Fastighetsbestämning av gräns i skog

Besvarad 24 jan 2018 av Emil Karlsson
På Storskifteskartan består en gräns av tre raka linjer med två stora stenblock där gränsen vinklar sig. Grannen har någon gång lagt taggtråd mellan 10 och 20 m in på min fastighet och hävdar att det gäller som gräns. Lönar det sig att be LM om gränsbestämning?
 

Svar

Hej!

Åtgärden fastighetsbestämning regleras i 14 kap fastighetsbildningslagen (1970:988, FBL). Fastighetsbestämning är en förrättningsåtgärd som resulterar i ett fastighetsbestämningsbeslut där lantmätaren - om det behövs - bestämmer fastighetsgränsens läge. I normalfallet markerar man även på nytt fastighetsgränsen på marken. Den stora vinsten i sammanhanget är att man får en rättsligt gällande fastighetsgräns som i sig reducerar risken för gränstvister i framtiden och på så sätt är värdehöjande för fastigheten.

Kostnaderna för förrättningen ska fördelas mellan de fastigheter som har nytta av den. I normalfallet anses fastigheterna på respektive sida av den bestämda gränsen ha lika stor nytta av åtgärden, och ska därigenom bära halva kostnaden var. Observera dock att fastighetsbestämning är en dyr och tidskrävande process, och bör i sammanhanget betraktas som något av en "sista utväg".

Huruvida det är "lönt" eller inte för din del är svårt att sia om men om du vill ha gränsen rättsligen bestämd så finns det inget annat sätt, förutsatt att du inte kan hitta stenarna som en gång markerat gränsen.

Hoppas att det besvarade din fråga något,

Emil
 

Kommentarer

phosun ·
Man kan ju fråga sig vilka argument taggtrådsgrannen anför för placering av taggtråden. Sen kan man ju diplomatiskt nämna för grannen att man funderar på en LM förrättning för allas bästa och se vad det ger för reaktioner.
 
stigsj ·
För några år sedan hade jag en dispyt med grannen om var tomtgränsen låg och jag kollade med min hemkommun, som hade en lantmäteritjänst för kontroll av gränser och utsättning, ej tvingande som LMV.
Det kom en lantmätare som hade ett verktyg som kunde pricka ut läget med c:a 2 centimeters noggrannhet.
Kostnad: 700 kronor för en havltimmes jobb.
Kolla med din hemkommun om de har något liknande innan LMV kopplas in för stora pengar.
 
Sir Duke ·
stigsj: Du skriver att tjänsten man kan köpa av kommunen inte är tvingande - lite tydligare vore att säga att den inte är juridiskt giltig.
Däremot kan man ju hela göra en sådan gränsanvisning som första steg för att se om man hade rätt och har ett case. Man kan ju också då gå till grannen med en del på fötterna och begära rättelse.
 
pysen78 ·
Fast det ovanstående enkla förfarandet med kommunens lantmätare gäller bara om kommunen har koordinatsatta register för gränserna i området.
Inne i tätort kan man räkna med det, men det är ingalunda säkert i glesbygd. Äldre register har sämre data, och det blir mycket mer detektivarbete att sätta ut gränsen.
 
FGLIN ·
Det står att i normalfallet ska kostnaden fördelas lika men om någon gör orättmätiga anspråk och förlorar tvisten borde ju denne rimligen få stå för kostnaderna.
 
Emil Karlsson ·
@FGLIN Nej, kostnaderna för en fastighetsbestämning delas i normalfallet på hälften då båda fastighetsägarna anses ha nytta av att ha en juridiskt säkerställd gräns. Det är dock möjligt att den som "tvingas" använda fastighetsbestämning för att påvisa ett intrång kan kräva ersättning på civilrättslig väg i efterhand (skadestånd).
 
Emil Karlsson ·
@pysen78 Tack, spot on! I frågan pratades det om storskifteskartor, varför jag förutsatte att gränsen inte berörts av någon förrättning sedan dess - annars bör man kolla på dessa kartor istället. Om gränsen kommer från ett storskifte och inte mätts in sedan dess lär kommunens mätningsningenjör inte komma så mycket närmare sanningen med sin koordinat än om vederbörande istället kastat ut en stakkäpp från ett förbipasserande flygplan.
 

De senast besvarade frågorna

Jordvärme på annans tomt

9 dec 2019
Hejsan. Vi ska bygga nytt hus och använda jordvärme som uppvärmning. För att det ska bli så bra för oss så möjligt så vill entreprenören dra en av slangarna på egen tomt samt en annan på...

Vems är skyldigheten att ange tomtgräns vid köp?

9 sep 2019
- vi köpte tomt utan utsatta stolpar/tomtmarkering - ena grannen kräver att stolpar ska var utsatta innan de går med på Bygglov, kan grannen stoppa Bygglovet pga detta? - är säljaren skyldig att...

Tomtgränser - vår granne har flyttat mitt gränsrör

4 dec 2019
Läser med största intresse i er artikel tomtgränser, staket och grannar (Tomtgränser, staket och grannar – fastighetsjuristen förklarar) att "...lantmäteriets karta har ingen rättsverkan...."...

Fråga experten

Emil Karlsson

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.