Har nu fått offert från elektrikern på våra tillval, dvs spottar och några extra lamputtag samt sjuledare. 168000kr!
Vad väljer man, spottar i huset eller en bil? Helt sanslöst mycket pengar för belysning...

11000kr kostade det att få 9st sjuledare dragna istället för den vanliga "dumma" dragningen. Känns ju taget iallafall! HAr inte fått svar om busskabel ännu men det vill man ju också ha. Sen är det bara att byta till KNX allteftersom.
 
Om du tycker det är dyrt att få rör+kabel draget av din elektriker så tänk på att alla buss-kablar med rör etc får du lov att dra själv. Det är bara själva starkströmmen som kräver en elektriker.

Väljer du IHC så har det systemet också trådlösa brytare etc. Dvs vill du bygga helt utan rördragning och kablar så finns trådlöst inbyggt i IHC...
 
Hmm ja så kan man ju göra, men det är ytterligare en grej på att göra-listan utöver bänksskivor, installera vitvaror, montera innerdörrar, lister, spackla, måla, lägga golv, bygga trapplan, entrétak, altan, balkong och anlägga trädgård... Åsså kommer en knådd två månader efter tillträdesdatumet...

Just nu är jag inne på att låta elektrikern dra sjuledare och busskabel. Köra standard väggströmbrytare som kopplas till en 16-kanalers binäringångsmodul som styr en 16-utgångars on/off aktor. Då får man billigaste möjliga system som beter sig som ett klassiskt elsystem, men det går lätt som en plätt att byta strömbrytarna till riktiga bussknappar i efterhand för att få fler funktioner. Och i centralen kan man lätt bygga ut med dimmers och annat genom att koppla om lite.

Enda kruxet är att man nog bestämma redan nu hur man ska göra med dimmers. Kör man LED bör man ju ha 1-10V styrning till LEDarna utöver 230V matning.
 
650kr/st har fått pris på nu för extra framdragen busskabel till brytare, alltså inte som ersättning för klassiskt dragning. Så får det nog bli, då landar vi på runt 25000kr för att få både starkström och busskabel draget för KNX, men det kopplas in som ett klassiskt system. Billigaste möjliga nu, men man kan utan vidare kabeldragning uppgradera ett rum i taget till KNX.
 
steppen7 skrev:
650kr/st har fått pris på nu för extra framdragen busskabel till brytare, alltså inte som ersättning för klassiskt dragning. Så får det nog bli, då landar vi på runt 25000kr för att få både starkström och busskabel draget för KNX, men det kopplas in som ett klassiskt system. Billigaste möjliga nu, men man kan utan vidare kabeldragning uppgradera ett rum i taget till KNX.
Kan man dra den extra busskabeln i samma rör som starkströmmen ?
 
KNX-busskabel är godkänd för det. Så finns det plats så är det ok.
 
Ok...undrade därför att vår el redan är dragen i ytterväggarna som kom i sektioner....bara att hoppas att man får plats då...tycker att det verkar vara en smart ide att dra både starkström och busskabel....lite extra flex och kabel blir en liten summa i det stora hela..skönt med valmöjlighet och inte känna stress med KNX
 
Om du söker på busskabel så hittar du lite till i ämnet. Exvis om hur man får skarva kabeln.
Men, i vårat hus är det ytterst får ställen det är blandat busskabel och 230/400volt i samma rör, det är mest i våra elcentraler.
 
Ok...intressant...vad styr ni med KNX och vad har ni starkström på?
 
Vi vill ha lite scener till belysningen i sällskapsdelen (sammanhängande kök/vardagsrum) då vi kommer ha 5 grupper med olika sorters spottar samt 3 övriga lampor/skenor. Det är väl prio ett, sen vill vi gärna ha lite mörkläggning på automatik till bioläge.

Vore även fint att ha hemma/bortaknapp som släcker allt onödigt när man åker hemifrån. Till detta tänker jag mig att det kan räcka långt med att skaffa en 16-kanalers on/offaktor samt en 16-kanalers binäringång som jag skrev tidigare (runt 2x3000kr på eibmarkt.de) . Till binäringången kan man koppla helt vanliga befintliga strömbrytare och på detta sätt till minimal kostnad få övrig belysning att bete sig på klassiskt vis med lokal onoff-knapp på väggen, men ändå med möjligheten att släcka allt med ett knx-kommando.

Rätta mig om jag har fel, men om jag har förstått det rätt kan man även lägga in kommandon för "knapp hålls intryckt" samt dubbelklick? Man kan då fortfarande med de gamla dumma befintliga strömbrytarna få till lite smarta funktioner. Tex enkelklick vid entrédörren tänder/släcker i hallen som vanligt medan dubbelklick växlar utebelysningen och knapp intryckt i någon sekund växlar mellan hemma/borta.
 
Såg att man kunde vinna en Micasa vera Gateway på gröna hus hemsida, tänkte om någon var på g att handla en sådan kan man ju prova att vinna en först=) mig gynnar det då inte då jag redan degat en=(
 
Man ska motivera, sånt vinner jag aldrig på...
 
@Steppen7, vad gäller binäringångar så har olika märken och även inom ett specifikt märke olika "scenarior" som man kan utnyttja för exvis, dubbelklick och kort/lång tryck. Man får helt enkelt läsa respektive bruksanvisning tills att man har hitta den man vill ha.

Vi har använt Berker till det mesta, även knappar. Här har vi ibland lagt på extra funktioner, speciellt för att dimma lampor, enkel knapptryckning gör att lamporna tänds på default nivå (i vårt fallt 70% av full styrka) eler släcks, sedan om man trycker länge så dimmar man upp eller ner. Sedan hanterar dim-aktorn max värde och min värde samt hastigheten som dimning skall ske med.
Vissa av våra knappar fungerar som "kaffetimer" så att man får ström under en stund till eluttag i bland annat i köket för kaffekokaren och andra "köksverktyg".
 
Ok bra info där. Jag får kolla innan jag beställer nåt då.

Jag var i huset och kollade här om dagen och såg att dom kör Cat6-kabel som busskabel. Det borde väl vara bra? Då får man ju 8 ledare och folk kör ju allt möjligt på sån kabel. Man kan ju skicka VGA-signal tex. om man nu skulle vilja det.
 
Det går nog att använda Cat-6, dock får du nog inte blanda den med 230volt. Jag vill också minnas att KNX kabeln hade grövre diameter på kopparn i kabeln, men det betyder nog inget i det stora hela.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.