Totalentreprenad - ojämn ytterpanel

Besvarad 14 maj 2010 av Charlotte Andersson
Hej

Jag och min familj håller på att bygga ett hus på totalentreprenad. Huset har levererats monteringsfärdigt i större element..
Nu när jag har börjat måla panelen har jag upptäckt att den sitter med ojämna mellanrum av ytterpanelen. Avståndet mellan panelbrädorna ska vara ca 15 mm men är allt från 22 ned till 8 mm!!
Panelbrädorna är 22 mm tjocka och 140 mm bred. Var gränsen för att man skall kunna få panel justerad så att man närmar sig 15 mm?

Sedan är det en gavelspets som man har skjutit 18 mm i sidled för att passformen inte var bättre. Det har medfört att springan mellan panelen på väggen och gavelspetsen inte alls ligger mitt för varandra utan har en förskjutning?
Hur tuff skall jag vara mot husleverantör och entreprenör?

På alla gavelsspetsar har trycket varit så hårt ställt på spikpistolen att spikskallarna har försvunnit in i panelen, som gör att det blir mörka fläckar på de ställena efter målning. På alla väggar nedtill har man gjort det mycket bra med spikskallar i liv med panelen. Det är likadant här hur tufft ska man gå fram?

Panelen har på gavelsspetsen böjt sig och blivit som ett U, särskilt då de två spikarna sitter i mitten på panelbrädan och trycker in den mellan underliggande panel. Var går gränsen för att de skall byta ut panelen?

Tror att det är fler än jag som har stött på dessa problem. Kan inte finna i HUSAMA 08 något om förskjutning av paneler eller sviktande paneler som har blivit som U.

Man känner sig som en ”gnällspik” vill gärna ha råd i mitt agerande mot lev och entreprenör i mina frågeställningar.

Tackar på förhand

/ Inger o Sören Andersson
 

Svar

Det här var en frågeställning som innehåller många delfrågor. Jag ska försöka besvara alla.

1. Var gränsen är för att man skall kunna få panel justerad så att man närmar sig 15 mm?
Eftersom jag inte heller kan hitta några toleranser på just detta i regelverken så får man anse att gränsen går när man kan uppfatta måttskillnaderna när man står på ett avstånd av 2 meter från väggen och den inte är belyst med släpljus.

2. Sedan är det en gavelspets som man har skjutit 18 mm i sidled för att passformen inte var bättre.
Det står i AMA 42B/35 att fogförskjutning på utsidan får vara +-8mm. AMA gäller inte per automatik för konsumentenreprenader men som ändå kan anses vara ett mått för fackmässigt utförande.

3. På alla gavelsspetsar har trycket varit så hårt ställt på spikpistolen att spikskallarna har försvunnit in i panelen, som gör att det blir mörka fläckar på de ställena efter målning.
Detta är något som är ganska vanligt. Om entreprenören står för målningen förväntas det att dessa hålrum fylls med utomhusfog innan slutstrykning så att groparna försvinner. Detta får man även räkna med att göra när man själv står för målningen.

4. Panelen har på gavelsspetsen böjt sig och blivit som ett U, särskilt då de två spikarna sitter i mitten på panelbrädan och trycker in den mellan underliggande panel. Var går gränsen för att de skall byta ut panelen?
En panelbräda bör monteras med kärnsidan utåt. Dels för att denna sida innehåller mer naturliga hartser och därför är mer moståndskraftig. Men det beror även på brädans tendens att vilja forma sig som ett U när den rör sig efter montage. Då vill man att den ska bukta så att mitten buktar ut från fasaden. En fasadbräda har dock två sidor, en sågad och en hyvlad. Man monterar den hyvlade sidan inåt och den sågade utåt eftersom den sågade ytan ger bättre fäste för fasadfärgen. Entreprenören har altså inget val annat än att montera den sågade sidan utåt trots att det ibland är kärnvirkessidan som är hyvlad. Detta är tyvärr ett resultat av att sågverken i sverige inte levererar bättre produkter. Förr var man väldigt noga med vilken sida som man valde att hyvla viket på. Om brädan buktar sig så mycket att det blir stora sprickor i den är det något man kan ta upp som en garantianmärkning och som skall åtgärdas innan garantitidens utgång.

5. Hur tuff skall jag vara mot husleverantör och entreprenör?
Du har som privatkonsument rätt att få en produkt som motsvarar dina förväntlingar. Den produkt som överlämnats till dig skall åtminstonde hålla samma kvalité som övriga hus som levererats av samma husleverantör. Det kan man anse vara husföretagets normalstandard. Har man fått en sämre produkt eller det inte finns några andra hus man kunnat se på i regionen så har man då rätt att göra sin egen tolkning av vad man kunnat förvänta sig.
Normalt sett så är det slutbesiktningsmannen som avgör om det levererade huset motsvarar det som kunden kan anses har rätt att förvänta sig.
Om man är väldigt missnöjd med resultatet av slutbesiktningen kan man begära en överbesiktning upp till en månad efter man erhållit slutbesiktningsprotokollet.
Man har dock som privatperson rätt att ta upp fel som borde upptäckts vid slutbesiktningen men som av någon anledning inte uppmärksammats då upp till 6 månader efter godkänd slutbesiktning. Detta skall dock vara meddelat till entreprenören innom de 6 månaderna.

Jag tycker att man som privatkonsument har rätten att i slutändan bli nöjd med sitt nya hus under förutsättning att man har realistiska förväntlingar.

Jag vill avsluta med att betona vikten av att man som konsument ser till att få huset slutbesiktigat av en kompetent besiktningsman för att undvika just denna typen av funderingar och missnöje. Konsumenten har alltid rätt att use slutbesiktningsmannen och denne bör väljas efter kontroll av referenser så att man får en duktig besiktningsman.
 

De senast besvarade frågorna

Granne bestrider tillbyggnad av garage

7 sep 2024
Hej! Jag har ansökt om bygglov för tillbyggnad av garage. Garaget ligger i tomtgräns vilket också tillbyggnaden kommer att göra. Närmaste granne bestrider bygglovet med hänvisning till gränsskydd...

Hur gör man en tilläggsisolering rätt?

8 aug 2024
Hej, Läst en hel del på forumet men hittar inte svar på ett par saker. 1. När ska man använda en vindavledare och hur sätts den samman med en luftspalt? Ska den sättas utanför luftspalten och...

Göra sandfångare och dagvattenkasett (stenkista) själv med håliga plasttunnor?

10 maj 2024
Hejsan, Kan man göra sandfångare och dagvattenkasett (Stenkista) själv med håliga plasttunnor. Undrar om detta blir godkänd från kommunen. Tacksam för svar. Med vänlig hälsning
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.