Vatten- eller el-golvvärme i litet badrum?

Besvarad 26 feb 2021 av Charlotte Andersson
Hej,
Jag ska snart renovera mitt badrum i min bostadsrättslägenhet, som är en vindslägenhet i en byggnad från 1920 men som konverterades på 70 talet.

Just nu är det matta som ytskikt i hela badrummet med ett vattenburet element på väggen som primär värmekälla. Allt ska rivas bort ner till bjälklaget för att möjliggöra att byta ut och flytta gamla rör samt installera ny el och även golvvärme med slutgiltiga ytskikt klinker på golv. Badrummet har en golvyta med dimensionerna 1700x2115 mm.

Min fråga är vad ni tycker är den mest lönsamma och bästa typen av värmesystemen vatten eller el, som jag bör installera om jag vill ha det mest kostnadseffektiva systemet i relation till installations och driftkostnader. Som sagt är det en bostadsrätt med vattenburen värme som inkluderas i hyran så, jag betalar inte för värme med vattensystemet men däremot så kostar min elförbrukning mig. Det finns som sagt redan ett vattenburet element med rör genom både golv och vägg. Jag har förstått att vattenburna system är dyrare att installera både i förhållande till jobb och materialkostnad? Men eftersom jag inte betalar för vattenburen uppvärmning så ser det bra ut på driftkostnader om jag säljer? Eller är det mer lönsamt att installera elburen golvvärme om jag ändå kanske säljer lägenheten om några år då installationskostnaden av vattenburen golvvärme är så pass dyr att det tar lång tid innan det betalar sig? Vad tror ni jag kommer att tjäna mest på att installera för golvvärmesystem ett hyfsat litet badrum i en lägenhet som jag kanske säljer i framtiden?
 

Svar

Jag kan se några problem med att lägga vattenburen golvvärme.
Det bygger såpass mycket i höjd att jag har svårt att se att det går att klara handikappkraven på trösklar. Om nu lägenheten i övrigt inte är handikappanpassad så kommer det ändå att bli en tråkigt hög tröskel In till badrummet.
Det kan också finnas betänkligheter från föreningen om du får installera det eftersom risken för vattenskador ökar. Du måste troligtvis få deras medgivande innan du får göra några åtgärder i ditt badrum.
Du kommer också att behöva shunta ner vattentemperaturen eftersom du inte kan ha lika varmt vatten i ett golvvärmesystem som i ett radiatorsystem.
Du nämner själv också den högre installationskostnaden.

Fördelen med ett elgolv är att man även sommartid kan få lite komfortvärme i badrumsgolvet trots att övrig värme i byggnaden är avstängd.

Jag tycker de flesta argumenten talar för elvärmegolv.
 

Kommentarer

SomePenguin ·
Hur går tankarna kring en handdukstork? Är det även för handdukstorken rekommenderat med eldrift?
 
U
Utsliten och utdömd ·
En vattenburen handdukstork torkar endast handdukarna under halva året. Vill man ha en handdukstork som är varm på sommaren så måste man köpa en med elpatron.
 
falkn ·
Vattenburen golvvärme blir ganska kostsamt i installation. Vill man även ha golven varma när värmesystemet inte är igång behövs en elpatron. Minishunt med elpatron är bara det ca 10’.
Jag hade satsat på en vattenburen handdukstork med elpatron och elslinga i golvet.
 
Bert19 ·
Jag skulle helt klart lägga vattenburen golvvärme, det finns ju 10 mm rör som inte bygger mycket mer än elvärme på höjden och med en vanlig radiatortermostat monterad behövs ingen shunt om man lägger slingorna med varannan tillopp och retur för att få jämn värme över golvet, blir knappast dyrare än elvärme och man slipper elinstallation.
 
Nenne4040 ·
Denna mindre yta rekommenderar jag el-golvvärme och då system med cementlagda isolerskivor mellan slingan - bygghöjd 10 mm och bredd 100 mm - installera skivor med en spalt av 30 mm som sedan värmekabel läggs (10-12W/lm). Installera sedan XY grafitmatta tvärs över allt. Installera termostat med programmeringsfunktion. Notera att vid golvbrunn ingen isolering och el-slingan inte närmare brunn än 100 mm. Med detta systemet minskar man uppvärmningskostnaden - 10 mm isolering minskar energiförlusten med ca 8-10% + termostat 10-15%. Bild med vattenburen golvvärme med dessa skivor och värmekabel ovanpå grafitmattan - IoT projekt . Bild isolerskivor.
 
  • Cementlagda isolerskivor för el-golvvärme staplade ovanpå varandra med synlig spalt och struktur.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Isolerskivor för golvvärme med grön värmekabel och vita spaltadhesive band på grafitmatta.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
martin43 ·
Detta är också ett alternativ som ofta glöms bort. Lite det bästa av båda.
Behåll vattenradiator och/eller montera handdukstork som går på vatten och el.
Installa elvärme i golvet och sätt dit en modern thermostat som kan programmeras.
Ställ in elgolvvärmen så att den bara värmer golvet på morgonen. Då blir elkostnaden försumbar, men golvet är varmt och skönt när man går upp och värmebehovet sköts av vattenburen värme.
 
Nenne4040 ·
Sommarsäsongen kan bli kall och då kan det vara gott att köra lite el ifall man har klinker när vattenburen golvvärme är avstängd. Men viktigt att man inte vänjer sig med för varma golv!!
 
DandrO ·
Som bostadsrättsägare har man inte rätt att göra ingrepp i radiatorsystemet utan styrelsens tillstånd.
Som styrelsemedlem skulle jag inte tillåta inkoppling av golvvärme på en radiatorslinga. Risken är stor att balansen i hela radiatorsystemet störs när någon ska plocka ut gosig värme i ett stort badrumsgolv istället för en liten handdukstork.
Är det så att handdukstorken istället går på varmvattencirkulation så uppstår andra problem, t ex problem med hög vattentemperatur och i förlängningen ökad legionellarisk, och man har inte heller rätt att göra ingrepp i vvs-systemet utan styrelsens tillstånd. Som styrelsemedlem skulle jag tveklöst neka inkoppling av golvvärme på varmvattencirkulationen.
 
Bert19 ·
Värmekällan idag är ju ett vattenburet element och det lär ju vara samma värmebehov och förbrukning om man istället kopplar in en golvvärmeslinga enligt min kommentar ovan.
Tillståndet från styrelsen är väl något som inte har ifrågasatts och frågan gällde ju bäst ekonomi och funktion.
 

De senast besvarade frågorna

Granne bestrider tillbyggnad av garage

7 sep 2024
Hej! Jag har ansökt om bygglov för tillbyggnad av garage. Garaget ligger i tomtgräns vilket också tillbyggnaden kommer att göra. Närmaste granne bestrider bygglovet med hänvisning till gränsskydd...

Hur gör man en tilläggsisolering rätt?

8 aug 2024
Hej, Läst en hel del på forumet men hittar inte svar på ett par saker. 1. När ska man använda en vindavledare och hur sätts den samman med en luftspalt? Ska den sättas utanför luftspalten och...

Göra sandfångare och dagvattenkasett (stenkista) själv med håliga plasttunnor?

10 maj 2024
Hejsan, Kan man göra sandfångare och dagvattenkasett (Stenkista) själv med håliga plasttunnor. Undrar om detta blir godkänd från kommunen. Tacksam för svar. Med vänlig hälsning
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.