Felaktigt produktnamn angivet i avtalet

Besvarad 23 feb 2010 av Filip Rydin
Hej!

Vi har köpt ett kök från en köksleverantör inklusive en stenskiva. Under våra diskussioner har vi hela tiden pratat om att ha en speciell ljus sten. Köparen har registrerat detta muntligen till oss, men nu när stenskivan levereras är det en svart sten som levereras. Uppenbarligen har säljaren beställt fel sten.

Avtalet som vi skrivit har ett namn angivet på en sten. Ett namn hon aldrig har pratat med oss om. Jag dubbelkollade med säljaren efter vi skrivit på avtalet och sa att jag ville försäkra mig om att det är en ljus sten. Ja, åt det gråa hållet säger hon då (via mail).

Nu när stenen levererats ser vi att det är en SVART sten. Säljaren säger att vi har skrivit på avtalet och att det är det som gäller och att de inte kommer att byta ut skivan.

Hur hade vi som kund agerat på något annat sätt än detta? Vi har valt en ljus sten med kökssäljaren. Ifrågasatt namnet i avtalet, och sagt att vi vill ha en ljus skiva.

Har vi gjort fel? Har vi inte rätt till att säljaren ersätter oss med en ny skiva?
 

Svar

Som jag förstår er så hänvisar säljaren till en angivelse i kontraktet (ett namn på stenen eller ett nummer på densamma) av vilken man inte kan utläsa färg på stenen. Ni har dock innan avtalet diskuterat en ljus sten vilket till viss del bekräftats av säljaren per mail efter avtalet men före leverans. Jag tycker då att ni på goda grunder kan visa att ni i vart fall inte beställt en svart sten utan sten med annan färg. Säljaren har då inte levererat avtalat gods varför ni med stöd av konsumentköplagen skall reklamera förhållandet och kräva omleverans. Det är viktigt att ni gör detta skriftligen. Tills vidare rekommenderar jag er att hålla inne eventuell kvarstående betalning till säljaren som säkerhet för era framtida krav mot densamme. Om avhjälpande inte sker skall ni underrätta säljaren om att ni då kommer att avhjälpa bristen själva och hålla säljaren ansvarig för de kostnader som detta innebär för er.

Mvh,
Filip Rydin
Advokat
 

De senast besvarade frågorna

Jordvärme på annans tomt

9 dec 2019
Hejsan. Vi ska bygga nytt hus och använda jordvärme som uppvärmning. För att det ska bli så bra för oss så möjligt så vill entreprenören dra en av slangarna på egen tomt samt en annan på...

Vems är skyldigheten att ange tomtgräns vid köp?

9 sep 2019
- vi köpte tomt utan utsatta stolpar/tomtmarkering - ena grannen kräver att stolpar ska var utsatta innan de går med på Bygglov, kan grannen stoppa Bygglovet pga detta? - är säljaren skyldig att...

Tomtgränser - vår granne har flyttat mitt gränsrör

4 dec 2019
Läser med största intresse i er artikel tomtgränser, staket och grannar (Tomtgränser, staket och grannar – fastighetsjuristen förklarar) att "...lantmäteriets karta har ingen rättsverkan...."...

Fråga experten

Emil Karlsson

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.