Byggaren vill ha mer pengar..

Besvarad 29 mar 2010 av Filip Rydin
Hej! Vi har anlitat en byggfirma som hjälpt oss bygga en carport. Vi har (tyvärr) bara förlitat oss på ett muntligt avtal. Vi har dessutom gått med på att betala vissa bitar utan att ha fått en faktura i handen.
Nu när bygget börjat närma sig sitt slut så vill byggaren ha mer pengar än avtalat. Istället för det tak på 100' vi kommit överrens om så vill han ha närmre 140'. Att tillägga är även att de snickare som gått här nästan aldrig jobbat heldagar, samt bitvis haft ett orimligt långsamt tempo.
Vi har även under arbetets gång vid ett flertal tillfällen ringt och försäkrat oss om att budgeten håller, då vi fått till svar att det verkar som vi t.om. ligger en bit under det vi sagt.
Min fråga är då, har han rätt att ta ut mer pengar(vi har betalat 100' hittills)?
Kan vi råka illa ut ifall han har använt sig av svartarbetare?
Hur ska vi gå vidare?
Tacksam för svar!
mvh Adam
 

Svar

Muntliga avtal gäller men är givetvis svårare att bevisa än skriftliga avtal. I ert fall tycks ord stå mot ord när det gäller vilket pris som avtalats. I denna situation har ni i egenskap av konsumenter en viss bevislättnad i och med att det som konsumenten påstår har avtalats i fråga om priset skall anses gälla såvida deras påstående inte verkar orimligt eller omständigheterna visar något att annat.

Har ett takpris avtalats mellan parterna får detta som huvudregel inte överstigas. Avtalat cirkapris får som huvudregel överstigas med högst 15 procent vid en konsumententreprenad. Näringsidkaren har i båda dessa situationer rätt till pristillägg för vissa tilläggsarbeten och för det fall tjänsten fördyrats på grund av omständigheter som är hänförliga till konsumenten och som näringsidkaren inte borde ha förutsett när avtalet ingicks. Av Din redogörelse framgår inte om några tilläggsarbeten utförts, av vilken karaktär dessa i så fall varit eller om arbetet fördyrats av någon anledning som ni kan se. För närmare rådgivning i ert fall rekommenderar jag Dig därför att kontakta en advokatbyrå.

Er entreprenör ansvarar för underentreprenörerna, såvida inget annat har avtalats mellan er. Ni behöver sålunda inte vara oroliga för att åläggas något ansvar ifall dessa skulle visa sig ha utfört så kallade svartarbeten för er entreprenör.

Mvh,
Filip Rydin
Advokat
 

De senast besvarade frågorna

Jordvärme på annans tomt

9 dec 2019
Hejsan. Vi ska bygga nytt hus och använda jordvärme som uppvärmning. För att det ska bli så bra för oss så möjligt så vill entreprenören dra en av slangarna på egen tomt samt en annan på...

Vems är skyldigheten att ange tomtgräns vid köp?

9 sep 2019
- vi köpte tomt utan utsatta stolpar/tomtmarkering - ena grannen kräver att stolpar ska var utsatta innan de går med på Bygglov, kan grannen stoppa Bygglovet pga detta? - är säljaren skyldig att...

Tomtgränser - vår granne har flyttat mitt gränsrör

4 dec 2019
Läser med största intresse i er artikel tomtgränser, staket och grannar (Tomtgränser, staket och grannar – fastighetsjuristen förklarar) att "...lantmäteriets karta har ingen rättsverkan...."...

Fråga experten

Emil Karlsson

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.