Kan vi häva avtalet på grundentreprenaden?

Besvarad 5 nov 2009 av Filip Rydin
Hej
Jag har en entreprenör som håller på med min husgrund. Offerten sa 6-8 veckor för färdigställande. nu har man hållit på ca 14 veckor och är inte klar. Gjutningen återstår och det utför man inte förrän jag betalt mer. Man har tillägsfakturerat hittils 488 tkr plus moms där endel är helt ok som avser sprängning. Men man har inte specat hur mycket som avser det. Inte heller vad det övriga är. Jag har skriftligen begärt att få en spec för ca 4 veckor sedan. Jag vet heller inte vad de anser är den totala summan. De hotar med att gräva bort allting. Jag har försökt att förhandla mig till en uppgörelse hittils utan framgång. Kan jag häva avtalet och låta någon annan göra jobbet?
 

Svar

Frågan om du har rätt att häva ert avtal beror i första hand på vad som framgår av ert avtal. Finns det några särskilda bestämmer om när rätt till hävning föreligger i avtalet ska dessa tillämpas dessa, såvida de inte är sämre för er som konsumenter än de regler som föreskrivs i konsumenttjänstlagen. I så fall gäller de inte mot er.

Om frågan inte regleras i ert avtal gäller enligt konsumenttjänstlagen att ett entreprenadavtal får hävas vid entreprenörens dröjsmål om dröjsmålet är av ”väsentlig betydelse” för konsumenten. Väsentlig betydelse är ett högt uppställt krav som fordrar att relativt kvalificerade omständigheter föreligger. Det går inte att uttala sig exakt om hur lång tid som kan sägas vara av väsentlig betydelse för en konsument utan det får avgöras i varje enskilt fall med beaktande av vad det rör sig om för typ av köp, vad dröjsmålet beror på, varför dröjsmålet i just det enskilda fallet är av stor betydelse för konsumenten, liksom om konsumenten upplyst entreprenören om dessa omständigheter vid avtalsskrivningen. När det exempelvis gäller köp av småhusentreprenader får konsumenten tåla ett längre dröjsmål än vid ett mer begränsat inköp.

Det är i min mening tveksamt om sex veckors dröjsmål är att betrakta som dröjsmål av väsentlig betydelse, detta i synnerhet inte om avtalet föreskriver ett dröjsmålsvite, vilket är avsett att kompensera konsumenten sådana dröjsmål som ofta uppstår. Vore jag er skulle jag avvakta ytterligare en tid - i vart fall en månad eller så - med att häva avtalet. Till dess har du endast skyldighet att betala för så mycket arbete som har utförts, liksom du har rätt att innehålla pengar till säkerhet för det eventuella dröjsmålsvitet som har uppkommit. Om tvist uppstår kring vad arbetena är värda kan det vara lönt att ni anlitar en besiktningsman för att värdera arbetena. Innan man skickar en hävningsförklaring bör man alltid konsultera en jurist för en bedömning av frågan. Detta med tanke på de rättsverkningar en hävning får.

Näringsidkaren är skyldig att på er begäran ställa ut en specificerad räkning, av vilken ni kan utläsa det utförda arbetets art och omfattning. Om ni i god tid efter det att ni fick fakturan har begärt en sådan räkning är ni inte skyldiga att betala förrän ni har fått en specifikationen. Vidhåll således kravet att få en noggrant specificerad faktura där samtliga åtgärder som krävs betalt för framgår, liksom antalet timmar för respektive åtgärd.

Filip Rydin
Advokat
 

De senast besvarade frågorna

Jordvärme på annans tomt

9 dec 2019
Hejsan. Vi ska bygga nytt hus och använda jordvärme som uppvärmning. För att det ska bli så bra för oss så möjligt så vill entreprenören dra en av slangarna på egen tomt samt en annan på...

Vems är skyldigheten att ange tomtgräns vid köp?

9 sep 2019
- vi köpte tomt utan utsatta stolpar/tomtmarkering - ena grannen kräver att stolpar ska var utsatta innan de går med på Bygglov, kan grannen stoppa Bygglovet pga detta? - är säljaren skyldig att...

Tomtgränser - vår granne har flyttat mitt gränsrör

4 dec 2019
Läser med största intresse i er artikel tomtgränser, staket och grannar (Tomtgränser, staket och grannar – fastighetsjuristen förklarar) att "...lantmäteriets karta har ingen rättsverkan...."...

Fråga experten

Emil Karlsson

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.