Upptäckta fel efter inflytt

Besvarad 13 nov 2017 av Stefan Häge
Hej !
Jag undrar vad som gäller när man efter inflytt upptäcker med hjälp av elektriker att det är felaktigheter i elen ? Jordade uttag som inte har jord i sig mm?
Sen undrar jag även hur man kan göra då frys samt värmeväxlare ej fungerade vid inflytt, säjlaren säger att det gjorde det men det stämmer ej huset hade dessutom stått tomt i ca en månad.
Tacksam för hjäp med vägledning
 

Svar

Hej,
Vid köp av en fastighet är Jordabalken tillämplig. Man kan göra gällande fel som upptäckts efter tillträdet. Felen måste dock ha funnits redan då säljaren ägde huset. Vidare så ska felen ha varit dolda, det vill säga sådana du som köpare inte upptäckt eller borde ha upptäckt.
Upptäcks fel ska de reklameras snarast. Med reklamation menas att man meddelar säljaren att man upptäckt fel som man vill göra gällande.
Fel kan göras gällande under tio år ifrån tillträdet av fastigheten, härefter sker preskription.
Angående vad du säger om värmeväxlaren, där du anger att ord står mot ord, så låter det som att du har att göra med en bevisfråga. Påstår man att något är fel ska man bevisa det. Jag kan råda dig att kontakta en advokat så att ni kan gå igenom de omständigheter du menar utgör fel.
 

Kommentarer

Rickard Ohlin ·
Även om man har undersökningsplikt och att kontrollera ett jordat uttag verkligen är jordat rent tekniskt är inom undersökningsplikten är ju kraven på elinstallationer reglerade i regelverk och lagtext.

Att montera jordade uttag ojordat är alltså lagbrott och så långt kan knappast undersökningsplinten sträcka sig.

Det sagt är jag inte expert på detta.

Dessutom är det en indikation på att någon som inte vet vad de gör har varit framme.
Jag hade sett över resten av elen i bostaden.
 
brumbjorn ·
Bra att de påstår att det fungerade. Då har det skett efter köp men före tillträdet. = säljarens ansvar.
 

De senast besvarade frågorna

Jordvärme på annans tomt

9 dec 2019
Hejsan. Vi ska bygga nytt hus och använda jordvärme som uppvärmning. För att det ska bli så bra för oss så möjligt så vill entreprenören dra en av slangarna på egen tomt samt en annan på...

Vems är skyldigheten att ange tomtgräns vid köp?

9 sep 2019
- vi köpte tomt utan utsatta stolpar/tomtmarkering - ena grannen kräver att stolpar ska var utsatta innan de går med på Bygglov, kan grannen stoppa Bygglovet pga detta? - är säljaren skyldig att...

Tomtgränser - vår granne har flyttat mitt gränsrör

4 dec 2019
Läser med största intresse i er artikel tomtgränser, staket och grannar (Tomtgränser, staket och grannar – fastighetsjuristen förklarar) att "...lantmäteriets karta har ingen rättsverkan...."...

Fråga experten

Emil Karlsson

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.