Vad händer om hustillverkaren går i konkurs?

Besvarad 5 dec 2011 av Stefan Häge
Vågar man bygga med en hustillverkare just nu? Vad är det som händer om hustillverkaren går i konkurs när man är mitt i byggprocessen? Vad ska man göra för att försäkra sig om att inte förlora pengar? Vad är det värsta som kan hända?
 

Svar

Min uppfattning är att man som konsument ALLTID bör vara medveten och noggrann i sitt val av entreprenör, oavsett vilka tider som råder. Det finns aldrig några garantier mot att ens entreprenör går i konkurs, men genom att kontrollera vissa grundfakta har man i alla fall förbättrat sina chanser till en lyckad och fullföljd entreprenad. Det värsta som kan hända vid en konkurs är att du har betalat entreprenören ett stort förskott för entreprenaden som du inte får motsvarande arbete för. Då står du i regel utan möjligheter att få tillbaka några pengar och utan ett hus.

För det första är mitt råd att i första hand anlita entreprenörer som du har blivit rekommenderad. Begär att få tala med några tidigare kunder för att höra vad de har att säga om entreprenörens seriositet, hantering av ekonomi etc.

För det andra bör du ringa Skatteverket och Kronofogdemyndigheten för att undersöka om entreprenören har stora skulder eller skatteskulder. Du kan också ringa Bolagsverket och be att få en kopia på bolagets senaste årsredovisningar för att bilda dig en uppfattning om bolagets ekonomi, i vart fall historiskt sett.

För det tredje är det viktigt att du i avtalet med entreprenören kommer överens om en detaljerad betalplan som innebär att du betalar köpeskillingen i mindre omgångar och endast när du kan se att motsvarande arbete är utfört.

För det fjärde bör du förvissa dig om att entreprenören har tecknat en färdigställandeförsäkring. Be att få kopia på försäkringsbrevet och ring försäkringsbolaget och få bekräftat att försäkringspremien är betald och att försäkringen gäller. En färdigställandeförsäkring ger dig skydd om entreprenören går i konkurs och du får förhöjda kostnader för färdigställandet eftersom du måste anlita en annan entreprenör. Notera dock att färdigställandeförsäkringen i regel endast täcker merkostnader upp till 10% av kontraktssumman, vilket dock förstås är bättre än ingenting.

Mvh,
Stefan Häge
advokat
 

De senast besvarade frågorna

Jordvärme på annans tomt

9 dec 2019
Hejsan. Vi ska bygga nytt hus och använda jordvärme som uppvärmning. För att det ska bli så bra för oss så möjligt så vill entreprenören dra en av slangarna på egen tomt samt en annan på...

Vems är skyldigheten att ange tomtgräns vid köp?

9 sep 2019
- vi köpte tomt utan utsatta stolpar/tomtmarkering - ena grannen kräver att stolpar ska var utsatta innan de går med på Bygglov, kan grannen stoppa Bygglovet pga detta? - är säljaren skyldig att...

Tomtgränser - vår granne har flyttat mitt gränsrör

4 dec 2019
Läser med största intresse i er artikel tomtgränser, staket och grannar (Tomtgränser, staket och grannar – fastighetsjuristen förklarar) att "...lantmäteriets karta har ingen rättsverkan...."...

Fråga experten

Emil Karlsson

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.