Utbytt toalett

Status
Inte öppen för fler kommentarer.
Besvarad 15 maj 2013 av Stefan Häge
Hej!
Vi köpte ett radhus i januari och när vi var på visning av huset fanns en toalett i huset. Vi fick ingen information av mäklaren/prospektet om att denna toalett inte fungerade. När vi sedan träffar säljaren i huset, efter att köpeavtalet skrivits, men innan tillträdet så har toaletten bytts ut mot en annan,några år nyare toalett, men ändå drygt 20 år gammal. Den nya toaletten är smalare än den förra, det har därför blivit fula märken (hål) i golvet. Har säljaren rätt att göra så? Det räknas väl som att hon gjort åverkan på huset och försämrat det? Har vi rätt att kräva att säljaren bekostar en ny toalett, eller vad gäller?
Tacksam för svar!
 

Svar

Om fastigheten försämras eller skadas efter köpet på grund av säljarens vanvård eller vållande har köparen rätt att göra avdrag på köpeskillingen.
Avdrag på köpeskillingen beräknas så att förhållandet mellan det nedsatta och det avtalsenliga priset svarar mot förhållandet vid tidpunkten för tillträdet mellan fastighetens värde i felaktigt och i avtalsenligt skick. Detta innebär att man först ska fastställa fastighetens värde utan fel respektive med fel vid tidpunkten för tillträdet. Därefter ska ett avdrag som proportionerligt motsvarar skillnaden göras på köpeskillingen. Om felet t.ex. motsvarar 10 % av fastighetens värde i felfritt skick ska ett avdrag på 10 % göras på köpeskillingen. I förevarande fall torde det aktuella felet endast påverka fastighetens värde marginellt.
I den mån en köpare genom avdrag på köpeskillingen inte blir fullt kompenserad för att avhjälpa ett fel kan mellanskillnaden täckas genom skadestånd. Om reparationskostnaden är 20 000 kr och avdraget på köpeskillingen beräknas till 10 000 kr kan köparen få kompensation för återstående belopp genom skadestånd.
För att köparen ska få åberopa att fastigheten är felaktig måste han meddela säljaren om felet (reklamera) inom skälig tid efter det att han märkt eller borde ha märkt felet.

Mvh,
Stefan Häge
Advokat
 

De senast besvarade frågorna

Jordvärme på annans tomt

9 dec 2019
Hejsan. Vi ska bygga nytt hus och använda jordvärme som uppvärmning. För att det ska bli så bra för oss så möjligt så vill entreprenören dra en av slangarna på egen tomt samt en annan på...

Vems är skyldigheten att ange tomtgräns vid köp?

9 sep 2019
- vi köpte tomt utan utsatta stolpar/tomtmarkering - ena grannen kräver att stolpar ska var utsatta innan de går med på Bygglov, kan grannen stoppa Bygglovet pga detta? - är säljaren skyldig att...

Tomtgränser - vår granne har flyttat mitt gränsrör

4 dec 2019
Läser med största intresse i er artikel tomtgränser, staket och grannar (Tomtgränser, staket och grannar – fastighetsjuristen förklarar) att "...lantmäteriets karta har ingen rättsverkan...."...

Fråga experten

Emil Karlsson

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.