Totalentreprenad och enstegstätade fasader

Besvarad 17 maj 2010 av Filip Rydin
Hej,
År 2005 byggde vi ett hus med totalentreprenad via ett stort småhusföretag. Huset putsades med den nu så omdiskutterade metoden med puts på enstegstätad fasad. Vi har sålt huset men jag undrar över vem bär ansvaret vid ev kommande fuktproblem. Detta var en godkänd metod när vi byggde huset men vad gäller nu när dessa regler har ändrats? Får jag stå för en ev framtida fuktskada i fasaden? Vad har husföretaget för ansvar?

Mvh Eva
 

Svar

Din fråga rör dels ett entreprenadrättsligt förhållande mellan Dig och din entreprenör, dels ett köprättsligt förhållande mellan Dig och köparen av Ditt hus.

En småhusentreprenad skall anses felaktig exempelvis om tjänsten avviker från vad konsumenten har rätt att kräva i fråga om fackmannamässighet, omsorg och tillvaratagande av konsumentens intressen. Bedömningen av om småhusentreprenaden är felaktig skall göras utifrån förhållandena vid tidpunkten då entreprenaden godkändes vid slutbesiktning. Om det är som Du antyder – att puts på enstegstätad fasad vid entreprenadtidpunkten ansågs vara fackmannamässig – kan man inte på denna grund anse tjänsten vara felaktig.

Om Du som beställare vill göra gällande ett fel mot en entreprenör skall Du reklamera felet så snart Du märkt (eller borde ha märkt) felet. Reklamation kan ske senast tio år efter att småhusentreprenaden blivit godkänd efter slutbesiktning. Om längre reklamationsfrist avtalats gäller avtalad tid, det framgår inte av Ditt mejl hur ert avtal ser ut. Entreprenörens ansvar gentemot beställaren kvarstår även om huset säljs inom nämnda tioårsperiod.

I förhållandet mellan köparen och säljaren ansvarar köparen för upptäckbara fel och säljaren för dolda fel. Första frågan som uppstår blir sålunda om fel föreligger. För att fel skall anses föreligga skall byggnaden avvika från köpeavtalet (inklusive garantier och utfästelser som lämnats av säljaren) eller från ”normal standard”. I Ditt fall blir det därför av intresse vilken information köparen fått beträffande byggår m.m. Om man kommer fram till att fel föreligger blir nästa fråga om felet varit dolt eller inte. Köparen har en undersökningsplikt, vars omfattning delvis beror av huruvida det finns anledning att misstänka att det föreligger fel eller ej.

Det kan föreligga köprättsligt fel utan att det föreligger fel i den bakomliggande entreprenaden och vice versa. Med reservation för att jag endast har tillgång till ensidig och mycket kortfattad information om Ditt fall är min bedömning att fel varken torde föreligga i det första eller det andra ledet.

Mvh,
Filip Rydin
Advokat
 

De senast besvarade frågorna

Jordvärme på annans tomt

9 dec 2019
Hejsan. Vi ska bygga nytt hus och använda jordvärme som uppvärmning. För att det ska bli så bra för oss så möjligt så vill entreprenören dra en av slangarna på egen tomt samt en annan på...

Vems är skyldigheten att ange tomtgräns vid köp?

9 sep 2019
- vi köpte tomt utan utsatta stolpar/tomtmarkering - ena grannen kräver att stolpar ska var utsatta innan de går med på Bygglov, kan grannen stoppa Bygglovet pga detta? - är säljaren skyldig att...

Tomtgränser - vår granne har flyttat mitt gränsrör

4 dec 2019
Läser med största intresse i er artikel tomtgränser, staket och grannar (Tomtgränser, staket och grannar – fastighetsjuristen förklarar) att "...lantmäteriets karta har ingen rättsverkan...."...

Fråga experten

Emil Karlsson

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.