Fuskbygge? Besiktningsmannen mätte fukt i huset

Besvarad 5 jun 2023 av Claes Blåe
Hej!

Jag köpte en bostadsrätt med tillträdesdagen den 2020-03-01. Sedan vi fel anmäld ett fönster i vardagsrummet för fukt i feb 2021. När besiktningsmannen var på plats för det, han mätte även fukt i badrummet också. Då han upptäckte han att badrummet är fuskbygge och fuktskadad.

Vi har pratat med säljare och mäklaren också, men de nekar fuskbyggen i badrummet. Jag har varit på mäklarensbyrån Erik Olsson och pratade med mäklarens ansvariga om det. Han skulle återkomma till mig, dock hört aldrig av sig. Jag försökte komma i kontakt med mäklarens ansvariga, men lyckades inte. Jag har lämnat fler gånger meddelande till mäklarens ansvariga men ingen hört av sig.

Hur kan jag få hjälp med det?
 

Svar

En besiktningsman har tydligen funnit att badrummet avviker från gällande regler eller praxis.

Det framgår inte i frågan vad som är fel, men i många fall har felen med bakfall, tätskikt, elinstallationer eller golvbrunnar att göra. Problemet med tätskikt i badrum är bland annat att om tätskiktet bryts så måste hela badrummet göras om. Det är svårt att lappa och laga på ett säkert sätt. Jag förutsätter att felen är reklamerade till säljaren. Besiktningsmannens protokoll bör åtminstone visa

-Vad som är fel
-Varför det är fel (Strider mot regel eller branschpraxis)
-Nödvändiga och skäliga åtgärdandekostnader

En bostadsrättssäljare ansvarar normalt för ett badrums kakel- och klinker samt bakomliggande tätskikt. Bostadsrättsföreningen svarar vanligen för konstruktioner bakom vägg och under golv. En bostadsrätt anses juridiskt vara en form av lös egendom, som regleras av Köplagen (1990:931).

Om badrummet avviker från avtalet och/eller från det som köparen med fog kunde förutsätta vid köpet rör det sig om ett gångbart fel. Det är möjligt att inhämta anbud på kostnaden för att erhålla ett korrekt badrum. Den kostnaden kan man sedan försöka kräva säljaren på, om övriga förutsättningar finns.

Man bör vara redo för att säljaren kan invända att delar av, eller hela badrummet, är värdemässigt avskrivet. För att undvika den fällan kan man få viss ledning av försäkringsbolagens tabeller för tekniska livslängder avseende byggnadsdelar. Så anger till exempel Länsförsäkringar Stockholm att ett tätskikt bakom kakel- och klinker har en livslängd till 25 - 30 år.

Tänk också på att ett fel i bostadsrätt måste reklameras till säljaren inom två år från tillträdet för att kunna göras gällande. Därefter är kravet preskriberat.

Med vänlig hälsning

Claes Blåe
 
Redigerat:

Kommentarer

hempularen ·
Man skulle ju behöva veta mer om exakt vad bes. mannen har anmärkt på. Om han bara mätt fukt i badrummet, så är det med stor sannolikhet felaktigt att mäta så.

Det finns helt normalt "alltid" fukt bakom kakelplattor, men på utsidan av tätskiktet som finns under kakelplatoorna. Det går att se fukt i mätningar minst en månad efter en dusch.

Oftast går det inte att med mätinstrument se skillnad på om fukten finns på rätt sida tätskiktet.

Och dte är förvånansvärt ofta som fuktmätande bes. män kommer med tvärsäkra utlåtanden om fuktskada som visar sig vara falskt alarm.

Men som sagt det kan ju finnas fler indikationer på felbyggt badrum, än en tveksam mätning.
 
useless ·
Skit i mäklaren. Det är säljaren som ansvarar för eventuella fel.
 

De senast besvarade frågorna

Grannens björk skapar olägenhet

3 sep 2024
Hej, Vi har en granne där en väldigt hög och bred björk står vid tomtgränsen mellan oss. Men björken är grannens. Där vi får all björk frön in till oss, i ventilation, på vår altan vilket gör att...

Vad förstås med fullvärdesförsäkring

6 jul 2024
Hej Det är så att vi nyligen har sålt vårt hus med Fastighetsbyråns mäklare, och enligt köpekontraktet så står det: "Säljaren garanterar att fastigheten fram till tillträdesdagen är...

Vad är oskäligt lågt vite i kontrakt?

14 aug 2024
Hej. Ett oskäligt högt vite kan jämkas, men kan ett tillika oskäligt lågt vite jämkas? Vi är förstagångsbyggare och har skrivit under ett entreprenadavtal (ABS18) som vi blev sagt skulle vara...

Fråga experten

Claes Blåe

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.