Olovlig trädfällning, vem bär ansvaret?

Besvarad 24 okt 2008 av Filip Rydin
Hej!

Tänkte höra hur ni ser på detta:
Jag och min sambo köpte en avstyckad tomt på 918kvm, en fd parktomt med färdig tätvuxen häck och med 4st gamla härliga frukträd.
Tyvärr efter mycket om och men var vi tvugna att besluta oss för att fälla de två största/äldsta träden då de låg aldelles förnära huset. Dock behöll vi ett 50 årigt äppelträd (6m högt) och ett 30-årigt körsbärsträd på 8m. Dessa träd var av väsentlig betydelse för oss eftersom de lade karraktären för själva tomten och planeringen.
Nu hände det som inte fick hända. Dagen efter vi hade gått igenom vilka träd som skulle fällas samt vilka som skulle finnas kvar så fick vi se att alla 4 träd var fällda.
Detta var en chock för mig och sambon, två fullvuxna träd på denna lilla tomt var helt borta. Jag kontaktade säljaren på Anebyhus som hade och han trodde inte sina öron och spelade helt ovetande. Dock lovade an att han skulle ersätta träden. Jag gav en jurist i uppdrag att fixa en värdering på träden och den landade på 180 000SEK. När jag sedan gav detta som ett krav till säljaren/Anebyhus vägrar de helt plötsligt och anser sig då själva bara vara materialleverantörer.
Jag hade bara ett kontrakt under denna tid och det var med Anebyhus. Inga entreprenadavtal var skrivna förrens 1-2 veckor efter detta.
Projektansvaret låg på säljaren från Anebyhus, då Anebyhus byggledare några veckor innan fått sparken.
Mannen som sågade ned träden var anlitad av generalentreprenören och hade som uppgift att lägga plattan. Han beordrades av säljaren att såga ned träden utan min vetskap.
 

Svar

Har säljaren felaktigt kapat vissa träd har denne orsakat er en skada. Tidpunkten när ni ingått entreprenadavtalet förändrar inte detta förhållande. Ni har en värdering på skadan vilken ni bör grunda ert krav på. Ni bör dock söka någon form av bevisning på att det enbart var två och inte fyra träd som skulle fällas. Ni synes ju emellertid ha bevisning om att säljaren utlovat att ersätta skadan vilket ju vittnar om att han är skadevållare.
 

De senast besvarade frågorna

Jordvärme på annans tomt

9 dec 2019
Hejsan. Vi ska bygga nytt hus och använda jordvärme som uppvärmning. För att det ska bli så bra för oss så möjligt så vill entreprenören dra en av slangarna på egen tomt samt en annan på...

Vems är skyldigheten att ange tomtgräns vid köp?

9 sep 2019
- vi köpte tomt utan utsatta stolpar/tomtmarkering - ena grannen kräver att stolpar ska var utsatta innan de går med på Bygglov, kan grannen stoppa Bygglovet pga detta? - är säljaren skyldig att...

Tomtgränser - vår granne har flyttat mitt gränsrör

4 dec 2019
Läser med största intresse i er artikel tomtgränser, staket och grannar (Tomtgränser, staket och grannar – fastighetsjuristen förklarar) att "...lantmäteriets karta har ingen rättsverkan...."...

Fråga experten

Emil Karlsson

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.