Ej fullbordat hantverk?

Status
Tråden går ej att kommentera.
Besvarad 7 sep 2015 av Stefan Häge
Hej!

Jag behövde få två rum bredspacklade och pratade med en hantverkare om detta. Vi kom fram till att det borde ta 5 dagar och kosta runt 10000 kr, men efter ett par dagars jobb så sa han att det kommer ta 3 dagar till och kosta runt 16000, vilket jag gick med på. Efter dessa 8 dagar så anser nu hantverkaren det vara färdigt och har skickat fakturan på jobbet, själv tycker jag att arbetet är undermåligt och att det behövs fixas till. Svaret jag får är att det kommer kosta extra då. Nu har det gått ett tag och sprickor har visat sig (vilket också tyder på dåligt jobb) Jag vet tyvärr inte vad jag ska göra nu, så alla tips är uppskattade!
 

Svar

Hej!

Jag utgår i mitt svar från att du är en privatperson samt att hantverkaren är en näringsidkare. Under dessa förutsättningar är konsumenttjänstlagen tillämplig.

Vidare utgångspunkter är att hantverkaren anser sig vara färdig med sitt arbete men resultatet är, enligt din uppfattning, undermåligt. Kärnfrågan i ditt fall blir således vilken standard arbetet ska ha.

Inledningsvis kan konstateras att konsumenttjänstlagen stadgar att arbete ska utföras fackmässigt. En konsument har rätt att kräva att tjänsten utförs fackmässigt, vidare ska tjänsten också utföras i enlighet med vad som avtalats.

Som du säkert förstår kan jag inte avgöra huruvida arbetet är fackmässigt utfört eller ej. Avviker arbetet ifrån de krav man kan ställa på utförandet är det fel i den utförda tjänsten. I ett sådant läge ska man reklamera detta till den som utfört arbetet, vidare så finns möjligheter att bland annat kräva avhjälpande och hålla inne betalning.

Jag vill verkligen poängtera att det är fråga om svåra avvägningar när man talar om fel och påföljder vid fel, kan du inte lösa frågan med hantverkaren bör du kanske fundera på att kontakta någon som kan hjälpa dig, en advokat eller jurist.

Med vänlig hälsning
 

De senast besvarade frågorna

Jordvärme på annans tomt

9 dec 2019
Hejsan. Vi ska bygga nytt hus och använda jordvärme som uppvärmning. För att det ska bli så bra för oss så möjligt så vill entreprenören dra en av slangarna på egen tomt samt en annan på...

Vems är skyldigheten att ange tomtgräns vid köp?

9 sep 2019
- vi köpte tomt utan utsatta stolpar/tomtmarkering - ena grannen kräver att stolpar ska var utsatta innan de går med på Bygglov, kan grannen stoppa Bygglovet pga detta? - är säljaren skyldig att...

Tomtgränser - vår granne har flyttat mitt gränsrör

4 dec 2019
Läser med största intresse i er artikel tomtgränser, staket och grannar (Tomtgränser, staket och grannar – fastighetsjuristen förklarar) att "...lantmäteriets karta har ingen rättsverkan...."...

Fråga experten

Emil Karlsson

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.