Grannområdets lekplats o grönytor

Besvarad 12 sep 2011 av Stefan Häge
Vi bor i äldre villabebyggelse på landet utanför Uppsala sen 5 år tillbaka.
För ett par år sedan såldes ett större stycke mark till en exploatör ,Ittur . Området skulle bebyggas med ett 60tal villor och ligger i anslutning till 13 äldre villor. Lågkonjunkturen slog till när tomterna skulle säljas så det gick trögt.
Nu när de flesta husen är byggda så har exploatören inte råd att färdigställa vägar och grönområden samt lekplats. Naturligtvis känner de nya villaägarna sej svikna när de inser att de får betala detta en gång till
ca: 7 miljoner (asfalt ,belysning mm.)
Nu till det intressanta - Samfälligheten ifråga vill nu att den äldre bebyggelsen ska vara med och betala för lekplats, grönområde samt grusade promenadvägar och även dess skötsel . (ca 1,5 milj. )
Inte nog med att de vill detta så har även Lantmätaren ställt sig på samfällighetens sida ,då han menar sig ha juridisk grund att tvinga oss att betala en del av denna kostnad. Med motivering att vi har nytta av dessa ytor, vilket kan ifrågasättas.
Kan detta vara möjligt ?
Har för mej att Sovjetstaten kollapsade för över 20 år sedan....
Ola Petersson Uppsala
 

Svar

De bestämmelser som lantmätaren hänvisar till är de som finns i anläggningslagen. Lantmäterimyndigheten ges enligt denna rätta att – även utan fastighetsägarnas samtycke - bilda en gemensamhetsanläggning, dvs en anläggning som ska bestå av nyttigheter som är nödvändiga för att fastigheter i ett område ska kunna fungera på lång sikt, tex vägar, vatten- och avloppsanläggningar etc .

Det är alltså i och för sig riktigt att lantmäterimyndigheten kan ”tvinga” in fastigheter i en samfällighet, och därmed även förplikta fastighetsägarna att betala del av kostnaderna för anläggningen. Dock uppställer lagen vissa krav som måste vara uppfyllda för att en fastighet ska kunna tvingas in i en samfällighet; bland annat måste det vara av ”väsentlig betydelse” för fastigheten att ha del i anläggningen.

För er som bor i den äldre bebyggelsen där det kanske redan finns grönområden, vägar etc kan det möjligen ifrågasättas om det är av väsentlig betydelse att bli del av samfälligheten. Mitt råd är att ni - kanske tillsammans med era grannar i den äldre bebyggelsen - anlitar ett juridiskt ombud som kan hjälpa er att formulera en skrivelse till lantmäterimyndigheten, för det fall det blir aktuellt med en förrättning.

Mvh,
Stefan Häge
Advokat
 

De senast besvarade frågorna

Jordvärme på annans tomt

9 dec 2019
Hejsan. Vi ska bygga nytt hus och använda jordvärme som uppvärmning. För att det ska bli så bra för oss så möjligt så vill entreprenören dra en av slangarna på egen tomt samt en annan på...

Vems är skyldigheten att ange tomtgräns vid köp?

9 sep 2019
- vi köpte tomt utan utsatta stolpar/tomtmarkering - ena grannen kräver att stolpar ska var utsatta innan de går med på Bygglov, kan grannen stoppa Bygglovet pga detta? - är säljaren skyldig att...

Tomtgränser - vår granne har flyttat mitt gränsrör

4 dec 2019
Läser med största intresse i er artikel tomtgränser, staket och grannar (Tomtgränser, staket och grannar – fastighetsjuristen förklarar) att "...lantmäteriets karta har ingen rättsverkan...."...

Fråga experten

Emil Karlsson

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.