Entreprenadavtal, tvist mellan kund, entreprenör och säljare

Status
Tråden går ej att kommentera.
Besvarad 10 aug 2012 av Stefan Häge
Hej,
Vi har byggt ett hus för ca 2 år sen.
Under upphandling hade vi kontakt med en säljare från husleverantören. Vi skrev på ett avtal med säljaren och ett avtal (ABS09) med en byggare som i sin tur handlade upp underleverantörer.
Säljaren lovade ett fast pris för hela bygget, medans byggaren hänvisade till entreprenadbeskrivningen där det framgår att t.ex. grund o schakt kan bli betydligt dyrare än vad som ingår i anbudet.
Vi har nu fått faktura från byggaren på extrakostnader, för framförallt grund men även andra delar.
Vi hänvisar till säljarens löfte om fast pris. Byggaren hänvisar till avtalet och entreprenadbeskrivningen. Säljaren mumlar om att det inte är del av hans avtal.
Vad gäller?
 

Svar

Hej

Som jag har uppfattat din fråga har ni köpt ett färdigt hus från en husförsäljare i enlighet med ett mellan er och husförsäljaren upprättat köpeavtal. Ni har därutöver tecknat ett entreprenadavtal (ABS 09) med en entreprenör som har åtagit sig att uppföra huset på fastigheten. Husförsäljaren har således i förevarande fall inte åtagit sig att utföra entreprenadarbetena.

Därav följer att det föreligger två avtalsförhållanden; ett mellan er och husförsäljaren och ett annat mellan er och entreprenören. Husförsäljaren har – om inte annat särskilt har avtalats – varken behörighet eller befogenhet att med bindande verkan göra någon utfästelse avseende det senare avtalsförhållandet. Om det av entreprenadavtalet framgår att entreprenören har rätt till ersättning för ändrings- eller tilläggsarbeten (s.k. ÄTA) under vissa förhållanden och sådana förhållanden föreligger har entreprenören med stöd av avtalet rätt till ersättning. Ni kan i sådana fall inte vägra betalning med hänvisning till vad husförsäljaren har sagt.

Tyvärr tror jag även att det blir svårt att kräva ersättning av husförsäljaren i förevarande fall även om dennes förfarande kan tyckas vara försumligt. Vidare kan det ofta – för det fall inget skriftligt avtal finns – vara svårt i bevishänseende att visa att säljaren har gjort en dylik utfästelse.

Med vänligt hälsning

Stefan Häge
Advokat
 
Redigerat:

De senast besvarade frågorna

Jordvärme på annans tomt

9 dec 2019
Hejsan. Vi ska bygga nytt hus och använda jordvärme som uppvärmning. För att det ska bli så bra för oss så möjligt så vill entreprenören dra en av slangarna på egen tomt samt en annan på...

Vems är skyldigheten att ange tomtgräns vid köp?

9 sep 2019
- vi köpte tomt utan utsatta stolpar/tomtmarkering - ena grannen kräver att stolpar ska var utsatta innan de går med på Bygglov, kan grannen stoppa Bygglovet pga detta? - är säljaren skyldig att...

Tomtgränser - vår granne har flyttat mitt gränsrör

4 dec 2019
Läser med största intresse i er artikel tomtgränser, staket och grannar (Tomtgränser, staket och grannar – fastighetsjuristen förklarar) att "...lantmäteriets karta har ingen rättsverkan...."...

Fråga experten

Emil Karlsson

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.