ett rum. Ingen fasad, fönster eller...

Sover advokater gott när de försvarar förbrytare?

26 mar 2024
Hur tänker man som advokat? Är det bara pengar som gäller eller tänker man på hur människor i allmänhet uppfattar vad som är rätt eller fel. Jag förstår att man som advokat ska ”försvara ” den...

Fråga experten

Claes Blåe

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.