Säljaren gav oss en glädjekalkyl

Besvarad 17 mar 2010 av Filip Rydin
Hej!

Vi beställde ett hus av en hustillverkare med totalentreprenad. Vi träffade säljaren i början av juni och han var med ute och tittade på tomten och dess förutsättningar, innan han skrev en produktionskalkyl till oss. Vi har en skaft tomt och det var han medveten om och tog till extra kostnader på 50 000 kr för detta.

Allt verkade jätte bra och han gjorde en produktionskalkyl till oss som vi gick till banken med.

När allt drog igång, (vi hade byggstarsmöte fredagen den 11/12-09 samma dag som dom började gräva på tomten) säger dom att det kommer gå på ytterligare 411 563:- Vi höll på att smälla i backen, hur kunde han missa så mycket?!

Och att få reda på det samma dag som de var ute på tomten för att börja gräva...
Det är inte acceptabelt, han hade räknat med 50000:- extra till div.utgifter.

Känns som han gav oss värsta glädje kalkylen. Att han dessutom sett vårt lånelöfte gör ju att vi nästan kan lista ut att han mörkade dessa kostnader eftersom detta löfte skulle innebära att vi inte kunde fullfölja köpet.

De extra kostnader var:

Serviceledning 108 000:-
Omlastning 20 000:-
Väg till huset 99 000:-
Uppställningsplats för mobilkran 85 000
Höjning av hus 99 000:-

Han har ju varit med ute och sett tomten flera gånger, borde inte dessa punkter vara inräknade eller i alla fall informerat oss om att dom inte är inräknade i kalkylen.

Vi har konfronterat säljaren, och han säger att det är olyckligt att han
missat detta men att det inte finns något att göra.

Vi vet inte om vi hade köpt denna tomt och hus om vi vetat att det kostat så
här mycket.

Vi fick kontakta banken igen samma dag som byggstartsmötet och dom förstod inte hur han kunnat missa
detta, men hur som helst så fick vi ett utökat lån så vi kunde forsätta bygga.

Byggledaren ringde dagen innan julafton och meddelade att priset i alla fall sjunkit till 299 000:-

Men vi tycker att det fortfarande är för mycket pengar att missa i en
kalkyl.

Tycker att hustillverkaren borde kunna ta lite ansvar och stå för en del kostnader eller någon form av kompensation.

Har du några råd eller tips att ge oss om hur vi kan gå vidare med detta?
 

Svar

Av Din redogörelse ovan framgår inte riktigt med vilken motivering entreprenören framställde prisökningen eller vilken reaktion ni gav entreprenören därpå. Då jag inte heller har sett ert avtal, den omnämnda kalkylen eller övrigt underlag kan jag endast uttala mig om vad som gäller generellt beträffande priset vid en småhusentreprenad, som det är fråga om i ert fall.

Entreprenörer har en skyldighet att avråda konsumenter från att låta utföra tjänster som, med hänsyn till exempelvis priset, inte kan anses vara till rimlig nytta för konsumenten i det enskilda fallet. Om det först sedan entreprenadarbetet påbörjats visar sig att priset för tjänsten kan bli betydligt högre än vad konsumenten kunnat räkna med skall entreprenören underrätta konsumenten därom och begära dennes anvisningar. Om entreprenören underlåter att göra något av det nu sagda och om det dessutom finns starka skäl att anta att konsumenten i annat fall hade avstått från att beställa, eller hade avbeställt tjänsten, har entreprenören inte större rätt till ersättning än om så varit fallet.

Som jag förstår Dig följer inte priset direkt av avtalet utan av en kalkyl med en ungefärlig prisuppgift. Ett av entreprenören angivet cirkapris får enligt konsumenttjänstlagen i princip inte överskridas med mer än 15 procent om inte parterna avtalat om en annan prisgräns.

Vid småhusentreprenader gäller vad konsumenten påstår har avtalats om priset eller grunderna för hur priset bestäms om inte annat framgår av ett skriftligt avtal eller av omständigheterna i övrigt.

Mvh,
Filip Rydin
Advokat
 

De senast besvarade frågorna

Jordvärme på annans tomt

9 dec 2019
Hejsan. Vi ska bygga nytt hus och använda jordvärme som uppvärmning. För att det ska bli så bra för oss så möjligt så vill entreprenören dra en av slangarna på egen tomt samt en annan på...

Vems är skyldigheten att ange tomtgräns vid köp?

9 sep 2019
- vi köpte tomt utan utsatta stolpar/tomtmarkering - ena grannen kräver att stolpar ska var utsatta innan de går med på Bygglov, kan grannen stoppa Bygglovet pga detta? - är säljaren skyldig att...

Tomtgränser - vår granne har flyttat mitt gränsrör

4 dec 2019
Läser med största intresse i er artikel tomtgränser, staket och grannar (Tomtgränser, staket och grannar – fastighetsjuristen förklarar) att "...lantmäteriets karta har ingen rättsverkan...."...

Fråga experten

Emil Karlsson

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.