Får arkitekten göra så här?

Besvarad 19 mar 2010 av Filip Rydin
Vi har anlitat arkitektfirman Zoom Arkitekter för att rita på ett hus och en carport åt oss. Vi beskrev noggrannt vilka krav vi hade på ritningen.

De gav oss en offert som grundar sig på ABK 96. Där står: "Arbetet omfattar ett nybyggnadsförslag av bostadshus och carport. Utformning och funktion i princip enligt era önskemål formulerade i er beskrivning och vid vårt möte."

"Utöver ritningar redovisas byggnaden som enkel 3D-modell."

"Arbetet med förslagsritningarna enligt ovan utförs till ett budgetpris av 50000 SEK inkl. moms."

Vi har förklarat vad vi tycker om och vill ha, samt bifogat planlösning (med ungefärliga storlekar på rum) att utgå ifrån, skriftlig beskrivning av önskemål och bilder på hus som vi tycker om (för att visa stil).

När vi fått offerten ringde jag för att komma fram till en bättre lösning. Vi ville inte satsa 50000 utan att veta något om vad vi får eftersom vi inte fått ta del av några idéer. Vi kom överens om att arkitekterna skulle presentera ett halvfärdigt förslag efter halva tiden - för halva summan, dvs. 25000. Efter detta skulle vi kunna ändra riktning på projektet eller dra oss ur om vi inte tycker att det funkar. En sådan presentation är gjord och den visar att arkitekterna negligerat många av våra önskemål. Det är stora saker som inte stämmer: Stilen är helt fel, placeringen av ovanvåningen ligger på fel sida tomten, storleken på flera rum och hela huset är fel, ovanvåningen inkluderar inte det enda rum vi bad om på en ovanvåning - vilket var anledningen till att vi ville ha en ovanvåning överhuvudtaget etc.

Arkitekterna har skickat en faktura på 25000 trots våra detaljerade mejl som beskriver allt de missat. De anser att vi ska betala eftersom vi nu är halvvägs. Vi menar att vi inte kan vara halvvägs eftersom de naturligtvis måste inkludera våra önskemål även i ett halvfärdigt förslag. Annars är ju förslaget meningslöst. Det är så pass fel att det måste ritas om helt. De menar att det är naturligt att förslaget inte stämmer på alla sätt eftersom det inte "landat" än. De erbjuder sig att rätta till bristerna inom ramen för hela offerten, dvs. för 50000 kr totalt.

Jag vill inte betala eftersom det känns helt fel. Samtidigt vill jag inte ha en rättstvist, eftersom det innebär en massa otrevligheter under lång tid och risken finns att det blir väldigt kostsamt om vi förlorar. Jag vet av erfarenhet att man inte automatiskt vinner i rätten för att man är säker på att man har rätt. Jag har hoppats på att arkitekterna ska bli resonliga men det har inte skett.

Fakturan förfaller 10-03-21. Om jag fortsätter att bestrida (för att jag hoppas att de tänker om) och det ändå går till inkasso och kronofogde, samt att de väljer att stämma mig - kan jag då utan problem välja att betala fakturan och hur mycket kan detta tänkas kosta mig med ränta och avgifter?
 

Svar

Det framgår inte av Ditt brev huruvida ni har avtalat om att ABK 96 skall gälla eller hur ert avtal närmare ser ut. Generellt gäller enligt Konsumenttjänstlagen att konsumenten får hålla inne så mycket betalning som fordras för att ge honom eller henne säkerhet för sina krav på grund av fel hos tjänsten. Näringsidkaren har emellertid rätt att avhjälpa felet om denne efter det att reklamationen kommit denne tillhanda utan uppskov erbjuder sig att göra detta och konsumenten inte har något särskilt skäl att avvisa erbjudandet. Avhjälpandet skall som huvudregel ske utan kostnad för konsumenten.

I ert fall råder meningsskiljaktighet redan beträffande huruvida fel föreligger. Som utgångspunkt gäller att den som påstår att fel föreligger har bevisbördan för detta. Fel föreligger exempelvis om resultatet av tjänsten avviker från vad som får anses avtalat mellan parterna eller om näringsidkaren inte har utfört tjänsten på ett fackmannamässigt sätt, inte med tillbörlig omsorg har tagit tillvara konsumentens intressen och inte har samrått med denne i den utsträckning som det behövs och är möjligt.

Du undrar om Du kan betala fakturan efter en eventuell ansökan om stämning ingivits till tingsrätten. Det kan Du göra. Arkitektfirman kommer emellertid eventuellt inte att nöja sig med detta i och med att den då dragit på sig kostnader för att driva in fordran och eftersom det tillkommit en räntefordran. Kostnaderna som avses är följande; inkassokostnad 160 kr, kostnader för ombud och avgift till kronofogden 640 kr, avgift till tingsrätten för ansökan om stämning 450 kr och därtill ombudskostnader avseende exempelvis upprättande av stämningsansökan. Dröjsmålsränta utgår från den 22 mars 2010 enligt räntelagen. Ränta på 25 000 kr för en dag uppgår till 59,03 kr.

För närmare rådgivning i Ditt enskilda fall råder jag Dig att kontakta en advokatbyrå som kan gå igenom befintliga underlag, såsom offerter och korrespondens mellan Dig och arkitektfirman.

Mvh,
Filip Rydin
Advokat
 
Redigerat:

De senast besvarade frågorna

Jordvärme på annans tomt

9 dec 2019
Hejsan. Vi ska bygga nytt hus och använda jordvärme som uppvärmning. För att det ska bli så bra för oss så möjligt så vill entreprenören dra en av slangarna på egen tomt samt en annan på...

Vems är skyldigheten att ange tomtgräns vid köp?

9 sep 2019
- vi köpte tomt utan utsatta stolpar/tomtmarkering - ena grannen kräver att stolpar ska var utsatta innan de går med på Bygglov, kan grannen stoppa Bygglovet pga detta? - är säljaren skyldig att...

Tomtgränser - vår granne har flyttat mitt gränsrör

4 dec 2019
Läser med största intresse i er artikel tomtgränser, staket och grannar (Tomtgränser, staket och grannar – fastighetsjuristen förklarar) att "...lantmäteriets karta har ingen rättsverkan...."...

Fråga experten

Emil Karlsson

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.