Bastubygge i bostadsrätt - med vilken rätt kan brf kräva besiktniningsintyg

Besvarad 30 apr 2010 av Stefan Häge
Hej
Jag har byggt bastu i befintligt badrum i min bostadsrättslägenhet.
Innan bygget startade var jag i kontakt med kommunens miljö och byggavdelning för att fråga vilka regler som gäller. Fick veta av dem att det var fritt fram, vare sig bygganmälan eller bygglov behövs och dessutom behöver inte ett basturum brandklassas.

Jag kontrollerade också bostadsrättsföreningens stadgar utan att hitta något som förbjuder detta bastubygge.
Stadgarna säger så här:
Bostadsrättshavaren får inte utan styrelsens tillstånd utföra åtgärder som innefattar
1. Ingrepp i en bärande konstruktion,
2. ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten eller
3. annan väsentlig förändring av lägenheten.
Styrelsen får inte vägra medge tillstånd till åtgärd som avses i första stycket om inte åtgärden är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen.


Bastun är en självbärande konstruktion som sitter ihop med aluminiumreglar i tak och golv. Reglarna i golvet sitter fast med silikon och lim och i taket genom ett par infästningar. Detta för att inte göra hål i våtskiktet. Bastun är byggd av fackman på fackmannamässigt vis och elen är installerad av behörig elektriker. Hela byggnationen följer Tylös installationsinstruktioner.

Eftersom jag själv sitter med i föreningens styrelse berättade jag för övriga styrelseledamöter att jag bygger bastu, flera av dem har varit hemma hos mig och tittat. Ingen har sagt att jag inte får genomföra bastubygget. Bastun har nu varit färdig i knappt 6 månader och bygget satte igång för 7 månader sedan.

På senaste styrelsemötet fick jag veta att styrelsen har anlitat jurist, (allt utan min vetskap, de har alltså genomfört någon form av möte utan att vare sig kalla mig eller berätta att de tänker göra som de nu gjort) för att denne ska tala om för mig att jag måste anlita besiktningsman som besiktigar bastun. Har fått veta att denna jurist ska skicka ett rekommenderat brev till mig med instruktioner kring vad jag måste göra.

Så till min frågor
Med vilken rätt, lagstiftning eller annat regelverk kan styrelsen kräva detta av mig?
Vad händer om jag inte går med på föreningens krav?
Måste jag anlita egen jurist?
Om jag anlitar besiktningsman, kan jag kräva att föreningen står för kostnaderna?

Det är viktigt för mig att göra rätt för mig men jag vill samtidigt inte bli överkörd och ta på mig kostnader som jag kanske inte behöver.

Tacksam för ett svar
Hälsningar
Katrin
 

Svar

Allmänt är det så, som Du naturligtvis redan vet, att föreningen har ett omfattande ansvar för husets och markens skick samt att företrädare för föreningen har rätt att få komma in i lägenheten när det behövs för bl.a. tillsyn eller vissa reparationsåtgärder. Bostadsrättsinnehavaren ska på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick med undantag för vissa reparationsåtgärder.

Det är något oklart exakt vad det är styrelsen kräver av Dig och på vilken grund. Det framgår exempelvis inte om föreningen hävdar att bastun förorsakat skada på byggnaden och i så fall vad för skada. Vidare framgår inte huruvida föreningen avser att betala besiktningen.

Du kan kräva att föreningen står för besiktningskostnaderna. Om det vid en rättegång skulle fastslås att bastun orsakat skada som Du anses ansvarig för gentemot föreningen kan betalningsansvaret emellertid i slutändan hamna på Dig.

Jag rekommenderar Dig att avvakta skrivelsen från den omnämnda juristen och därefter kontakta en egen jurist som efter genomgång av denna jämte föreningens stadgar och ev. annat underlag kan ge Dig närmare rådgivning.

Mvh,
Stefan Häge
Advokat
 

De senast besvarade frågorna

Jordvärme på annans tomt

9 dec 2019
Hejsan. Vi ska bygga nytt hus och använda jordvärme som uppvärmning. För att det ska bli så bra för oss så möjligt så vill entreprenören dra en av slangarna på egen tomt samt en annan på...

Vems är skyldigheten att ange tomtgräns vid köp?

9 sep 2019
- vi köpte tomt utan utsatta stolpar/tomtmarkering - ena grannen kräver att stolpar ska var utsatta innan de går med på Bygglov, kan grannen stoppa Bygglovet pga detta? - är säljaren skyldig att...

Tomtgränser - vår granne har flyttat mitt gränsrör

4 dec 2019
Läser med största intresse i er artikel tomtgränser, staket och grannar (Tomtgränser, staket och grannar – fastighetsjuristen förklarar) att "...lantmäteriets karta har ingen rättsverkan...."...

Fråga experten

Emil Karlsson

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.