Behöver jag oroa mig för besittningsrätten?

Besvarad 20 aug 2009 av Filip Rydin
Jag tänker flytta och vill inte sälja min privata fastighet, en vanlig villa. Jag funderar på att hyra ut fastigheten. Hyrestiden är minst ett år men kan bli flera år. Behöver jag eller kan jag skriva in en klausul i hyresavtalet om att hyresgästen avsäger sig sin besittningsrätt ? Är det några villkor förknippade med detta i så fall?

Vänligen Lasse
 
Redigerat av moderator:

Svar

Precis som Du är inne på kan för hyresgäster uppstå vad man kallar besittningsskydd – förenklat uttryckt en rätt att kvarbo i bostaden trots att fastighetsägaren säger upp hyresavtalet. När ni som ägare till ett huset hyr ut detta rör det sig om en förstahandsuthyrning och besittningsskydd inträder då redan den första dagen av hyresförhållandet.

Det är dock möjligt för en fastighetsägare att skriva sig fri från besittningsskyddet genom en särskild handling som brukar benämnas ”avstående från besittningsskydd”. Som huvudregel krävs att avståendet av besittningsskyddet ska godkännas av hyresnämnden. I fråga om en bostadslägenhet i ett en- eller tvåfamiljshus som inte ingår i en affärsmässigt bedriven uthyrningsverksamhet finns det emellertid undantag för kravet på hyresnämndens godkännande. Godkännande behövs inte när avståendet från besittningsskyddet inte avser längre tid än 4 år och skälet för hyresavtalets upphörande är antingen att hyresvärden själv vill bosätta sig i huset eller att huset ska överlåtas (Jordabalken 12 kap. 45a §).

Vill du ha ett längre gående avstående krävs alltså hyresnämndens godkännande. För att hyresnämnden då ska kunna godkänna ett avstående krävs att det motiveras av särskilda skäl både vad avser grunder för kommande uppsägning samt eventuell förlängd tid.

Observera att ett avstående alltid måste göras i en särskilt upprättad handling och kan alltså inte tas in i exempelvis hyresavtalet. På hyresnämndens hemsida, www.hyresnamnden.se , finns förtryckta blanketter som kan användas för ändamålet.

Mvh,
Filip Rydin
Advokat
 

De senast besvarade frågorna

Jordvärme på annans tomt

9 dec 2019
Hejsan. Vi ska bygga nytt hus och använda jordvärme som uppvärmning. För att det ska bli så bra för oss så möjligt så vill entreprenören dra en av slangarna på egen tomt samt en annan på...

Vems är skyldigheten att ange tomtgräns vid köp?

9 sep 2019
- vi köpte tomt utan utsatta stolpar/tomtmarkering - ena grannen kräver att stolpar ska var utsatta innan de går med på Bygglov, kan grannen stoppa Bygglovet pga detta? - är säljaren skyldig att...

Tomtgränser - vår granne har flyttat mitt gränsrör

4 dec 2019
Läser med största intresse i er artikel tomtgränser, staket och grannar (Tomtgränser, staket och grannar – fastighetsjuristen förklarar) att "...lantmäteriets karta har ingen rättsverkan...."...

Fråga experten

Emil Karlsson

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.