Sprucket fönster i nytt hus

Besvarad 4 mar 2011 av Stefan Häge
Hej!
Vi byggde nytt i Jämtland i somras. Under hösten och vintern syns det att huset satt sig en del eftersom färgen spruckit mellan innertak och vägg, i hörnen och runt fönster. Nu har det visat sig att en fönsterruta fått en spricka också. Det är treglas energifönster och det är två av tre rutor som har fått en liten spricka var. Är detta vanligt? Kan vi få ersättning för detta hos husleverantören eller byggfirman? Vi hade delad entreprenad. Hur gör vi?
Vore mycket tacksamma för vägledning. Mvh, Ingela
 

Svar

Bästa Ingela,

Den omständigheten att ett nybyggt hus satt sig är i regel inte en omständighet som ni har att räkna med. För det fall ni har varit beställare och upphandlat/tecknat kontrakt med olika entreprenörer har ni att först utröna vad orsaken till sättningen i huset beror på.

Utan närmare kännedom om just ert fall ger er korta beskrivning intrycket av att felet är att hänföra till husets grund. Om så är fallet bör ni vända er till den entreprenör som ansvarat för och uppfört grunden. De följdskador som sedan uppträtt på grund av sättningsskadorna har grundentreprenören att svara för.

Mitt råd till er är att låta en besiktningsman kontrollera skadorna och utreda vad orsaken till dessa är samt värdera vad det kostar att åtgärda bristen och uppkomna skador. Därefter kan ni vända er till den entreprenör som svarat för det eventuellt bristfälliga arbetet och kräva att denne åtgärdar skadorna eller kompenserar er ekonomiskt för inträffade skador.

Vidare bör ni även undersöka om ni kan göra skadan gällande gentemot ert försäkringsbolag. Om ni har otur har ni själva att svara för inträffade skador om entreprenören kan visa att han utfört arbetet enligt konstens alla regler och skadan är hänförlig till t ex. onormalt vattenflöde eller annan orsak som står utanför entreprenörens kontroll.

Mvh,
Stefan Häge
Advokat
 
Redigerat:

De senast besvarade frågorna

Jordvärme på annans tomt

9 dec 2019
Hejsan. Vi ska bygga nytt hus och använda jordvärme som uppvärmning. För att det ska bli så bra för oss så möjligt så vill entreprenören dra en av slangarna på egen tomt samt en annan på...

Vems är skyldigheten att ange tomtgräns vid köp?

9 sep 2019
- vi köpte tomt utan utsatta stolpar/tomtmarkering - ena grannen kräver att stolpar ska var utsatta innan de går med på Bygglov, kan grannen stoppa Bygglovet pga detta? - är säljaren skyldig att...

Tomtgränser - vår granne har flyttat mitt gränsrör

4 dec 2019
Läser med största intresse i er artikel tomtgränser, staket och grannar (Tomtgränser, staket och grannar – fastighetsjuristen förklarar) att "...lantmäteriets karta har ingen rättsverkan...."...

Fråga experten

Emil Karlsson

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.