Söndertrasat järnstaket - ersättningsnivå?

Besvarad 21 dec 2017 av Stefan Häge
Sopbilen körde för några veckor sedan sönder vårt 6 meter långa järnstaket. Det ansvariga sophämtningsföretaget Suez Recycling AB tog kontakt med oss och meddelade att man skulle stå för en reparation. Hantverkare skickades hit, besiktigade staketet, och konstaterade att det är omöjligt att reparera.

Vi kontaktades därefter av ansvarig person på företaget, som frågade hur vi vill gå vidare i ärendet. Vårt svar var att vill ha ekonomisk ersättning. Ansvaret för skadan är solklart företagets, och vi kan inte gå skadeslösa.

Svaret blev då att företaget aldrig betalar ut ”pengar”, man angav att vi kan få ett ”presentkort” på till exempel Rusta, K-Rauta, Bauhaus etc. Även om vi principiellt tycker att det är minst sagt tveksamt med en sådan lösning, så är vi beredda att acceptera - ett presentkort på en stormarknad är verkligen inte rätt betalningsmedel för detta sammanhang - staketet är nämligen tidstypiskt original från fastighetens byggår 1944, och vi överväger att låta en byggnadsvårdskunnig hantverkare tillverka en kopia, men vi kan naturligtvis ha nytta av presentkortspengarna på ett indirekt sätt.

Vår fråga:

Hur ska vi beräkna värde på det söndertrasade järnstaketet? Ska vi tillfråga en hantverkare och be om kostnadsförslag? Det här pratet om ”presentkort” gör att vi misstänker att företaget har för avsikt att skicka oss en blygsam summa på några hundralappar… Hur gör vi om vi inte är nöjda med ersättningsnivån? Hur går vi vidare? Vi har hört med vårt eget försäkringsbolag IF, som menade att detta är en fråga för Suez Recyclings försäkringsbolag.

Vänliga hälsningar Hans & Christina
 

Svar

Det låter som att ni blivit drabbade av en sakskada. Utgångspunkten är då att den skadelidande ska få full ersättning för skadan. Skadestånd med anledning av sakskada omfattar ersättning för sakens värde eller reparationskostnad och värdeminskning. Även andra kostnader som uppstått kan ersättas, jag vet inte vad som kan vara aktuellt i ert fall. Mot bakgrund av detta kan ni ju kolla på vad det skulle kosta att reparera staketet eller att återanskaffa ett nytt staket. Beroende på det ursprungliga staketets skick kan det göras avdrag för ålder och dylikt men det kan jag inte uttala mig om. Hittar ni ingen lösning med bolaget kan ni kontakta en advokat.
Med vänlig hälsning
Stefan Häge
 

Kommentarer

jojjemockasin ·
Anmäl händelsen till sopbilens trafikförsäkring och låt försäkringsbolaget reglera skadan istället.
 
FGLIN ·
Låter som att det var renhållningsbolagets hantverkare som påstod att det inte gick att reparera. Kan vara en del i upplägget att "ersätta" er med lite presentkort. Tag dit någon som kan saken t.ex. från en "smides"firma och be om en offert som du sedan kan ta till renhållningsbolaget.
 
Daniel 109 ·
Naturligtvis går det att laga. Leta reda på någon som klarar av jobbet.
 
Hemmakatten
Hemmakatten ·
Vi råkade ut för samma sak, dock var det en trägrind. Sophämtningsföretaget beställde en ny grind av snickaren som byggt den ursprungliga grinden. Alla kostnader täckta.
 
nissenhj ·
renhållningsbolagets bilar måste enligt lag ha som minst en trafikförsäkring och det är denna försäkring som skall ersätta ert staket.
Här försöker renhållningsbolaget slippa undan lindrigt.
 

De senast besvarade frågorna

Jordvärme på annans tomt

9 dec 2019
Hejsan. Vi ska bygga nytt hus och använda jordvärme som uppvärmning. För att det ska bli så bra för oss så möjligt så vill entreprenören dra en av slangarna på egen tomt samt en annan på...

Vems är skyldigheten att ange tomtgräns vid köp?

9 sep 2019
- vi köpte tomt utan utsatta stolpar/tomtmarkering - ena grannen kräver att stolpar ska var utsatta innan de går med på Bygglov, kan grannen stoppa Bygglovet pga detta? - är säljaren skyldig att...

Tomtgränser - vår granne har flyttat mitt gränsrör

4 dec 2019
Läser med största intresse i er artikel tomtgränser, staket och grannar (Tomtgränser, staket och grannar – fastighetsjuristen förklarar) att "...lantmäteriets karta har ingen rättsverkan...."...

Fråga experten

Emil Karlsson

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.